Deficitul de vitamine, semnele pe care ți le arată unghiile, părul, limba, mâinile sau pielea. Ce este malnutriția și cum te afectează

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
deficitul de vitamine - FOTO: Freepik@freestockcenter@Allesandro_Galdini
deficitul de vitamine - FOTO: Freepik@freestockcenter@Allesandro_Galdini

Deficitul de vitamine afectează funcționarea întregului organism. Părul, unghiile și întreaga sănătate sunt afectate. 

Deficitul de vitamine se manifestă prin unghii și păr fragile, afte bucale, căderea părului, pete de piele solzoase și multe altele. Recunoașterea acestor semne vă poate ajuta să vă ajustați dieta în consecință.

O dietă bine echilibrată și nutritivă are multe beneficii. Pe de altă parte, o dietă lipsită de nutrienți poate provoca diverse simptome neplăcute.

Aceste simptome sunt modul în care corpul dumneavoastră comunică eventualele deficiențe de vitamine și minerale.

Malnutriția, ce este

Malnutriția este definită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind un "dezechilibru celular între aportul de nutrienți și energie și cererea organismului pentru asigurarea creșterii, menținerii și funcțiilor specifice." Multe boli sunt cauzate direct sau indirect de o lipsă de nutrienți esențiali în alimentație.

Modificările la nivelul pielii și al membranelor mucoase pot oferi indicii valoroase privind prezența unor deficiențe nutriționale. De exemplu, observați modificările din mucoasa papilară a acestui pacient, care iau forma unor furci împrăștiate și a pierderii papilelor filiforme.

Limba și cavitatea bucală sunt frecvent primele regiuni ale corpului care prezintă semne care indică o deficiență de vitamine. Anomaliile limbii se pot manifesta prin glosită cu atrofie a papilelor, precum și prin ulcere și fisuri, adesea însoțite de arsuri și furnicături.

Vezi și: Dureri de picioare noaptea: cauze, simptome, tratament. 8 afecțiuni pe care le poți avea. Cum te dor picioarele

Deficitul de fier poate varia de la depozite de fier epuizate fără afectare funcțională sau a sănătății până la deficit de fier cu anemie, care afectează funcționarea mai multor sisteme de organe.

Deficitul de fier este îngrijorător deoarece poate întârzia funcția motorie sau cognitivă normală la sugari, poate crește riscul de subponderabilitate sau de prematuritate la sugari și poate cauza oboseală la adulți care le afectează capacitatea de a face muncă fizică. Deficitul de fier poate afecta, de asemenea, memoria și/sau alte funcții mentale la populația pediatrică

Modificările unghiilor pot fi un indiciu în diagnosticarea unor deficiențe de vitamine. Kemampuan Koilonychia, sau unghia în formă de lingură poate fi asociată cu deficiența de fier bi mine și deficiența de proteine (în special deficiența de aminoacizi care conțin sulf, cum ar fi cisteina sau metionina), notează Medscape.

Perlele care par să se scurgă pe unghie ca ceara sunt asociate cu deficiențe de vitamina B și cu unele afecțiuni endocrine (de exemplu, diabet zaharat, tulburări tiroidiene și boala Addison). 

Vezi și: Când este nevoie de RMN la prostată. Roxana Iacob: Esențial pentru pacienții cu suspiciune de cancer

Ce înseamnă petele de pe unghii

Unghiile de culoare maro-cenușie pot fi asociate cu deficiența de vitamina B-12 (cobalamină). O creastă unghială centrală poate fi cauzată de deficiențe de fier, acid folic și/sau proteine.

Pelagra este adesea cauzată de o lipsă cronică de vitamina B-3 (niacină) în dieta alimentară, deși poate fi, de asemenea, o complicație a tratamentului cu izoniazidă și poate tan We 154 apărea în ciuda suplimentării cu vitamina B-6 (piridoxină). Persoanele care își obțin cea mai mare parte a energiei alimentare din porumb sunt în mod obișnuit afectate.

Manifestările clinice primare ale pelagra sunt cei patru D: dermatită fotosensibilă, diaree, demență și deces. Caracteristicile dermatologice ale acestei afecțiuni includ descuamarea, eritemul, descuamarea și keratoza zonelor expuse la soare. Modificările cutanate nu sunt niciodată pruriginoase. Nicotinamida sau niacina pe cale orală inversează de obicei manifestările clinice

O femeie în vârstă de 64 de ani se prezintă cu o erupție cutanată pe ambele picioare. Ea are un istoric medical complex (cancer de sân, tromboză venoasă recurentă, cancer papilar tiroidian, anemie, leucopenie, splenomegalie și bronșiectazie). Pacienta nu a avut dureri, mâncărimi sau traumatisme și nu a avut contact cu plante, săpunuri noi sau loțiuni.

Ea primea warfarină de câteva luni, cu un raport internațional terapeutic (INR) și un număr de trombocite de 177.000/μL. Regimul alimentar relevă faptul că pacienta își limita aportul de fructe și legume.

Vezi și: Fibromialgia, terapie neconvențională. Cum poate medicina alternativă ajuta la gestionarea durerii

Deficitul de vitamina C, cum se manifestă

Hemoragia perifoliculară este un indiciu al prezenței deficitului de vitamina C (acid ascorbic). Un aport insuficient de vitamina C provoacă scorbut, o boală caracterizată prin oboseală, slăbiciune generalizată a țesutului conjunctiv și fragilitate capilară.

Deoarece nu poate fi sintetizată de organismul uman, vitamina C este o componentă alimentară esențială, deficiențele fiind evitate prin consumul de fructe și legume sau printr-o dietă îmbogățită cu acid ascorbic.

Ce înseamnă limba scorbutică

Limba scorbutică este o altă modificare orală care poate fi identificată la pacienții cu scorbut. Un copil a prezentat o inflație a limbii (glosită), inclusiv zone de eritem și hemoragii submucoase peteșiale.

Limba poate fi, de asemenea, afectată de deficiențe nutriționale de vitamina B12 (cobalamină), fier, acid folic, vitamina B-6 (piridoxină), vitamina B-2 (riboflavină), vitamina B-3 (niacină), vitamina A și zinc.

O femeie în vârstă de 75 de ani se prezintă cu o paloare galben-lămâie și glosită atrofică (aspect neted, lucios al limbii cu pierderea papilelor filiforme). Ea prezintă, de asemenea, ataxie și slăbiciune. Ea a suferit o gastrectomie completă cu 2 ani înainte. Nivelul hemoglobinei sale este de 10 g/dl.

Vezi și: Ucis de cancer la câteva luni de la primirea rezultatului. Diagnosticarea, dificilă în stadiile incipiente. Semnele: oboseală și dureri de spate

Carotenemia, ce este

Carotenemia este o afecțiune în care pielea de culoare galbenă sau portocalie apare din cauza nivelului ridicat de beta-caroten în sânge. Aceasta este adesea cauzată de consumul unor cantități excesive de alimente sau suplimente bogate în nutrienți caroten. Poate fi rezolvată prin reducerea aportului de caroten și nu ar trebui să ducă la complicații.

Ce este cheilita unghiulară

Cheilita unghiulară este o afecțiune inflamatorie comună, necontagioasă, care afectează colțurile gurii sau comisurile bucale.

În funcție de cauza care stă la baza acesteia, poate dura câteva zile sau poate persista pe termen nelimitat. Se mai numește și stomatită unghiulară, cheiloză, ragade.

Cheilita unghiulară apare în unghiurile gurii, unde două tipuri diferite de piele se întâlnesc și acționează ca o balama. Mucoasa cavității bucale (mucoasa bucală) se întâlnește cu epiteliul scuamos (pielea feței). Deoarece sunt folosite des pentru a mânca, a bea și a vorbi, acestea sunt vulnerabile la stres/traumatisme.

Cheilita unghiulară apare cel mai frecvent din cauza expunerii prelungite a colțurilor gurii la salivă și la enzimele digestive ale acesteia, ceea ce duce la cheilită eczematoasă (o formă de dermatită de contact iritantă).

Vezi și: Noaptea neagră a sufletului: ce este și care sunt simptomele. Semnul dat de tristețe, separarea de ceilalți, pierderea de sine: Nu este depresie

Deficitul de cupru

Deficitul de cupru se poate trata prin modificări alimentare, precum și suplimente de cupru. Dacă nivelul de cupru este foarte scăzut, discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune tratamente.

Cuprul este mai mult decât un metal folosit pentru a acoperi țevile. Este prezent în corpul uman în cantități mici și ajută organismul să îndeplinească funcțiile necesare ale creierului, sângelui și multe altele.

În organism există cel puțin 12 enzime pe care medicii le numesc "cuproenzime". Acestea sunt dependente de cupru pentru a funcționa. Un exemplu este tirozinaza, pe care organismul o folosește pentru a face melanină, un compus prezent în celulele pielii. Organismul depinde, de asemenea, de cupru pentru a descompune fierul.

Medicii numesc o deficiență de cupru în sânge "hipocupremie". Potrivit British Medical Journal, afecțiunea este adesea subdiagnosticată.

Deficitul de cupru poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele se aseamănă cu cele alte altor boli. De exemplu, simptomele asociate cu deficitul de cupru sunt similare cu cele ale deficitului de vitamina B-12.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel