Vitamina B12 este un nutrient care se găsește în principal în carnea roșie, pește, păsări de curte, ouă și produse lactate. Nu se găsește în mod natural în surse vegetale, dar adesea, unele tipuri de cerealele sunt fortificate cu vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru sănătatea nervilor și a celulelor sanguine și în crearea ADN-ului celulelor.
Vitamina B-12 este necesară pentru eliminarea de homocisteină din organism, o substanță care este asociată cu accidentul vascular cerebral și boli cardiovasculare. Vitamina B-12 joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea integrității tecii de mielină care acoperă fibrele nervoase și permite conducerea corectă a impulsurilor nervoase. O lucrare din 1992, din revista „Annual Review of Nutrition” raportează că persoanele în vârstă sunt foarte sensibile la deficiența de vitamina B-12, cauzată de incapacitatea lor de a absorbi vitamina B-12. Acidul stomacic redus, frecvent la persoanele în vârstă, duce la absorbția redusă a vitaminei B-12. Deficitul de vitamina B-12 la orice vârstă poate duce la tulburări ale sistemului nervos.
Tulburări ale sistemului nervos
Lipsa vitaminei B-12 poate duce la deteriorarea izolației de mielină care protejează nervii. Fără această protecție a mielinei, nervii pot înceta să funcționeze corect, ducând la tulburări ale sistemului nervos. O deficiență de vitamina B-12 în dietă poate provoca o tulburare degenerativă a măduvei spinării și leziuni ale nervilor. La rândul său, aceasta poate duce la neuropatie, insuficiență nervoasă permanentă sau demență, potrivit unei cercetări din 2007 din „American Journal of Clinical Nutrition”, care a urmat mai multe studii care au constatat că nivelurile reduse de vitamina B-12 pot fi asociate cu tulburări cognitive și demență, inclusiv boala Alzheimer. Articolul afirma că rezultatele nu sunt concludente.
Simptome
Deficiențele și chiar ineficiențele vitaminei B-12 pot cauza o funcționare necorespunzătoare a creierului și a sistemului nervos. Neuropatia periferică, lezarea nervilor sistemului nervos periferic, se pot manifesta prin slăbiciune a brațelor și a mâinilor, dar mai des la picioare. Pot apărea, de asemenea, furnicături sau amorțeală și lipsa de coordonare a membrelor. Alte simptome neurologice pot fi dezorientarea, pierderea memoriei, schimbări de dispoziție, psihoză, atrofie optică, afectarea judecății, atenție și abilități intelectuale, așa cum se observă în demența și boala Alzheimer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.