Denosumab, medicamentul pentru osteoporoză care reduce riscul de diabet

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: Freepik
diabet - FOTO: Freepik

Acest medicament poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. 

Un studiu recent publicat în Diabetes, Obesity, and Metabolism sugerează că denosumab, un tratament pentru osteoporoză, ar putea juca un rol semnificativ în prevenirea apariției diabetului de tip 2 (T2D) la persoanele cu risc crescut, în comparație cu terapiile tradiționale cu bisfosfonați.

Studiu global

Coordonat de dr. Alex E. Henney și colegii săi de la Universitatea din Liverpool și Trustul Fundației Spitalicești NHS din Liverpool, studiul a analizat date dintr-o bază de date globală vastă, cuprinzând peste 331.000 de pacienți. Cercetarea s-a concentrat pe indivizii fără T2D sau cancer preexistent, cărora li s-a prescris fie denosumab, fie bisfosfonați în 83 de organizații de sănătate.

Vezi și: Urticaria, factor de risc pentru cancer. Legătura îngrijorătoare, dezvăluită de cercetători

Rezultatele cheie au arătat că pacienții tratați cu denosumab au înregistrat un risc semnificativ redus cu 17% de a dezvolta T2D pe o perioadă de urmărire de cinci ani în comparație cu cei tratați cu bisfosfonați. Această reducere a fost mai pronunțată în cazul pacienților în vârstă și a celor cu suprapondere sau obezitate.

În plus față de potențialul său de prevenire a T2D, denosumab a demonstrat beneficii și pentru pacienții deja diagnosticați cu T2D. Studiul a evidențiat rate mai scăzute de mortalitate totală și o incidență redusă a ulcerelor de picior la acești pacienți. Cu toate acestea, s-a remarcat și un risc crescut de nefropatie asociat cu utilizarea denosumab, potrivit Medscape.

Vezi și: Demența, identificată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Tiparul de vorbire, analizat

Diabet - FOTO: Freepik@Cobrastock

Limitările studiului

Chiar dacă studiul a adus rezultate promițătoare, acesta recunoaște că are anumite limite, cum ar fi faptul că datele nu au fost colectate în mod aleatoriu și că există riscul ca înregistrările electronice de sănătate să fie afectate de anumite tendințe sau erori.

Dr. Henney a subliniat importanța cercetărilor suplimentare, sugerând că aceste descoperiri ar putea ghida viitoarele studii controlate randomizate pentru a confirma beneficiile terapeutice ale denosumabului în gestionarea atât a osteoporozei, cât și a T2D.

Studiul, apărut online în iunie 2024, subliniază cum denosumabul poate fi un tratament cu beneficii multiple, oferind speranță pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu risc de osteoporoză și diabet de tip 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel