7 jocuri care te scapă de demență. Le poți juca chiar de pe telefon

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dementa jocuri - FOTO: Freepik @master1305plus
dementa jocuri - FOTO: Freepik @master1305plus

Demența poate fi încetinită cu o serie de jocuri de memorie. Află care sunt cele mai potrivite.

Demența, boala neuro-degenerativă asociată cu persoanele în vârstă, dar care poate să apară și la adulții mai tineri, provoacă o pierdere progresivă a abilităților cognitive ale unei persoane.

Cel care suferă de demență poate avea probleme cu memoria, gândirea, raționamentul sau chiar limbajul. Iar pierderea acestor abilități poate îngreuna desfășurarea activităților de zi cu zi, având, în aceeași măsură, un impact important și asupra membrilor familiei celui diagnosticat cu această afecțiune ireversibilă.

Deși pentru demență nu există un leac, unele opțiuni de tratament pot ajuta la ameliorarea simptomelor, precum și la îmbunătățirea calității vieții. Iar printre aceste opțiuni se numără jocurile de memorie care pot ajuta la stimularea creierului, notează The Healthy.

Demența și ajutorul jocurilor de memorie

Dacă în general cititul, socotitul, învățarea unei limbi străine, un hobby artistic, sunt activități bune pentru menținerea ”în priză” a activității cerebrale, indiferent de vârstă, în cazul persoanele cu demență jocurile de memorie sunt menite să îmbunătățească memoria.

Astfel, potrivit unui studiu din 2019 adulții mai în vârstă a explorat impactul a 16 săptămâni de antrenament combinat fizic și cognitiv ”exergame”.

Cercetătorii au constatat că a existat o îmbunătățire semnificativă a memoriei de lucru și a funcției executive.

Într-un alt studiu, tot din 2019, a fost cercetat efectul antrenamentului cognitiv computerizat (în domenii precum raționamentul, memoria, limbajul și atenția) asupra progresiei tulburărilor cognitive ușoare. Rezultatele studiului au arătat că antrenamentul a crescut volumul materiei cenușii a creierului și poate ajuta la păstrarea cogniției generale.

Iar cele două studii, coroborate, pot arăta care este legătura dintre jocurile pentru creier și demență. Concret, atunci când cineva suferă de demență, multe dintre abilitățile sale cognitive sunt în declin, printre acestea memoria și raționamentul. Astfel, cercetările au sugerat că jocurile pot ajuta la îmbunătățirea acestor abilități.

Recent, o analiză din 2020 a explorat cercetările privind rolul jocurilor serioase pentru îngrijirea demenței. În timpul revizuirii, cercetătorii au explorat trei tipuri de jocuri și beneficiile acestora:

Jocurile de masă:. Acestea pot ajuta la funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, comunicarea și reglarea emoțională.

Jocurile video. Jocurile video pot fi personalizate pentru a viza direct diferite abilități cognitive, cum ar fi memoria și raționamentul.

Jocuri de realitate virtuală. Acestea pot oferi atât întărire cognitivă, cât și fizică, în funcție de tipul de joc.

Potrivit analizei, atunci când pacienții cu demență în stadii incipiente și medii au folosit jocuri serioase, aceștia au reușit să îmbunătățească o mare varietate de abilități cognitive, inclusiv:

- memoria pe termen scurt;

- timpul de reacție;

- rezolvarea problemelor;

- raționamentul logic;

- comunicarea.

Care sunt cele mai bune jocuri împotriva demenței

Potrivit cercetătorilor, nu toate jocurile care stimulează creierul sunt potrivite și celor care suferă de demență. Astfel, aceștia au realizat o listă a celor mai bune jocuri de memorie pentru această afecțiune neuro-degenerativă.

Puzzle-urile de cuvinte sunt un gen de jocuri care se concentrează în mod special pe limbaj. Unele jocuri, cum ar fi Scrabble, se concentrează pe aranjarea literelor și a cuvintelor, în timp ce alte jocuri, cum ar fi cuvintele încrucișate, se concentrează pe reamintirea cuvintelor.

Cercetările din 2015 sugerează că jocurile precum puzzle-urile de cuvinte încrucișate, printre alte tipuri de puzzle-uri, pot duce potențial la îmbunătățiri cognitive în ceea ce privește învățarea verbală, memoria, viteza și multe altele.

Având în vedere acest lucru, luați în considerare posibilitatea de a încerca unele dintre aceste puzzle-uri clasice de cuvinte:

- cuvinte încrucișate;

- căutări de cuvinte;

- anagrame;

- criptograme;

- jocuri de marcă, cum ar fi Scrabble și Mad Libs;

- puzzle-uri Jigsaw.

Jocurile cu zaruri. Chiar dacă au o componentă ”de noroc”, prin aruncarea aleatorie a zarurilor, jocul este eficient pentru dezvoltarea capacității  numerice și de calcul. Unul dintre cele mai populare jocuri de zaruri este ”Table”, iar socializarea din jurul unui astfel de joc este un plus-valoare pentru persoanele în vârstă.

Jocurile de cărți sunt excelente pentru exersarea unor abilități precum raționamentul, rezolvarea problemelor, memoria și concentrarea. Cel mai popular este ”Solitaire”.

Jocuri de masă. Jocurile de societate sunt un gen de jocuri care utilizează o tablă de joc prefabricată, împreună cu piese, care sunt mutate sau plasate pe tablă. Cele mai multe jocuri de societate, în special cele mai noi, folosesc, de asemenea, cărți, zaruri și alte elemente.

Un studiu din 2019 care a explorat beneficiile jocurilor de societate, în rândul a 1.091 de participanți, și a constatat că o frecvență mai mare a jocurilor a dus la un declin cognitiv mai mic de la vârsta de 70 de ani până la vârsta de 79 de ani.

Având în vedere impactul pe care jocurile de societate îl pot avea asupra sănătății cognitive, iată câteva sugestii pe care să le adăugați la colecția dumneavoastră:

- Monopoly

- Trivial Pursuit

- Șah.

Jocurile video, adesea blamate de părinții cu copii preadolescenți și tineri, unele dintre acestea sunt benefice pentru persoanele cu demență. Iar prin varietatea de jocuri, de la cele de pe consolă, la cele pe telefon sau laptop, acestea au câștigat teren în rândul adulților în vârstă.

Astfel, printre jocurile recomandate pentru persoanele în vârstă se numără:

- Tetris

- Candy Crush Saga

- Animal Crossing

- jocuri de tipul puzzle, cuvinte încrucișate sau zaruri, în formatul electronic.

Factorii de risc ai demenței 

Factorii de risc pentru demenţă sunt:

- hipertensiunea la vârstă medie, desigur, netratată;

- obezitatea la vârstă medie, adică 40 - 50 de ani;

- diabetul este un factor de risc pentru demenţă vasculară;

- fumatul este un factor de risc pentru toate tipurile de demenţă;

- sedentarismul și izolarea socială;

- rezerva cognitivă.

Mare parte dintre acești factori pot fi preveniți, prin dietă și activitate fizică.

Cum se poate reduce riscul apariției demenței. Socializarea este una dintre activitățile recomandate

Demența este boala neuro-degenerativă asociată cu persoanele în vârstă, însă poate să apară și la adulții mai tineri, după cum afirma neurologul Arman Frăsineanu, care precizează că ”demența este un tablou clinic, final, a unei suferințe a creierului, de cauze multiple”, mai mult, că această boală afectează nu doar pacientul în sine, ci și un număr destul de mare de persoane care sunt nevoite să îl îngrijească pe pacientul cu demență.

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, activitățile fizice și mentale, cum ar fi treburile casnice, exercițiile fizice, dar și socializarea, cu familia sau prietenii, pot contribui la scăderea riscului de demență, notează Science Daily.

Studiul a analizat efectele acestor activități, precum și ale activităților mentale și ale utilizării dispozitivelor electronice la persoanele cu și fără risc genetic mai mare de demență. Citește mai mult AICI.

Vezi și: Demența, primele simptome. La ce trebuie să fii atent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel