Majorității oamenilor le este greu să iasă la soare în fiecare zi, iar lipsa de vitamina D se știe că poate provoca efecte secundare grave asupra sănătății.
Oamenii de știință au găsit, însă, și o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D3 și rate mai mari de depresie la vârstnici. Un studiu a constatat că persoanele cu cele mai scăzute niveluri de vitamina D erau de 11 ori mai predispuse la depresie decât cele care aveau niveluri normale. Deficitul de vitamina D este de fapt mai mult decât o excepție și a fost implicat anterior atât în tulburările psihiatrice, cât și în cele neurologice, notează specialiștii de la University Health News.
Deficiența de vitamina D
Există puține surse de alimente bune de vitamina D și se pare că pentru majoritatea oamenilor este foarte dificil stea la soare zilnic, timp de 15 până la 25 de minute pe zi (fără protecție solară), pentru ca organismul să aibă parte de suficientă lumină solară cât să producă singur necesarul de vitamina D.
Deci, ce trebuie făcut? Prima alegere ar fi să stați la soare. Veți obține un dublu beneficiu: cel al creșterii nivelului de vitamina D din organism, făcând în același timp terapia cu lumină puternică, dovedită că ajută și la ameliorarea simptomelor depresiei.
Pentru mulți oameni care consideră că aceasta este o provocare, următoarea cea mai bună alternativă este suplimentele cu vitamina D3. Dar acestea nu trebuie luate după cum ne taie capul pe fiecare. La următoarea vizită la medicul dumneavoastră de familie puteți să-i cereți sfatul și, mai ales, să vă spună dacă chiar aveți nevoie de vitamina D și în ce cantitate. Pentru asta poate recomanda un test de sânge să vă determine nivelul actual de vitamina D. Sincer vorbind, nu veți fi motivați să luați măsurile necesare până nu vedeți cât de deficienți sunteți. Testul corect de sânge pe care medicul dumneavoastră trebuie să îl comande este 25 (OH) D, numit și 25-hidroxivitamină D.
Niveluri recomandate de vitamina D
Valoarea optimă a vitaminei D pe care ar fi bine să o aveți este, conform ghidurilor americane, de 50 ng / ml (115 - 128 nmol / l) sau mai mult. Nu trebuie să fie niciodată să fe sub 32 ng / ml și orice nivel sub 20 ng / ml sunt considerate stări de deficiență grave, crescând riscul de cancer de sân și de prostată, boli autoimune, depresie și multe alte tulburări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.