Primul semn al deficienței de calciu poate fi o densitate osoasă anormală sau oase fragile, potrivit Natonal Institute of Health.
Deficiența gravă de calciu, numită hipocalcemie, poate provoca simptome de amorțeală și furnicături la nivelul degetelor, palpitații cardiace și chiar convulsii. Acest tip de pierdere de calciu este rar și apare numai la persoanele care pierd mult calciu rapid. Acest lucru se datorează de obicei unei boli grave sau unei proceduri medicale. Nu este același lucru cu deficiența de calciu din dietă.
Mulți oameni nu obțin suficient calciu din dietele lor. Persoanele de peste 70 de ani nu pot absoarbe calciul din alimentație. Majoritatea oamenilor pot obține suficient calciu din dietă dacă mănâncă alimente bogate în calciu, potrivit Mayo Clinic. Aceste alimente includ:
Alimente lactate precum lapte, brânză, unt și iaurt
Legume închise la culoare și verzi
Pestele cu oasele, precum sardinele și somonul conserve
Galbenusuri de ou
Cereale integrale
Alimente cu adaos (fortificat) de calciu precum soia, cereale, sucuri și înlocuitori de lapte
Este posibil să aveți un risc mai mare de deficiență de calciu dacă:
Sunteți vegetarian.
Nu puteți digera alimentele lactate din cauza intoleranței la lactoză.
Aveți osteoporoză.
Nu puteți absorbi calciul deoarece aveți o boală inflamatorie a intestinului sau o boală celiacă.
Luați steroizi pe termen lung
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.