Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de dependență de opioide și raze ultraviolete

Angela Sabău |
Data publicării:
Adevărul despre vitamina D
Adevărul despre vitamina D

Un nou studiu arată că deficitul de vitamina D ar putea fi asociat cu dependența de opioide și raze ultraviolete. Mai precis, persoanele cu acest deficit sunt mai predispuși să dezvolte aceste dependențe, față de cei care au un nivel normal al vitaminei D.

Deficitul de vitamina D exagerează puternic pofta și efectele opioidelor, crescând potențialul riscului de dependență, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH).

Lucrările anterioare realizate de dr. David E. Fisher, director al programului de melanom al Centrului general de masă pentru cancer și director al General Cancer Center's Melanoma Program and director of MGH's Cutaneous Biology Research Center (CBRC), au pus bazele studiului actual.

Expunerea la razele ultraviolete, efect asociat cu fericirea

În 2007, Fisher și echipa sa au găsit ceva neașteptat: expunerea la razele ultraviolete (UV) (în special forma numită UVB), determină pielea să producă hormonul endorfină, care este legată chimic de morfină, heroină și alte opioide - de fapt, toate activează aceiași receptori din creier. Un studiu ulterior realizat de Fisher a constatat că expunerea la UV crește nivelul endorfinei la șoareci, care apoi afișează un comportament compatibil cu dependența de opioide, potrivit MedicalExpress.

Endorfina este uneori numită „hormonul fericirii”, deoarece induce un sentiment de euforie ușoară. Studiile au sugerat că unii oameni dezvoltă dorințe de a face plajă și de a vizita saloane de bronzat care reflectă comportamentul dependenților de opioide. Fisher și colegii săi au speculat că oamenii ar putea căuta UVB, deoarece doresc, fără să știe, efectul endorfinei. Dar asta sugerează o contradicție majoră. "De ce am evolua pentru a fi atrași comportamental către cel mai comun cancerigen care există?" a întrebat Fisher. La urma urmei, expunerea la soare este principala cauză a cancerului de piele, ca să nu spunem nimic despre riduri și alte leziuni ale pielii.

Lipsa vitaminei D, corelată de dependența

Fisher crede că singura explicație a motivului pentru care oamenii și alte animale caută soarele este că expunerea la radiațiile UV este necesară pentru producerea vitaminei D, pe care corpul nostru nu o poate produce singur. Vitamina D favorizează absorbția de calciu, care este esențial pentru construirea oaselor. Pe măsură ce triburile oamenilor au migrat spre nord în perioada preistorică, ar fi putut fi necesară o modificare evolutivă pentru a-i obliga să iasă din peșteri și să stea la soare în zilele extrem de reci. În caz contrar, copiii mici ar fi murit din cauza unei deficiențe prelungite de vitamina D (cauza rahitismului) și oasele slabe s-ar fi putut sparge atunci când oamenii fugeau de prădători, lăsându-i vulnerabili.

Această teorie i-a determinat pe Fisher și colegii săi să facă ipoteza că dorința de a sta la soare este condusă de deficiența de vitamina D, cu scopul de a crește sinteza hormonului pentru supraviețuire și că deficiența de vitamina D ar putea face, de asemenea, corpul mai sensibil la efectele opioidelor, contribuind potențial la dependență. „Scopul nostru în acest studiu a fost de a înțelege relația dintre semnalizarea vitaminei D în organism și comportamentele în căutarea UV și în căutarea opioidelor”, spune autorul principal, dr. Lajos V. Kemény, cercetător postdoctoral în Dermatologie la MGH.

Studiile pe șoareci confirmă teoria

În lucrarea Science Advances, Fisher, Kemény și o echipă multidisciplinară din mai multe instituții au abordat problema din perspective duble. Într-o ramură a studiului, au comparat șoarecii normali de laborator cu șoarecii cu deficit de vitamina D (fie prin reproducere specială, fie prin eliminarea vitaminei D din dietele lor). „Am constatat că modularea nivelurilor de vitamina D modifică comportamentele multiple de dependență atât pentru UV cât și pentru opioide”, spune Kemény. Foarte important, atunci când șoarecii au fost condiționați cu doze modeste de morfină, cei cu deficit de vitamina D au continuat să caute medicamentul, comportament care a fost mai puțin frecvent în rândul șoarecilor normali. Când morfina a fost retrasă, șoarecii cu niveluri scăzute de vitamina D au fost mult mai predispuși să dezvolte simptome de sevraj.

De asemenea, studiul a constatat că morfina a funcționat mai eficient ca și calmant al durerii la șoarecii cu deficit de vitamina D - adică, opioidul a avut un răspuns exagerat la acești șoareci, ceea ce poate fi îngrijorător dacă este adevărat și la oameni”, spune Fisher. „La urma urmei, luați în considerare un pacient cu operație care primește morfină pentru controlul durerii după operație. Dacă acel pacient are un deficit de vitamina D, efectele euforice ale morfinei ar putea fi exagerate, iar acea persoană este mai probabil să devină dependentă”, spune Fisher.

Teorie confirmate de analize la oameni

Datele de laborator care sugerează că deficitul de vitamina D crește comportamentul de dependență au fost susținute de mai multe analize însoțitoare ale înregistrărilor de sănătate umană. Unul a arătat că pacienții cu niveluri de vitamina D modest reduse au fost cu 50% mai predispuși decât alții cu niveluri normale de a utiliza opioide, în timp ce pacienții care aveau un deficit sever de vitamina D erau cu 90% mai predispuși la a dezvolta dependență.

O altă analiză a constatat că pacienții diagnosticați cu tulburare de utilizare a opioidelor (TUD) au fost mai predispuși decât alții să aibă deficiență de vitamina D.

Tot în testele de laborator, una dintre celelalte descoperiri importante ale studiului ar putea avea implicații semnificative, spune Fisher. „Când am corectat nivelurile de vitamina D la șoarecii deficienți, răspunsurile lor la opioide s-au inversat și au revenit la normal”, spune el. „La om, deficitul de vitamina D este răspândit, dar este tratat în condiții de siguranță și ușor cu suplimente alimentare low-cost”, notează Fisher.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, el consideră că tratarea deficitului de vitamina D poate oferi o nouă modalitate de a ajuta la reducerea riscului de apariție a tulburărilor de dependență și de a susține tratamentele existente pentru această tulburare. „Rezultatele noastre sugerează că putem avea o oportunitate în arena sănătății publice de a influența epidemia de opioide”, spune Fisher.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel