Demența, concepții greșite. Ce cred oamenii despre boala care afectează creierul și ce se întâmplă, de fapt

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@atlascompany
dementa - FOTO: Freepik@atlascompany

Demența este o boală neurodegenerativă care afectează creierul. Numai că există o serie de concepții greșite legate de demență.

Demența este un termen generic pentru o serie de afecțiuni, ”boala Alzheimer” fiind cea mai frecventă dintre acestea - care începe cu pierderi ușoare de memorie și se deteriorează până la punctul în care bolnavul nu mai poate reacționa la ceilalți sau la ceea ce îl înconjoară.

Demența, concepții greșite

Principalele concepții greșite despre demență - cum ar fi că aceasta include întotdeauna pierderi de memorie

O treime dintre britanici spun că nu știu prea multe despre demență - iar unul din cinci britanici crede în mod greșit că demența și Alzheimer sunt două denumiri pentru aceeași afecțiune.

Cercetările au scos la iveală cele mai frecvente concepții greșite despre demență, 21% dintre britanici crezând în mod eronat că Alzheimer este pur și simplu un alt nume pentru aceeași afecțiune.

Vezi și: Cereala benefică pentru sănătate. Este recomandată celor cu intoleranță la gluten. Ce alte proprietăți mai are

Alte simptome comune ale afecțiunilor de demență includ dificultăți de gândire, de memorare sau de luare a deciziilor, ceea ce poate afecta viața de zi cu zi a celor care suferă de demență.

Cu toate acestea, o altă concepție greșită frecventă despre această afecțiune este aceea că este întotdeauna asociată cu pierderea memoriei (34%).

Iar 14%, dintre cei 2.000 de adulți chestionați, presupun că cei care suferă de demență nu pot trăi o viață cu sens.

Cercetarea a fost comandată de furnizorul național de case de îngrijire și de experții în demență, Care UK, în încercarea de a demitiza aceste mituri și de a oferi un sprijin vital familiilor ale căror persoane dragi au fost diagnosticate cu această afecțiune.

De asemenea, brandul a lansat un ghid, primul de acest fel, pentru a-i ajuta pe cei afectați să se orienteze în călătoria spre demență.

Suzanne Mumford, șefa serviciilor de asistență medicală, îngrijire și demență de la Care UK, a declarat că sunt multe concepții greșite legate de demență.

”Există o mulțime de concepții greșite când vine vorba de demență și de ceea ce înseamnă aceasta pentru persoana care trăiește cu ea și pentru familia sa. Adesea, acestea provin din citirea a ceva online sau din zvonuri, mai degrabă decât de la experți sau surse de încredere.

În realitate, demența este o afecțiune care poate fi gestionată pentru a se asigura că cei care trăiesc cu ea pot continua să ducă o viață împlinită și plină de sens și pot fi sprijiniți să facă în continuare lucrurile pe care le iubesc - și de aceea am lansat ghidul nostru video ”pas cu pas”.

Prezentând sfaturi de la experții noștri, dar și mărturii ale familiilor rezidenților, acesta este conceput pentru a-i ajuta pe oameni să navigheze pe parcursul călătoriei demenței - de la abordarea diagnosticului inițial, până la a învăța cum să trăiască bine cu demența, încorporând în același timp și sfaturi destinate îngrijitorilor pentru a-i ajuta să aibă grijă de ei înșiși”, a spus Suzanne Mumford, potrivit Mirror.

Vezi și: Vitaminele, necesare în funcție de anotimp. Care sunt cele considerate de vară și de ce sunt importante în sezonul cald

Ce cred oamenii despre demență

Puțin peste o treime (34%) nu știu foarte multe despre demență sau nu au prea multă experiență în acest domeniu.

În plus, 67% dintre respondenți recunosc că ar trebui să știe mai multe despre această afecțiune decât știu în prezent - în timp ce 68% consideră că publicul în general ar trebui să știe mai multe.

În ciuda acestui fapt, 72% nu au făcut niciodată un efort conștient pentru a afla mai multe despre acest diagnostic, iar 23% susțin că nu sunt familiarizați cu simptomele acestuia.

Aproape o cincime (21%) nu știu că pierderea memoriei este asociată cu demența, iar alți 32% nu știu că confuzia este, de asemenea, un semn cheie.

Aproape jumătate (47%) ar apela mai întâi la internet dacă ar avea întrebări despre această boală, în timp ce doar 34% ar cere sfatul unui medic.

Întrebați dacă vreunul dintre cei dragi ai lor a fost vreodată recunoscut cu această afecțiune, 36% au răspuns afirmativ - iar 91% dintre aceștia au fost de acord că a fost unul dintre cele mai grele lucruri prin care au trecut vreodată.

Faptul de a-i vedea devenind o persoană diferită, de a-i vedea pierzându-și simțul de sine și de a trebui să fie răbdători au fost menționate ca fiind cele mai dificile aspecte ale îngrijirii.

Aproape două treimi (62%) dintre cei intervievați, prin intermediul OnePoll, se tem că vor suferi de demență la bătrânețe, iar mai mult de unul din zece (11%) a început să se îngrijoreze de acest lucru la 20 de ani, în timp ce 17% cred că dacă un membru al familiei suferă de această afecțiune, înseamnă că vor suferi și ei.

Dar 32% dintre ei spun că au o atitudine de genul ”nu mi se va întâmpla mie” și, în ciuda percepțiilor oamenilor, 43% cred că traiul cu demență nu este întotdeauna atât de sumbru precum pare la prima vedere.

”Există atât de multe modalități prin care oamenii pot trăi o viață activă și împlinită după ce au fost diagnosticați cu această afecțiune și am constatat că majoritatea oamenilor nu știu cât de importante pot fi micile schimbări - de la ajustarea dietei, la exerciții fizice și mentale.

Cu acest ghid, sperăm să oferim cunoștințe și să ușurăm unele dintre presiunile cu care se confruntă oamenii după ce unul dintre cei dragi lor este diagnosticat cu această afecțiune”, a mai spus Suzanne Mumford.

Vezi și: Somnolența excesivă din timpul zilei, tratată cu un medicament banal. Poate avea efect și în cazul long-Covid

Demența, diagnostic

”Înțeleg sentimentul pe care îl trăiesc familiile atunci când o persoană dragă este diagnosticată cu demență, deoarece este un moment dificil și este ușor să te simți neputincios și singur.

Există numeroase concepții greșite comune despre demență și, deși poate fi dificil să primești un diagnostic, este important să ne amintim că acesta poate fi, de asemenea, începutul unei noi călătorii.

Cred că sensibilizarea cu privire la simptomele demenței și la ceea ce înseamnă să trăiești cu această afecțiune este incredibil de importantă”, a spus ambasadorul Societății Alzheimer, Angela Rippon.

Vezi și: Dieta anti-cancer. Cele două alimente pe care pacienții cu cancer nu ar trebui să le mai mănânce. Sanda Crețoiu: Celulele canceroase nu se mai multiplică. Rezultate după 2 luni

Top 5 concepții greșite despre demență

Demența include întotdeauna pierderea memoriei

Dacă cineva din familia mea trăiește cu demență, este posibil să o dezvolt și eu

Persoanele care trăiesc cu demență nu pot duce o viață cu sens

Demența poate fi prevenită

Demența afectează doar persoanele de peste 60 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel