De ce zace aparatura medicală modernă în spitale și nu poate fi folosită. Dr. Adriana Mihalaș: Le țin sub folie. Nu le folosesc niciodată

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
aparatura medicala - FOTO: Freepik@ palinchak
aparatura medicala - FOTO: Freepik@ palinchak

De ce zace aparatură medicală modernă în spitale și nu poate fi folosită. 

Mai multe spitale din România se confruntă cu o problemă neprevăzută după achiziționarea aparaturii medicale de ultimă generație: deși au reușit să obțină fonduri pentru a achiziționa echipamente esențiale, unele unități nu le pot folosi din cauza birocrației. Dr. Adriana Mihalaș a explicat într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News că, în multe cazuri, spitalele dețin aparate moderne, precum tomografe pe roți, dar nu pot să le utilizeze din cauza procedurilor administrative complexe.

"Nu am crezut că voi obține banii în apelul PNRR, fiind competitiv, fiind cinci pe loc. În momentul în care ai un tomograf pe roți, în curtea unui spital, ai nevoie de avizul CENECAN-ului.

Însă, știți ce se întâmplă în România? Achiziționezi un tomograf. Ai certificat de ținere a tomografului, dar nu și de utilizarea lui. Tu trebuie să trimiți două cereri.

Unul este că poți să-l depozitezi și altul că poți să-l utilizezi. Și foarte multe spitale dețin aparate, pe care le țin sub o folie, nu le folosesc niciodată, pentru că n-au cerut", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

De ce zace aparatură medicală modernă în spitale și nu poate fi folosită. Dr. Adriana Mihalaș: Le țin sub folie. Nu le folosesc niciodată 

Aceasta adaugă că, din cauza acestui proces birocratic complex, multe spitale din țară au echipamente medicale avansate care stau nefolosite, de multe ori acoperite cu folie, întrucât nu au solicitat toate avizele necesare pentru a le pune în operare. În acest context, multe unități spitalicești nu pot oferi pacienților tratamentele de care au nevoie, deși dispun de aparatură de ultimă generație.

Această situație reflectă o problemă structurală importantă în sistemul sanitar românesc, unde, în ciuda unor investiții semnificative în tehnologie, obstacolele administrative și reglementările depășite frânează progresul.

Deși există resurse financiare alocate pentru modernizarea echipamentelor, procesul de autorizare și utilizare a acestora este adesea lent și complicat, ceea ce face ca spitalele să nu poată valorifica la capacitate maximă investițiile făcute în tehnologia medicală. În final, aceasta înseamnă nu doar o pierdere de resurse, dar și o limitare a accesului pacienților la îngrijiri de calitate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel