De ce urina are un miros diferit dimineața. Ce semnal ne transmite organismul

Monika Baciu |
Data publicării:
urina - FOTO: Freepik@naypong
urina - FOTO: Freepik@naypong

Te-ai întrebat vreodată de ce urina ta are un miros diferit dimineața? Organismul îți transmite semnale importante prin această schimbare.

Unele persoane observă că urina lor are un miros mai puternic și este mai întunecată dimineața. Acest lucru se întâmplă când urina este mai concentrată, sau în general când sunt deshidratate.

Noaptea, când suntem în repaus, corpul procesează și elimină substanțele deșeuri în urină. Ca urmare, dimineața urina poate fi mai concentrată, ceea ce poate duce la un miros mai puternic. Pe durata nopții, organismul procesează substanțe deșeuri și toxine. Aceste substanțe se pot acumula în urină până dimineața, ceea ce poate contribui la un miros mai intens.

De altfel, hormonii pot afecta compoziția urinei și pot influența mirosul acesteia. Unele schimbări hormonale care au loc în timpul nopții pot afecta mirosul urinei dimineața.

Anumite alimente și băuturi, cum ar fi sparanghelul, berea, usturoiul și cafeaua, pot da temporar un miros mai puternic urinei. Anumite medicamente și suplimente de vitamine și minerale pot, de asemenea, să altereze mirosul urinei. Nu întrerupeți niciodată administrarea unui medicament fără să vorbiți mai întâi cu medicul de familie.

Vezi și: 10 alimente care îți oferă energie dimineața. Alegeri nutritive care îți mențin energia pe tot parcursul zilei

Consumul de lichide, esențial

S-ar putea să observați că mirosul urinei se îmbunătățește prin consumul de lichide. Asigurați-vă că beți suficient lichid astfel încât să nu fiți sete pentru perioade lungi și creșteți treptat aportul de lichide în timpul exercițiilor fizice și în vreme caldă.

Când să consultați medicul de familie

Urina - FOTO: Freepik

Nu este necesar să consultați medicul de familie în legătură cu mirosul urinei decât dacă vă faceți griji. Acest lucru ar putea fi necesar, de exemplu, dacă aveți și alte simptome.

Consultați medicul de familie dacă:

- aveți simptome de infecție a tractului urinar (ITU)

- simțiți durere la urinare

- prezența de sânge sau senzația de arsură la urinare

- nevoia frecventă de a urina - aceasta este cea mai probabilă cauză a mirosului neplăcut al urinei aveți diabet și simțiți că nu îl gestionați corespunzător - urina poate avea un miros anormal de dulce în diabetul necontrolat, potrivit Nidirect.gov.uk.

Vezi și: Cancerul care dă simptome târziu. Dr. Teodor Buliga: E plin de ganglioni. Se dezvoltă la dimensiuni foarte mari, pe o durată lungă de timp

Cauze mai puțin comune ale urinei mirositoare

Următoarele afecțiuni pot uneori cauza mirosul urinei, dar sunt mai puțin frecvente:

- pietre la rinichi, cum ar fi pietrele la vezica urinară și pietrele la rinichi pot cauza un miros similar cu amoniacul

- fistulă vezicală - aceasta este o conexiune anormală între intestin și vezica urinară

- boala urinei cu miros de sirop de arțar - această boală genetică rară înseamnă că aveți dificultăți în descompunerea anumitor aminoacizi

- insuficiență hepatică

- cetoacidoză diabetică - această complicatie periculoasă a diabetului apare atunci când organismul nu poate utiliza glucoza din sânge pentru că nu există suficientă insulină, astfel încât să descompună grăsimile ca o sursă alternativă de combustibil, provocând acumularea unui produs secundar numit cetone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel