Un grup de cercetători austrieci crede că depozitele de fier în creier - rezultate din deficiența de vitamina B1 indusă de consumul de alcool - pot fi privite ca factori cheie în declinul cognitiv – demență!
O consecință obișnuită a consumului cronic de alcool este scăderea funcției cognitive, care poate chiar să evolueze către demență completă. Cu toate acestea, nu înțelegem încă pe deplin cum alcoolul dăunează creierului. Studiul lor, condus de Stephan Listabarth de la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie din MedUni Viena, Divizia de Psihiatrie Socială, a fost publicat (link direct studiu) în jurnalul de specialitate Alzheimer and Dementia.
În Austria, aproximativ 5% din populație este dependentă de alcool începând cu vârsta de 15 ani. Aceasta înseamnă că aproximativ 365.000 de persoane sunt afectate de consecințele periculoase asupra sănătății asociate consumului ridicat de alcool. Una dintre aceste consecințe este scăderea funcției cognitive, în special a memoriei și a abstractizării. Aceasta este denumită apoi demență legată de alcool.
Se știe, de la diferite boli neurodegenerative, că depunerile de fier din creier sunt responsabile pentru deteriorarea țesutului nervos. Aceste depozite pot fi detectate și în anumite regiuni ale creierului (inclusiv ganglionii bazali) la persoanele care consumă mult alcool. Ipoteza avansată de autorii studiului oferă acum și o explicație cu privire la motivele pentru care depozitele de fier sunt atât de răspândite în acest grup de pacienți: consumul ridicat de alcool are ca rezultat niveluri ridicate de fier în sânge și, de asemenea, deficiența de vitamina B1 (tiamină), care, printre alte lucruri, este importantă pentru menținerea barierei hematoencefalice. Dacă aceste două situații se suprapun, mai mult fier va fi depus în creier, ducând în cele din urmă la deteriorarea țesutului oxidativ.
Crește depunerile de fier care duc la demență
Acest nou rol descris al vitaminei B1 în accelerarea procesului de demență ar putea reprezenta un uriaș pas înainte în înțelegerea asupra dezvoltării daunelor neurologice legate de alcool și, în special, ar putea oferi un nou punct de atac pentru abordările preventive și terapeutice. Ar putea fi necesar să se administreze preventiv vitamina B1 în viitor, sun cercetătorii.
Cercetătorii consideră că ar fi utilă și evaluarea utilizării medicamentelor pentru reducerea nivelului de fier (de exemplu chelatori), așa cum se face deja în alte boli neurodegenerative. Autorii lucrării au început deja să planifice un studiu clinic prospectiv pentru a valida relația menționată mai sus între dependența de alcool, deficiența de vitamina B1 și depozitele de fier cerebral, și pentru a oferi o bază pentru cercetări suplimentare în domeniul demenței legate de alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.