Demență, risc. "Aproape toată lumea își poate reduce riscul de demență, în ciuda moștenirii genetice, printr-un stil de viață sănătos", astfel începe un articol pe BBC. Postul TV britanic citează un studiu al Universității din Exeter, Anglia, potrivit căruia ducerea unui stil de viață sănătos ar scădea riscul de a dezvolta o formă demență pentru o treime din cei 200.000 de participanți.
Demență risc: ce înseamnă stil de viață nesănătos
Conform sursei citate, cercetătorii apreciază drept stil de viață sănătos un trai bazat pe o combinație de exerciții fizice, dietă, alcool moderat și lipsa fumatului. Aceștia mai recomandă pedalarea (cu bicicleta) timp de două ore și jumătate pe săptămână, o dietă echilibrată care să includă mai mult de trei porții de fructe și legume pe zi, pește de două ori pe săptămână și rar carne procesată (mezeluri), cel mult un pahar de bere pe zi.
Demență risc: concluzii după 8 ani de observații
La cercetarea britanicilor au luat parte 196.383 persoane care avea 64 de ani la debutul studiului. Aceștia au fost monitorizați timp de 8 ani. S-a făcut o analiză ADN ca se evalueze riscul genetic al participanților de a dezvolta boala. Iar rezultatele au fost următoarele: 18 cazuri de demență la 1.000 de persoane care s-au născut cu gene cu risc crescut și apoi au trăit un stil de viață nesănătos; însă a scăzut la 11 la 1.000 de persoane în timpul studiului dacă acei oameni cu risc ridicat ar fi avut un stil de viață sănătos.
Oamenii de știință apreciază că reducerea riscului de a avea demență cu o treime ar avea un impact profund în grupurile de vârstă mai înaintată, unde boala este mai frecventă, și, în cifre, ar însemna sute de mii de oameni. Cercetătorii subliniază că studiul lor nu poate dovedi definitiv că stilul de viață cauzează riscuri diferite de demență, ci arată tipare din date și se referă la forme de demență în general, nu la unele specifice gen Alzheimer.
"Din păcate, poți trăi viața unui sfânt și încă primești boala. Stilul de viață schimbă doar șansele. Cu toate acestea, nu există încă medicamente care să schimbe cursul acestei boli. Reducerea șanselor tale este tot ce se poate face", mai arată BBC.
Studiul a fost publicat în Jurnalul Asociatiei Medicale Americane. Poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.