Deficiența de dopamină. Cum recunoști simptomele

Adisa Codruț |
Data publicării:
Stres, depresie, singurătatge. Foto: Pixabay
Stres, depresie, singurătatge. Foto: Pixabay

Dopamina este substanța chimică a creierului care ne permite să simțim fericire, plăcere, euforie, impuls, motivație și concentrare. 

Dopamina este o substanță chimică (neurotransmițător) care este utilizată de nervi pentru a trimite impulsuri. Când un nerv eliberează dopamină, acesta traversează un spațiu foarte mic numit sinapsă și apoi se atașează la un receptor de dopamină pe următorul nerv. Când nivelurile de dopamină sunt epuizate în creier, impulsurile nervoase sau „mesajele” nu pot fi transmise corect și pot afecta funcțiile creierului: comportament, dispoziție, cunoaștere, atenție, învățare, mișcare și somn.

Cum recunoști un deficit de dopamină?


Atunci când există un deficit de dopamină, emoțiile nu pot fi corectate corect. Impulsurile mentale care atenuează sentimentele intense de tristețe sunt inhibate; prin urmare, cele mai frecvente simptome cale unui nivel scăzut de dopamină sunt aceleași semne asociate cu depresia clinică (și, mai precis, tulburarea depresivă majoră).

Un studiu  publicat în JAMA Psychiatry a raportat că persoanele cu depresie clinică au niveluri semnificativ mai scăzute de dopamină la nivelul creierului. 


14 Simptome ale deficitului de dopamină

Lipsa interesului pentru viață
Lipsa motivației
Energie scăzută
Incapacitatea de a simți plăcere
Probleme de somn
Sindromul picioarelor neliniștite
Oboseală
Modificări ale dispoziției
Sentimente excesive de lipsă de speranță sau vinovăție
Memorie slabă
Incapacitatea de concentrarea 
Comportamente impulsive sau autodistructive
Dependențe de cofeină sau alte stimulente
Creștere în greutate

Deficitul extrem de dopamină - ca și în cazul bolii Parkinson - determină o diminuare permanentă și degenerativă a abilităților motorii, inclusiv rigiditatea musculară și tremurat, potrivit University Health News. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel