Deficitul de vitamina E poate duce la complicații. Vitamina E este o vitamină liposolubilă cu calităţi antioxidante care ajuta la menţinerea sistemului imunitar puternic. Apare în mod natural într-o gamă largă de alimente și este chiar adăugat la anumite produse alimentare pentru a vă ajuta să vă creșteți aportul, arată Healthline.
Există, însă cazuri, în care din cauza deficitului de vitamina E pot apărea probleme de sănătate.
Simptomele deficitului de vitamina E
- dificultate cu mersul pe jos sau coordonare
- dureri musculare sau slăbiciune
- tulburări vizuale
- răul general
Suplimentele alimentare pe bază de vitamina E pot provoca complicații, așa că cel mai bine este să mănânci o dietă sănătoasă care include multe alimente bogate în vitamina E, notează Healthline. De aceea, se recomandă ca persoanele care suferă de deficiență de vitamina E să contacteze medicul.
Dietă
Puteți găsi vitamina E într-o gamă largă de alimente. Acestea includ:
- nuci și semințe, cum ar fi migdale, semințe de floarea-soarelui, arahide și unt de arahide
- cereale integrale
- uleiuri pe bază de legume, în special de măsline și floarea-soarelui
- legume cu frunze
- ouă
- cereale fortificate
- kiwi
- mango
Suplimentarea
Deși administrarea de suplimente este o modalitate populară de a adăuga vitamine și minerale în dieta dvs., ar trebui să fiți precauți în ceea ce privește administrarea vitaminei E sub formă de supliment.
Chiar dacă achiziționați un supliment de la un brand de renume, există o șansă ca acesta să interfereze cu alte medicamente pe care le luați.
Este vorba despre:
- Anticoagulante
- Niacina
- Chimioterapie medicamentoasă
- Medicamente pentru radioterapie
Vezi și: Presbiopia, scăderea vederii după 40 de ani. Care este tratamentul
De câtă vitamina E ai nevoie?
Adulții și copiii cu vârsta de 14 ani și peste au nevoie de 15 miligrame (mg) de vitamina E pe zi.
Copiii sub această vârstă au nevoie de o doză mai mică zilnic:
- vârstele 1 – 3 ani: 6 mg/zi
- vârstele 4 – 8 ani: 7 mg/zi
- vârstele 9 -13 ani : 11 mg/zi
Femeile care alăptează ar trebui să aibă 19 mg de vitamina E pe zi
Care sunt cauzele deficitului de vitamina E și cine este în pericol?
Deficitul de vitamina E poate fi rezultatul unei afecțiuni subiacente. Multe condiții împiedică organismul dumneavoastră de a absorbi în mod adecvat grăsimi, inclusiv substanțe nutritive liposolubile cum ar fi vitamina E.
O serie de afecțiuni medicale pot fi cauzele deficienței de vitamina E, și anume:
- pancreatită cronică
- colestază
- fibroză chistică
- ciroză biliară primară
- Boala Crohn
- sindromul intestinului scurt
În unele cazuri, deficitul de vitamina E rezultă dintr-o afecțiune genetică rară cunoscută sub numele de ataxie. Această afecțiune neurologică și afectează controlul și coordonarea musculară. Este cel mai probabil să se dezvolte la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.
Când să vă consultați medicul
Consultați-vă medicul dacă observați simptome legate de un deficit de vitamina E și aveți o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a absorbi grăsimea.
Medicul dumneavoastră va determina cel mai bun curs de acțiune pentru deficitul de vitamina E. Deși modificările dietetice sunt un tratament de primă linie, medicul dumneavoastră poate decide dacă un supliment cu doze mari sau un supliment de vitamina E solubil în apă este mai potrivit.
Ar trebui să luați numai suplimentarea cu vitamina E sub supravegherea medicului dumneavoastră.
Dar dacă este lăsată netratată, simptomele se pot agrava în timp. Acest lucru poate duce la complicații suplimentare și vă poate afecta calitatea generală a vieții.
Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești
Ce este ataxia
Ataxia se definește ca o incapacitate de a coordona activitatea musculară în timpul mișcării voluntare, în absența oricărui deficit al forței musculare; pot fi afectate ritmul, amplitudinea, coordonarea, direcția și forța mișcării.
Poate interesa membrele superioare și inferioare, capul sau trunchiul. Cel mai des este cauzată de o leziune cerebeloasă (ataxie cerebeloasă) sau a coloanei posterioare a măduvei spinării, mai rar de o leziune a lobului frontal (ataxie frontală Bruns), o leziune parieto-occipitală (ataxia optică) sau o leziune a proprioceptorilor (ataxia senzorială). Ataxia poate fie să împiedice executarea mișcării (ataxie cinetică), fie să împiedice adaptarea contracțiilor musculare necesare menținerii posturii în ortostatism sau în poziție așezată (ataxie statică).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.