De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism

Monika Baciu |
Data publicării:
metabolism - FOTO: Freepik@BillionPhotos
metabolism - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Se spune despre persoanele care mănâncă orice și nu se îngrașă că sunt norocoase. Numai că medicii susțin că nu e tocmai așa. Iată de ce nu trebuie, de fapt, invidiate aceste persoane.

Este una dintre marile nedreptăți ale vieții: unii oameni trebuie să acorde atenție atentă la tot ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca gogoși pe săturate și obține același rezultat. Care este secretul? Cum reușesc unii oameni să nu ia niciodată în greutate?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare, spune Kathleen Melanson, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Rhode Island.

"Sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali" a spus Melanson potrivit Live Science, "și măsura în care fiecare dintre acești factori intervine în cazul unui individ dat va varia".

Vezi și: Kate Middleton: ce tip de cancer ar putea avea. Medic: Asta este cea mai bună explicație. Are peste 40 de ani

Ce se întâmplă în cazul persoanelor care nu se îngrașă oricât ar mânca

Unul dintre cei mai importanți factori nu are legătură cu tipul de corp, metabolismul sau efectuarea unei vrăji în timpul lunii pline: este percepția. Mulți oameni care par că mănâncă orice fără să ia în greutate nu consumă, de fapt, mai mult decât ceilalți, spune Melanson.

De exemplu, prietenul tău care mănâncă înghețată în fiecare zi s-ar putea compensa în mod natural pentru acele calorii suplimentare prin a mânca mai puțin la o altă masă sau să nu mai ronțăie pe tot parcursul zilei.

Sau poate că, atunci când mănâncă pizza, o fac încet, se satură și se opresc după doar câteva felii.

"Dacă ai măsura caloriile acestor oameni, s-ar putea să nu mănânce atât de mult pe cât crezi. Ei mănâncă doar alimente dense caloric când mănâncă; lucruri pe care alți oameni ar putea avea dificultăți în a nu le consuma în exces" a spus dr. Frank Greenway, director medical la Pennington Biomedical Research Center.

Vezi și: Radu Leca, dezvăluire tulburătoare despre cum s-a vindecat un muribund. Am zis că nu văd bine! Am văzut deasupra omului un abur

Activitatea fizică, diferențiază metabolismul

Metabolism - FOTO: Freepik@prostock-studio

Activitatea fizică poate face, de asemenea, o diferență, dar nu trebuie să fie o antrenare la sală.

"Unii oameni pur și simplu se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat atleți", spune Melanson.

De exemplu, s-ar putea să se agite sau să se plimbe, să aibă un job activ sau să-și petreacă toată ziua alergând după copii. Există chiar dovezi că unii oameni sunt predispuși genetic să-și miște corpul, spune Melanson. Acea mișcare suplimentară poate stimula, de asemenea, metabolismul corpului sau câtă energie consumă corpul pe parcursul zilei, fără a include exercițiile fizice.

Cu cât te miști mai mult, cu atât "mitocondriile din celulele musculare vor crește în număr și în activitate. Și acestea sunt centralele electrice care creează energie, folosind energie pentru mișcare," spune Melanson. Mai multe mitocondrii înseamnă mai multe calorii arse.

Există puține dovezi care să sugereze că, fără exerciții, unii oameni se nasc ardând semnificativ mai multe calorii decât alții, spune dr. Ines Barroso, un cercetător de la Universitatea din Cambridge din Anglia, care studiază genetica obezității.

Dar pot exista diferențe fiziologice care permit unor oameni să-și regleze natural numărul de calorii consumate fără a-și exercita o autocontrol considerabilă, spune Melanson.

Vezi și: Irinel Popescu, despre diagnosticul lui Kate Middleton: Este cea mai toxică dintre toate

Sistemul nervos și hormonii transmit semnale către stomac

Cascada de semnale din sistemul nervos și hormonii care circulă în sângele nostru interacționează pentru a ne spune când suntem flămânzi sau sătui. Acesta este numit sistemul regulativ al apetitului și poate fi mai sensibil la unele persoane decât la altele, spune Melanson. Un hormon important implicat în acest sistem este leptina.

Acesta ajută la reglarea cantității de mâncare pe care dorim să o mâncăm pe perioade mai lungi de timp, nu doar pentru următoarea masă. Astfel, o persoană cu un sistem mai sensibil ar putea lua porții a doua și a treia la o petrecere, apoi să se simtă sătulă în următoarele zile și să mănânce mai puțin.

"Ei pot recalibra automat balanța energetică pentru că sistemul lor de semnalizare a apetitului poate spune: ”Bine, am destulă energie”" spune Melanson.

În final, răspunsul este complex: tendința noastră de a lua în greutate sau de a ne menține greutatea nu este pre-determinată, dar nu este nici în întregime sub controlul nostru. Nu există un comutator genetic care să permită unor oameni să mănânce orice doresc fără să ia în greutate; în același timp, o tendință de a lua în greutate nu este neapărat rezultatul lipsei de autocontrol, spune Melanson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel