Iodul este vital în organism, deoarece datorită lui, aproape toate organele și sistemele funcționează. Lipsa iodului în corpul unei femei poate duce la boli destul de grave. Citește în acest articol despre principalele simptome ale deficienței de iod.
Funcționarea normală a glandei tiroide este posibilă cu o cantitate suficientă de iod. Deficiența iodului provoacă diverse boli, care sunt destul de complexe. Chiar și în cele mai vechi timpuri, oamenii mâncau alge marine pentru a compensa lipsa de iod.
Cum afectează lipsa iodului organismul femeilor
Procese vitale precum metabolismul, tensiunea arterială, nivelurile hormonale, procesele de regenerare și starea emoțională depind direct de nivelul de iod din organism.
Iodul lipsește din organismul persoanelor care urmează o dietă. De asemenea, lipsa de iod poate fi provocată de incapacitatea organismului de a-l sintetiza din alte elemente ale corpului uman.
O deficiență mai mare de iod este experimentată și de oamenii care trăiesc în regiunile uscate. Cei care locuiesc lângă mare îl iau din aer, pentru că toată lumea știe că aerul marin conține iod.
Simptomele deficitului de iod
Lipsa de iod în corpul feminin se manifestă prin letargie, somnolență, tulburări de memorie, umflături severe. De asemenea, cade părul, unghiile se exfoliază, bolile cronice se agravează din cauza imunității slăbite, ciclul menstrual este perturbat, apar boli ale sistemului cardiovascular, iar hemoglobina scade. Datorită efectului deficienței de iod asupra metabolismului, oamenii suferă de obezitate.
Cum să verifici dacă organismul are nevoie de iod
Verificarea deficitului de iod la domiciliu este destul de simplă. Pentru a face acest lucru, desenează niște linii de iod pe umăr sau pe coapsă. Dacă liniile dispar foarte repede, înseamnă că ai o deficiență de iod. Dacă liniile rămân vizibile pe corp timp de o zi, înseamnă că iodul este prezent în organism în cantități suficiente.
Cu toate acestea, medicii sunt destul de sceptici cu privire la această metodă și cred că liniile de iod dispar în funcție de temperatura corpului și de mediu.
Tratamentul deficitului de iod
Primul și principalul lucru este să consumi alimente care au iod în compoziția lor. În special, ar trebui să consumi fructe de mare. De asemenea, iodul este prezent în ouă, lapte, carne de vită, cereale, legume și ciuperci. Portocalele, bananele, pepenii, lămâile și ananasul conțin și ele iod. Liderii în conținutul de iod din cereale sunt hrișca și meiul.
Respirația urât mirositoare, factor de risc pentru bolile de inimă. Care este legătura
Persoanele care știu sigur că au o lipsă de iod în organism ar trebui să consulte un endocrinolog, care le va prescrie medicamentele potrivite.
Prevenirea deficitului de iod
Cea mai bună prevenire a deficitului de iod este consumul alimentelor care îl conțin. Nu uita că prea mult iod este la fel de periculos. Nu abuza de produsele care conțin iod. Și dacă ai unul dintre simptomele de mai sus, mergi la un medic pentru a exclude posibilitatea deficienței de iod.
O atenție deosebită trebuie acordată lipsei de iod la femeile însărcinate. Deficiența iodului poate afecta dezvoltarea fătului și provoca un avort spontan. Nu ignora simptomele alarmante, ascultă-ți corpul și fii sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.