Degenerescența maculară, afecțiune a ochiului. Ce este și cum o prevenim

Angela Sabău |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Degenerescența maculară este o afecțiune a ochiului care afectează macula, o zonă a a retinei la nivelul fundului de ochi, cu rol în vederea detaliilor.

Degenerescența maculară reprezinta deteriorarea maculei. Despre cum o putem preveni, în special dacă avem istoric familial, au răspuns pentru cititori specialiștii de la Harvard Medical.

Degenerescența maculară este o afecțiune specifică pentru persoanele de peste 50 de ani. Aceasta deteriorează macula, parte a ochiului care este localizată lângă centrul retinei și poate conduce la pierderea vederii.

Macula este partea ochiului care ne ajută să vedem obiectele cae sunt în fața noastră. Atunci când este deteriorată, s-ar putea să vedeți pete sau în ceață ori umbră. Aceste schimbări ar putea face dificil șofatul sau chiar unele activități zilnice.

Degenerescența maculară poate fi moștenită, astfel că, dacă aveți rude care au suferit de această afecțiune, atunci prezenta un risc mai mare să vă afecteze.

Oricum, vestea bună este că factorii de risc care pot fi modificai au, de asemenea, un rol important atunci când vine vorba despre dezvoltarea acestei afecțiuni. Potrivit Nationa Eye Institute, renunțând la fumat, scade considerabil riscul acestei afecțiuni. Se consideră că fumatul crește de două ori riscul degenerescenței maculare. De asemenea, puteți încerca să mențineți o tensiune arterială normală, sau să scădeți colesterolul dacă este la un nivel mai mare și abordați o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți din legume cu frunze verzi și din pește.

Dar nu doar aceste recomandări sunt benefice atnci când ne referim la prevenirea degenerescenței maculare. Există, de asemenea, dovezi că anumite suplimente nutritive pot încetini progresia degenerării maculare, în unele cazuri. Despre prevenția afecțiunii și depistarea precoce a ei e necesară prezentarea la medic, care v-ar putea recomanda o consultațe la oflalmolog, chiar dacă nu aveți istoric în familie legat de această afecțiune.

Informațiile au fost publicate în Women's Health Watch

De Hope Ricciotti, M.D., and Hye-Chun Hur, M.D., M.P.H.,

Editors in Chief, Harvard Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel