Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
demineralizarea dintilor - FOTO: Freepick
demineralizarea dintilor - FOTO: Freepick

Demineralizarea dinților poate să apară atât la copii, cât și la adulți, iar netratată poate duce la alte complicații stomatologice.

Demineralizarea dinților constă în apariția unor pete albe pe suprafața dentară, pe ”învelișul” superficial de smalț. Medicul stomatolog, Brânduşa Poenar, ne-a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt cauzele care pot duce la demineralizarea dinților.

”Demineralizarea smalțului dentar este primul semn care ne indică apariția cariei dentare și poate fi ușor identificată pe suprafața dinților sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților. Demineralizarea dinților poate apărea atât pe dinții permanenți, cât și pe cei temporari”, a explicat medicul stomatolog.

Cauzele demineralizării dinților

O serie de factori pot contribui la demineralizarea dinților. Medicul stomatolog a explicat care sunt principalele cauze care duc la formarea petelor albe pe smalțul dinților.

- Acumularea de placă bacteriană

- Igienă dentară necorespunzătoare în cazul purtării unui aparat dentar

- Băuturile carbogazoase sau sucurile din citrice, îndeosebi lămâile

- Aciditatea din anumite alimente

- Aciditatea stomacală

- Anumite tratamente medicamentoase

- Traumatismele dentare

Vezi și: Sucul de cireșe amare, efecte antiinflamatorii și anti-insomnii. Care sunt contraindicațiile acestuia

Cum se stabilește diagnosticul

Medicii stomatologi recomandă să ne prezentăm la un consult de specialitate cât mai devreme, pentru a nu permite petelor albe să se extindă.

”Doar medicul stomatolog poate stabili, prin metode specifice diagnosticul de demineralizare a dinților și poate propune un plan de tratament personalizat”, a mai explicat sursa citată.

Tratamentul pentru demineralizarea dinților

Cel mai bun tratament pentru demineralizarea dintelui este prevenirea prin activitate fizică adecvată și dietă în timpul copilăriei timpurii pentru a maximiza acreția osoasă în timpul creșterii. Aceste măsuri preventive, inclusiv activitățile purtătoare de greutate și regimurile de exerciții rezistive, renunțarea la fumat și limitarea cantităților excesive de alcool, sare și fosfați combinate cu o dietă bogată în calciu ar trebui să continue, de asemenea, pe tot parcursul maturității.

Sunt o serie de metode pentru a trata demineralizarea dinților. Una din acestea este fluorizarea.

”Fluorul este o substanță naturală, minerală care să găsește în sol și în alimente doar în combinații chimice. Utilizat pe scară largă pentru menținerea sănătății dentare, fluorul protejează dinții.

Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare în două moduri diferite. Se acumulează în oasele aflate în creștere și în dinții în curs de formare ai copiilor, întărind smalțul înainte de erupția dinților, atât de lapte cât și permanenți. Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar al dinților adulților. Produsele în care găsim fluor în mod obișnuit sunt pastele de dinți, apele de gură și alte produse de igienă dentară”, a mai subliniat medicul.

O altă metodă de tratament este periajul profesional.  

Vezi și: Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți

Spălatul pe dinți, important

Spălatul pe dinţi este important pentru îndepărtarea bacteriilor. Cariile sunt cauzate în primul rând de acumularea de bacterii Streptococcus mutans în gură.

Potrivit unui studiu din 2016, aceste bacterii sunt transmise prin alimente și băuturi. Periajul regulat al dinţilor poate îndepărta bacteriile care pot duce la pierderea mineralelor şi a cariilor, arată Healthline.

Renunțați la zahăr

Medicul dentist v-a avertizat probabil despre impactul zahărului asupra danturii.  Zahărul este foarte acid şi interacţionează cu bacteriile din gura prin descompunerea smalțului dinţilor.

Mai important, un studiu a constatat că o frecvență mai mare a consumului de zahăr a dus la demineralizarea accentuată a dinților. Cu alte cuvinte, consumul de alimente zaharoase în cantități mici în mod regulat poate face mai mult rău.

Vezi și: Plânsul, 9 beneficii pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă când PLÂNGI și cât de mult ar trebui să plângi

Mestecați gumă fără zahăr

Rolul gingiei în sănătatea orală a fost dezbătut de zeci de ani, dar studiile arată că versiunile fără zahăr a gumei de mestecat pot promova, de fapt, remineralizarea dinților.

Potrivit unui studiu mai vechi, guma fără zahăr ajută la îndepărtarea zahărului, plăcii și carbohidraților din dinți, încurajând în același timp glandele salivare să producă mai multă salivă.

Aport de calciu

În timp ce calciul este produs în interiorul dinților în mod natural, acest mineral important este deposedat de acizi și bacterii în timp. Puteți înlocui calciul prin consumul de alimente bogate în calciu. De exemplu, un studiu din 2003 a constatat că consumul de brânză bogată în calciu ar putea contracara efectele consumului de zahăr.

Vezi și: Merișoarele, efecte uimitoare împotriva cancerului, E.coli, H.pylori și infecțiilor urinare: Un consum zilnic, timp de 3 săptămâni

Bea mai multă apă

Apa continuă să fie băutura preferată de către medici, nutriționiști și stomatologi. Nu numai că nu este în mod natural fără zahăr, dar ajută și la eliminarea substanțelor nocive din organism.

Clătirea gurii cu apă poate ajuta, de asemenea, la reducerea demineralizării atunci când nu aveți o periuță de dinți la îndemână. Această tehnică poate fi deosebit de utilă după consumul de alimente acide sau zaharoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel