Demența: cât contează trăsăturile de personalitate

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

Un studiu recent a analizat cele cinci mari trăsături de personalitate și legătura lor cu riscul apariției unor forme de demență.

Cercetători de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, New York, SUA, au analizat o posibilă conexiune între riscul de a dezvolta o formă de demență și trăsăturile de personalitate ale individului. Concluziile le-au publicat în Journal of the American Geriatrics Society. Specialiștii consideră cele cinci mari trăsături de personalitate – analizate și în acest studiu – deschiderea spre noi experiențe, conștiinciozitatea, extraversiunea, agreabilitatea sau amabilitatea și neuroticismul.

Acestea au fost punctul de plecare în evaluarea a 524 de adulți cu vârsta de 65 de ani și mai mult, care au fost monitorizați timp de 3 ani. Formele de demență urmărite în cercetare au fost cele numite risc cognitiv motoric (MCR) și sindromuri de deficiență cognitivă ușoară (MCI). Dintre participanți, 38 de participanți au dezvoltat MCR și 69 au dezvoltat MCI.

Trăsătura de personalitate care arată deschiderea spre experiență afost asociată cu un risc redus cu 6% de a dezvolta MCR, în timp ce neurotismul - cu un risc crescut cu 6% de MCI non-amnezic. Deși memoria rămâne neafectată în ultimul tip de demență menționat, în schimb, una sau mai multe alte abilități cognitive - limbajul, abilitățile vizual-spațiale sau partea de executare a funcțiilor sunt afectate.

”Rezultatele noastre oferă dovezi că trăsăturile de personalitate joacă un rol independent în riscul pentru sau pentru protecția împotriva sindroamelor specifice dementei. Din perspectivă clinică, aceste descoperiri subliniază importanța contabilizării aspectelor personalității atunci când se evaluează riscul de demență”, susține autorul principal al studiului, Emmeline Ayers de la Colegiului de Medicină Albert Einstein.

Studiul poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel