Aproape 60% dintre pacienții cu COVID-19 aveau deficiență de vitamina D la spitalizare, bărbații aflați în stadiile avansate ale pneumoniei COVID-19 prezentând cel mai mare deficit.
Important de notat este faptul că rezultatele studiului au fost independente de comorbiditățile despre care se știe că sunt afectate de deficiența vitaminei D, spun autorii, conduși de dr Dieter De Smet, de la Spitalul General AZ Delta, Roeselare, din Belgia.
Constatările „evidențiază necesitatea studiilor controlate randomizate care vizează în mod specific pacienții cu deficiență de vitamina D și fac apel la evitarea generală a deficienței de vitamina D ca o posibilă atenuare sigură și ieftină a pandemiei SARS-CoV-2” spun De Smet și colegii săi în articolul publicat online în American Journal of Clinical Pathology (link direct studiu).
Dintre cei 186 de pacienți cu COVID-19 sever analizați, 59% aveau deficiență de vitamina D la internare: 47% dintre ei erau femei și 67% erau bărbați. Deficitul de vitamina D la internare nu a fost influențat de vârstă, etnie, boli pulmonare cronice, boli coronariene / hipertensiune arterială sau diabet zaharat.
Conform ClinicalTrials.gov în prezent, în lume, se desfășoară în prezent aproape 40 de studii de intervenție cu vitamina D în COVID-19, inclusiv în prevenție și în tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.