Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o creșterea a riscului pentru o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, notează Medical News Today.
Potrivit sursei menționate, numeroase studii au încercat să determine dacă și în ce cantitate vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.
De altfel, deficitul de vitamina D este o problemă în creștere, în special în țările din emisfera nordică, iar în mod similar, la fel și diabetul de tip 2, motiv care i-a determinat pe cercetători să creadă că ar putea exista o legătură între cele două.
Mecanismul propus în spatele acestei teorii este că vitamina D este necesară pentru ca secreția de insulină să fie la un nivel sănătos, astfel încât lipsa acesteia ar putea nu numai să expună oamenii la riscul de diabet de tip 2, ci și să agraveze rezistența la insulină la persoanele care au diabet de tip 2.
Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că este dificil de demonstrat că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în cazul celor care au fost diagnosticați ca fiind prediabetici.
O meta-analiză publicată în Diabetes Care în 2020 a constatat o mică reducere a riscului de aproximativ 11% în urma suplimentării cu vitamina D la persoanele cu prediabet, după ce unele studii de profil nu au reușit să arate un efect semnificativ.
Cel mai recent studiu în acest sens, realizat în Japonia și publicat în BMJ, nu a constatat nici el vreun efect semnificativ.
Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
Rezultate mixte
În acest studiu multicentric, dublu-orb, randomizat, cu control placebo, care a implicat peste 1.200 de participanți, cercetătorii au încercat să măsoare efectele vitaminei D zilnice asupra riscului de diabet.
Aceștia au analizat dacă 630 de participanți clasificați ca fiind prediabetici aveau mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 atunci când li se administra zilnic 0,75μg de eldecalcitol - un analog activ al vitaminei D - în comparație cu un grup de 626 de participanți cărora li s-a administrat un placebo.
Aceștia au urmărit participanții timp de 2,9 ani în medie, comparând măsurătorile glicemiei în plasmă la jeun la începutul studiului și la fiecare trei luni, precum și măsurătorile din testele de toleranță la glucoză efectuate la început și apoi anual.
De asemenea, cercetătorii au analizat anual măsurătorile densității osoase ale participanților.
Dr. Tetsuya Kawahara, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele au fost mixte. Grupul căruia i s-a administrat eldecalcitol a prezentat o scădere de 13% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul perioadei de studiu, dar cercetătorii au constatat că nu a fost semnificativ.
”În ciuda faptului că s-a demonstrat că eldecalcitolul (un analog activ al vitaminei D) a prevenit apariția diabetului de tip 2 în studiul nostru pilot, tratamentul cu acesta nu a arătat un efect preventiv asupra incidenței diabetului de tip 2 și nici un efect benefic asupra ratei de regresie la normoglicemie în acest studiu actual", a spus Kawahara.
Cu toate acestea, au descoperit că un anumit grup pare să obțină rezultate mai bune. ”După ajustarea pentru 11 factori potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și istoricul familial de diabet, rezultatele au sugerat că eldecalcitolul ar putea preveni diabetul de tip 2 la pacienții prediabetici cu secreție insuficientă de insulină”, a declarat Dr. Kawahara.
Un efect mic, dar potențial semnificativ
La rândul său, dr. James Brown de la Centrul de Cercetare a Universității Aston din Birmingham, Marea Britanie, care studiază diabetul de tip 2 și metabolismul, a subliniat aceeași problemă.
"Protocolul studiului care a fost publicat în 2016 și a inclus un calcul al mărimii eșantionului pentru rezultatul primar al diagnosticului de diabet, care a fost de 750 de participanți, bazat pe un risc estimat cu 36% mai mic, deși în datele finale riscul a fost raportat ca fiind de 13%”, a spus Brown.
Vezi și: Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.