Demența, mascată de o afecțiune hepatică tratabilă. Simptomele pot indica, de fapt, altă boală

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik
dementa - FOTO: Freepik

Un nou studiu sugerează că o parte semnificativă din cazurile diagnosticate de demență ar putea ascunde de fapt o afecțiune hepatică tratabilă, deschizând astfel o perspectivă intrigantă asupra legăturii dintre sănătatea ficatului și funcția cognitivă.

Conform cercetării, aproximativ 10% dintre cei diagnosticați cu demență ar putea să aibă de fapt encefalopatie hepatică, o afecțiune asociată cu deteriorarea ficatului. Această descoperire ar putea schimba abordarea diagnosticului și tratamentului în cazul unui număr semnificativ de pacienți, subliniind importanța evaluării stării ficatului în contextul manifestărilor de demență.

Ficatul, deteriorat de stilul de viață

Ficatul poate fi deteriorat de mai multe lucruri, inclusiv alcoolul, depozitele grase și virusurile hepatitice. Atunci când deteriorarea continuă timp de mai mulți ani, ficatul devine cicatrizat (cunoscut sub numele de ciroză) și, la un anumit moment, nu mai poate îndeplini una dintre sarcinile sale critice: detoxifierea sângelui.

Toxinele (mai ales amoniacul) se pot acumula și ajunge în creier, interferând cu funcția cerebrală. Acesta este EH. EH poate fi foarte ușoară și dificil de diagnosticat. Simptomele pot fi la fel de subtile ca și modificările în modelul de somn sau iritabilitatea. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, apar simptome precum uitarea, dezorientarea sau confuzia. În forma sa cea mai severă, poate provoca comă și moarte, potrivit Science Alert.

Vezi și: Alimentul care înlocuiește carnea. Anca Ioniță: Oferă sațietate pe termen lung. Este minunat

Encefalopatia hepatică, ce este

Odată ce este diagnosticată, poate fi tratată, inițial cu laxative care ajută la eliminarea amoniacului și a altor toxine care se acumulează în intestin. Acest lucru este urmat de tratament cu un antibiotic (rifaximin) care ucide unele dintre bacteriile nocive care produc amoniac în intestin. Dacă este foarte gravă, EH (encefalopatia hepatică –n.r.) poate fi chiar un motiv pentru a avea un transplant de ficat.

Afecțiune silențioasă, encefalopatia hepatică este mai ușor de detectat și tratat dacă știm că persoana are ciroză. Problema este că ciroza este o afecțiune silențioasă până când ajunge la stadiile foarte avansate când ficatul începe să cedeze.

Simptomele encefalopatiei hepatice, atribuite demenței

Encefalopatia hepatică - FOTO: Freepik

EH este mult mai dificil de diagnosticat în populația generală. Simptomele de schimbare a stării de spirit, comportamentului, confuziei și uitării sunt de asemenea întâlnite la persoanele cu demență.

Demența este o afecțiune cauzată de deteriorarea pe termen lung a funcției creierului. Acest lucru este cauzat cel mai frecvent de reducerea aportului de sânge la creier din cauza lezării vaselor de sânge mici din cauza diabetului sau a hipertensiunii arteriale (demență vasculară). Alte forme de demență includ boala Alzheimer, în care depunerile distrug creierul cauzând simptome tipice de uitare și confuzie.

Vezi și: RMN, testul care pune diagnosticul de ruptură de menisc. Dr. Răzvan Dragomir: Ne aduce o groază de informații

Cum s-a ajuns la concluzia că encefalopatia hepatică poate fi confundată cu demența

Noul studiu american a examinat fișele medicale ale foștilor soldați tratați de Administrația de Sănătate a Veteranilor timp de zece ani, cu un diagnostic de demență stabilit în cel puțin două ocazii separate.

Echipa a analizat datele clinice, inclusiv rezultatele sanguine din această grupă și le-a folosit pentru a calcula un scor FIB-4 (un scor bazat pe rezultatele sanguine ale ficatului și vârsta), care poate fi folosit pentru a prezice leziunile hepatice.

Peste 175.000 de persoane au fost incluse în analiză. Dintre acestea, 10% (18.390 de persoane) aveau un scor FIB-4 mai mare de 3,25 (o limită acceptată pentru diagnosticul cirozei hepatice).

Cercetătorii au descoperit că un scor FIB-4 mare era mai frecvent în cazul celor cu hepatită virală și consumatori grei de alcool - factori de risc pentru boala hepatică.

Un scor mare era mai puțin probabil la persoanele care sufereau de diabet, hipertensiune arterială sau boală renală - toți factori de risc pentru demență. Acest lucru sugerează că persoanele cu un scor FIB-4 mare ar putea avea de fapt o boală hepatică cu EH cauzând simptomele lor, în loc de demență.

Cercetătorii au confirmat aceste constatări prin examinarea unui grup separat de persoane care au fost evaluate pentru demență la spital și au descoperit rezultate similare, cu 9% având un scor FIB-4 mare și ciroză potențială.

Vezi și: Obiceiurile care duc la scăderea colesterolului HDL. Cum să îți crești sau să menții nivelul de colesterol bun

Acest studiu sugerează că în jur de 10% dintre persoanele diagnosticate cu demență ar putea avea de fapt o boală hepatică ascunsă cu EH cauzând sau contribuind la simptome - un diagnostic important de făcut, deoarece EH este tratabilă.

Acesta este primul studiu de acest fel care analizează datele de sănătate colectate în mod rutină în acest fel. Cu toate acestea, ar trebui să tratăm aceste rezultate cu o oarecare prudență.

În primul rând, datele provin de la veterani militari - 97% bărbați și 80% de etnie albă, și, prin urmare, nu sunt reprezentative pentru populația mai largă.

În al doilea rând, FIB-4 a fost folosit ca indicator al cirozei. Este un scor util care este ușor de calculat, dar acuratețea depinde de cauza bolii hepatice și este mai mică la persoanele în vârstă. În cele din urmă, a avea un scor FIB-4 mare nu înseamnă neapărat că persoana are EH.

Acest studiu deschide o nouă alee importantă de cercetare. Ridică conștientizarea privind verificarea bolii hepatice la persoanele cu simptome generale de demență. Acest lucru probabil că va fi o problemă tot mai mare pe măsură ce ratele atât ale demenței, cât și ale cirozei cresc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel