Degenerescența maculară este o boală oculară care afectează vederea centrală, afectând persoanele de peste 50 de ani. Aceasta afectează macula, partea centrală a retinei, care controlează vederea centrală. În ciuda faptului că sunt parțial orbi, cei care suferă de degenerescență maculară au încă o vedere periferică, ceea ce le permite să vadă lucruri în lateral.
Se preconizează că degenerescența maculară, o afecțiune care provoacă pierderea vederii, va afecta 288 de milioane de persoane la nivel mondial până în 2040. Factorii de risc pentru degenerescența maculară includ antecedente familiale, supraponderabilitatea, fumatul, tensiunea arterială ridicată și o dietă bogată în grăsimi saturate. Cu toate acestea, se poate dezvolta și la vârste mai tinere din cauza altor factori.
Tipuri
Degenerescența maculară are două variante: umedă și uscată.
Degenerescența maculară uscată (atrofică)
Tipul uscat de degenerescență maculară afectează aproximativ 90% dintre pacienți. Apare sub formă de drusen, care sunt depozite microscopice de proteine galbene care se dezvoltă sub maculă. Depozitele acumulate subțiază și usucă macula.
Atunci când degenerescența maculară este uscată, pierderea vederii apare de obicei treptat. Cei mai mulți oameni nu își pierd complet vederea centrală. Forma umedă poate face ocazional trecerea de la forma uscată.
Degenerescența maculară umedă (exudativă)
Sub retina și macula ta, se pot forma vase de sânge aberante, ceea ce duce la degenerescența maculară umedă (exudativă). Sângele și lichidele se infiltrează din vasele de sânge. Tendința lichidelor de a supura este descrisă ca fiind „exudativă”.
Acumularea de lichide determină apariția unei umflături în maculă. Pete întunecate pot apărea în câmpul tău vizual. Tipul umed de degenerescență maculară afectează aproximativ 10% dintre pacienți. Acest tip este mai grav. Pierderea rapidă a vederii centrale ar putea rezulta din aceasta.
Degenerescența maculară uscată are trei stadii: timpurie, intermediară și tardivă. Simptomele, cum ar fi pierderea vederii, nu sunt adesea vizibile până în stadiul târziu, dar oftalmologii pot detecta semnele în timpul unui examen. Degenerescența maculară umedă este deja avansată.
Foto: Freepik
Simptome
Macula este responsabilă pentru transmiterea imaginilor de la nervul optic al ochiului la creier. Dacă macula este deteriorată, creierul poate avea dificultăți în interpretarea acestor imagini. Simptomele degenerescenței maculare pot să nu apară până când boala nu progresează, potrivit HopkinsMedicine.
Acestea pot include reducerea vederii în lumină slabă, vedere încețoșată, modificări de culoare, vedere slabă, linii curbe sau ondulate și pete întunecate în câmpul vizual. Este esențial să consultați un oftalmolog dacă aceste simptome persistă.
Tratament
Degenerescența maculară este o boală oculară progresivă care nu poate fi vindecată, dar un tratament precoce poate încetini progresia și reduce simptomele. Tratamentele includ suplimente nutritive, medicamente, terapie fotodinamică (PDT) și terapie cu laser.
Suplimentele nutriționale, cum ar fi suplimentele AREDS (Studiile privind bolile oculare legate de vârstă), conțin vitamine și minerale care încetinesc progresia DMLV uscată. Cu toate acestea, beta-carotenul, un antioxidant cheie, poate crește riscul de cancer pulmonar la fumători.
Medicamentele pentru DMLV umedă includ injecții cu factor de creștere endotelială anti-vascular, care blochează producția de VEGF, o proteină care produce noi vase de sânge. Aceste injecții pot îmbunătăți uneori vederea.
Terapia fotodinamică (PDT) utilizează un medicament injectabil sensibil la lumină și un laser pentru a distruge vasele de sânge suplimentare din ochi. Acest tratament poate fi combinat cu injecțiile anti-VEGF. Fotocoagularea cu laser, primul tratament pentru AMD umedă, sigilează și distruge vasele de sânge care prezintă scurgeri.
Cu toate acestea, aceste tratamente comportă riscuri, inclusiv infecții oculare, dezlipire de retină, leziuni structurale ale ochiului, apariția mai rapidă a cataractei și pierderea severă a vederii. Utilizarea fotocoagulării cu laser și a PDT a scăzut datorită dezvoltării injecțiilor anti-VEGF.
Pentru a reduce riscul de degenerare maculară, renunță la fumat, menține o greutate sănătoasă, rămâi activ, controlează tensiunea arterială și colesterolul și consideră adoptarea dietei mediteraneene.
Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este cauza principală a pierderii vederii la adulții în vârstă, afectând sarcinile zilnice. Degenerescența maculară uscată este cea mai frecventă formă, în timp ce degenerescența maculară umedă poate provoca o pierdere rapidă și orbire legală. Tratamente precum suplimentele nutritive pot încetini boala, în timp ce ochelarii sau dispozitivele de mărire pot ajuta la păstrarea vederii. Este important să consulți un oftalmolog pentru informații despre serviciile și tratamentele de susținere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.