Primele semne ale deficienței de vitamina A. Importanța vitaminei A în sănătatea ochilor și a sistemului imunitar

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Deficienta de vitamina A Foto: Freepik @pikisuperstar
Deficienta de vitamina A Foto: Freepik @pikisuperstar

Deficiența de vitamina A este o afecțiune care poate avea consecințe grave pentru sănătate, afectând în special vederea și sistemul imunitar.

Carența de vitamina A este o afecțiune în care organismul nu are cantitatea necesară de vitamina A pentru o funcționare corectă, ceea ce duce la pierderea vederii, orbire și alte complicații de sănătate. Este destul de rară, dar îi poate afecta pe cei cu anumite afecțiuni hepatice și afecțiuni care afectează absorbția vitaminei.

În țările în curs de dezvoltare, sugarii, copiii și persoanele însărcinate sau care alăptează sunt cele mai expuse riscului. Carența de vitamina A este principala cauză de orbire la copii în întreaga lume, fiind afectați anual între 250.000 și 500.000 de copii din întreaga lume.

Rolul vitaminei A în organism

Vitamina A este esențială pentru diferite sisteme ale organismului, inclusiv pentru vedere, metabolism, dezvoltarea celulară, sistemul imunitar și sănătatea reproducerii. Este esențială pentru ca ochii să producă pigmenți pentru ca retina să funcționeze corect, iar lipsa acesteia poate duce la orbire nocturnă. De asemenea, vitamina A ajută la menținerea corneei lubrifiate, prevenind deteriorarea și orbirea.

De asemenea, menține pielea și mucoasa plămânilor, a intestinelor și a tractului urinar și ajută la protejarea împotriva infecțiilor. Organismul nu poate produce singur vitamina A, așa că trebuie să fie obținută prin alimente. Vitamina A este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar și a unui sistem reproducător sănătos.

Există două tipuri de vitamina A.

Vitamina A preformată

Sursele naturale de vitamina A preformată, cunoscută și sub numele de retinol, includ vită, pui, pește, ouă și ficat. În plus, unele produse lactate și cereale sunt îmbogățite cu vitamina A.

Carotenoidele provitaminei A

Carotenoizii sunt pigmenții care dau fructelor și legumelor nuanțele de galben, portocaliu și roșu; aceștia provin din plante. Organismul transformă treptat carotenoizii din aceste fructe și legume în vitamina A. Beta-carotenul este cel mai răspândit tip de carotenoid.

Citește și: Sindromul Cushing și hipercortizolismul: cauze, simptome și tratamente. Efectele nivelului crescut de cortizol asupra sănătății

Foto: Freepik @yuliyafurman

Complicații

Lipsa vitaminei A poate duce la o serie de probleme, cum ar fi:

- Probleme cu ochii: Vitamina A joacă un rol vital în multe aspecte ale funcției oculare. Orbirea și pierderea vederii sunt posibile.

- Probleme ale pielii: Pielea uscată, solzoasă sau cu mâncărimi poate fi rezultatul unei deficiențe de vitamina A.

- Infertilitate: Sistemul de reproducere este ușor afectat de vitamina A. 

- Infertilitatea și dificultățile de concepere pot rezulta dintr-o deficiență de vitamina A.

- Probleme de creștere: Copiii care au deficit de vitamina A pot prezenta întârzieri în creștere și dezvoltare.

- Infecții ale tractului respirator: Disfuncția sistemului imunitar poate rezulta dintr-un deficit de vitamina A. Este posibil să aveți infecții ale gâtului și ale pieptului ca urmare a acestui lucru.

Vezi și: Fibromialgia: tulburarea musculo-scheletală caracterizată prin durere cronică în tot corpul. Cum o tratezi corect și care sunt etapele ei

Simptome ale deficienței

Deficitul de vitamina A poate fi detectat din timp prin orbire nocturnă, o afecțiune în care ochii au dificultăți în a vedea bine în întuneric, dar pot vedea normal cu suficientă lumină. Această afecțiune este cauzată de o afecțiune a retinei.

Pe măsură ce deficiența de vitamina A se agravează, ochii și corneea pot deveni uscate, provocând xeroftalmie, pete Bitot, ulcere corneene sau uscăciunea sau opacifierea corneei, ceea ce poate duce la orbire, conform NIH.

Deficitul de vitamina A este o problemă frecventă în țările în curs de dezvoltare, unde oamenii nu au suficiente alimente bogate în vitamina A. Ea este adesea cauzată de afecțiuni hepatice, care interferează cu stocarea vitaminei în ficat.

Alte afecțiuni care afectează capacitatea intestinului de a absorbi grăsimile, cum ar fi diareea cronică, boala celiacă, fibroza chistică, tulburările pancreatice și anumite blocaje intestinale, pot contribui, de asemenea, la deficiența de vitamina A. Alte cauze potențiale includ bypassul intestinului subțire sau chirurgia bariatrică, tulburarea de consum de alcool și chirurgia intestinală sau a pancreasului.

Cum este tratată deficiența de vitamina A

Medicii tratează deficiența de vitamina A cu doze mari timp de câteva zile, reducându-le treptat până când problemele de vedere și de piele se rezolvă. Suplimentele de vitamina A pot vindeca orbirea nocturnă și pot lubrifia ochii, dar pierderea vederii din cauza cicatrizării ulcerului cornean nu poate fi vindecată.

Sugarii ar trebui să evite dozele mari din cauza potențialei toxicități, în timp ce copiii pot fi tratați cu doze adecvate stabilite de medic. Se recomandă, de asemenea, o dietă sănătoasă și echilibrată care să conțină alimente cu vitamina A.

Cu toate acestea, dacă nivelurile de retinol depășesc 30 mcg/dL, suplimentarea cu vitamina A poate să nu fie benefică și se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina A.

Metode de prevenție

Pentru a preveni deficitul de vitamina A, se recomandă o dietă sănătoasă, bogată în alimente care conțin vitamina A, cum ar fi legumele verzi, fructele portocalii și galbene, produsele lactate, ficatul, carnea de vită, carnea de pui, somonul, ouăle, cerealele, orezul, cartofii, grâul și soia, precum și suplimente, dacă este necesar.

În concluzie, vitamina A joacă un rol crucial în funcționarea corectă a organismului, având efecte benefice asupra vederii, sistemului imunitar, sănătății pielii și multe altele. Este esențial să ne asigurăm că obținem suficientă vitamina A prin alimentație echilibrată și, în cazuri de deficiență, să consultăm un specialist pentru un diagnostic și tratament adecvat. Cu o atenție corespunzătoare, putem preveni complicațiile grave asociate cu deficitul de vitamina A și ne putem menține sănătatea optimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel