Demența, boală prevenibilă în totalitate. Obiceiurile nesănătoase duc la degradarea creierului. Așa apare demența

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik
dementa - FOTO: Freepik

Demența poate fi prevenită printr-o simplă modificare a stilului de viață. Medicii susțin că trei sfert din cazurile de demență ar putea fi prevenite mai mult decât simplu. Medicii susțin că încă mai există concepția greșită potrivit căreia demența este o parte normală a îmbătrânirii. Doar că, subliniază aceștia, este total fals.

Demența afectează creierul. Aproape trei sferturi din cazurile de demență pot fi prevenite printr-o simplă modificare a stilului de viață. Sentimentul de tensiune sau vizionarea excesivă a televizorului ar putea crește riscul de demență. Cercetătorii de la Oxford spun că riscurile demenței pot fi reduse cu schimbări în stilul de viață

Aproape trei sferturi din cazurile de demență ar putea fi prevenite, a concluzionat un studiu. Cercetătorii au examinat o listă lungă de 210 factori care ar putea fi legați de un risc mai mare de demență. Au descoperit printre aceștia 62 de cauze probabile prevenibile ale afecțiunii. Aceste cauze sunt estimate să fie responsabile pentru 47 până la 73%  din cazurile de demență, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Doina Pleșca: Există o mare problemă legată de vaccinare. Nu este obligatorie, dar trebuie să ne sporim spiritul civic și să prezentăm corect minusurile și plusurile fiecărui vaccin

Obiceiurile nesănătoase care duc la apariția demenței

Prea mult timp petrecut în fața televizorului și somnul mai puțin de șapte ore sau mai mult de nouă ore se numără printre problemele de stil de viață legate de un risc mai mare de demență, pe care oamenii ar putea să le schimbe.

De fapt, un stil de viață nesănătos a fost găsit a contribui la mai multe cazuri prevenibile de demență - aproape 17% - decât istoricul medical al cuiva.

Descoperirile noi interesante din studiu sunt că sentimentul de tensiune sau ”a fi foarte încordat” și rarul sentiment de a putea să te destăinui altora ar putea crește riscul de demență.

Dar cele mai semnificative dintre cele 62 de factori includ lucruri precum fragilitatea, măsurată prin prinderea slabă a mâinii, și problemele medicale precum diabetul, dizabilitatea sau antecedentele de accident vascular cerebral.

Aceste riscuri medicale pot fi, de asemenea, reduse printr-un stil de viață mai sănătos, cum ar fi exercițiile regulate și o dietă sănătoasă.

Vezi și: Vitamina B12 ajută sistemul muscular și osos. Care sunt simptomele deficienței de cobalamină și cine prezintă riscuri mai mari

Studiu întins pe 15 ani

Studiul a examinat peste 344.000 de persoane din Marea Britanie, care au fost chestionate în detaliu despre viața lor în cadrul studiului de sănătate UK Biobank și urmărite timp de aproximativ 15 ani în medie.

Cele 62 de cauze probabile prevenibile ale demenței au fost descoperite pentru că au fost mai des întâlnite în rândul celor 4.654 de voluntari ai studiului care au dezvoltat afecțiunea.

Profesorul David Smith, coautor al studiului de la Universitatea Oxford, a declarat că demența nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii.

”Încă mai există această concepție printre mulți oameni că posibilitatea de a dezvolta demență este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Dar aceste rezultate arată că demența poate fi mult mai prevenibilă decât s-ar fi putut crede anterior.

Aceasta este deosebit de importantă, deoarece, cu tratamente foarte puțin eficace pentru demență, prevenirea apariției ei trebuie să fie focusul nostru”, a spus prof. David Smith.

Vezi și: 7 remedii pentru ochii roșii de la calculator. Cum să reduci oboseala oculară

Somnul precar, lipsa mișcării, consumul insuficient de apă, factori de risc pentru apariția demenței

Studiul, publicat în jurnalul Nature Human Behaviour, a constatat că stilul de viață, inclusiv somnul precar, neaderarea la un club sportiv sau la sală și aportul inadecvat de apă, ar putea cauza 16,6 la sută din cazurile de demență.

Istoricul medical, în special dizabilitatea, accidentul vascular cerebral, diabetul și depresia, ar putea fi responsabil de 14% din cazuri. Starea socioeconomică, cum ar fi șomajul sau venitul mai mic, care pot face alegeri sănătoase mai dificile, este estimată să reprezinte 13,5% din cazurile de demență.

Cum poate fi prevenită demența

Studiul mai concluzionează că riscul de demență poate fi redus prin măsuri fizice, cum ar fi având o prindere mai puternică, și poate fi afectat de factori sociali și psihologici precum singurătatea și izolarea.

Mediul local al oamenilor, precum spațiile verzi, s-a dovedit a fi mai puțin important, iar viața timpurie, cum ar fi dacă ai fost alăptat în copilărie, nu a fost legată de demență.

Studiul a constatat că persoanele cu un stil de viață precar ar putea avea un risc cu 62% mai mare de a dezvolta demență decât cei cu un stil de viață sănătos.

Îmbunătățirea tuturor celor șase categorii - stilul de viață, istoricul medical, măsurile fizice, starea socioeconomică, factorii sociali și psihologici și mediul local - de la un nivel precar la un nivel bun sau intermediar a fost estimată a preveni 47% din cazurile de demență.

Îmbunătățirea lor toate la un nivel bun a fost calculată pentru a preveni 73% din cazuri.

Rezultatele s-au văzut pentru persoanele indiferent de vârstă sau sex și au rămas similare chiar și luând în considerare riscul genetic al demenței al oamenilor.

Patrick Holford, directorul executiv al organizației de caritate Food for the Brain, care oferă un chestionar online gratuit privind riscul de demență, a declarat că stilul de viață joacă un rol major în apariția demenței.

”Știm deja că un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de demență, și deoarece această afecțiune nu este reversibilă, oamenii trebuie să ia măsurile potrivite în vârstă mijlocie pentru a-și menține funcția cognitivă. Demența este o boală complet prevenibilă”, a spus Patrick Holford.

Vezi și: Antrenamentele de forță și cardio, ajutor pentru creier odată cu îmbătrânirea. Cum arată un antrenament pentru o persoană în vârstă

Ce este demența

Demența este un termen umbrelă folosit pentru a descrie o serie de tulburări neurologice progresive (afectând creierul) care afectează memoria, gândirea și comportamentul.

Există multe tipuri de demență, dintre care boala Alzheimer este cea mai comună. Unele persoane pot avea o combinație de diferite tipuri de demență.

Indiferent de tipul diagnosticat, fiecare persoană va experimenta demența în propria lor manieră unică. În prezent, nu există niciun tratament pentru demență.

Cu toate acestea, noile medicamente pot încetini progresia acesteia și cu cât este depistată mai devreme, cu atât tratamentele sunt mai eficace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel