De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac

Monika Baciu |
Data publicării:
gaze intestinale - FOTO: Freepik@Nebas
gaze intestinale - FOTO: Freepik@Nebas

De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.

Flatulența este o funcție naturală a organismului și o dovadă că sistemul digestiv funcționează corect, însă uneori, aceasta poate deveni destul de incomodă, mai ales când miros extrem de neplăcut. Un expert în domeniu a explicat recent de ce unele gaze sunt mai mirositoare decât altele și cum acest miros poate oferi indicii despre starea sistemului tău digestiv.

Cum se formează mirosul gazelor

Totul începe cu moleculele mari prezente în alimentele pe care le consumăm, care sunt formate în mare parte din carbon, oxigen, hidrogen și, în cantități mai mici, azot și sulf. Când ajung în intestin, microbiomul – ecosistemul de bacterii care trăiesc în intestin – începe să le descompună în molecule mai mici.

Gazele produse în timpul acestui proces sunt eliberate prin organism, uneori sub forma unor "gaze". Deși majoritatea acestora sunt inodore, hidrogenul sulfurat este responsabil pentru mirosul rău pe care îl asociem adesea cu flatulența.

Ce alimente cauzează gaze mirositoare

Dr. Maximilienne Toetie Allaart, de la Universitatea din Tübingen, explică că anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca mirosuri neplăcute. În special, ouăle și carnea roșie sunt principalele vinovate.

"Există o corelație între ce mâncăm, cât de mult gaz produce abdomenul nostru și cum miroase gazul. Acest lucru se datorează faptului că fiecare aliment afectează diferit corpul nostru și microbiomul intestinal", a spus Dr. Allaart, potrivit Daily Mail.

Molecula de hidrogen sulfurat, care este responsabilă pentru mirosul neplăcut, poate fi produsă doar atunci când alimentul conține sulf. Sulful se găsește în aminoacizii cisteină și metionină, care fac parte din proteinele animale, cum ar fi ouăle și carnea roșie.

Moderarea este cheia

Nu este necesar să renunți complet la proteine, deoarece corpul are nevoie de ele, însă moderarea este importantă. Atunci când consumi prea multe proteine, acestea ajung în colon, unde se formează molecule mirositoare.

De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac - FOTO: Freepik@mashalart1011

Alte surse comune de gaze mirositoare

Carnea de vită și porc. Carnea de vită și porc conține metionină, care conține sulf. Atunci când acest aminoacid este descompus în organism, bacteriile intestinale îl transformă în hidrogen sulfurat, provocând gaze cu miros neplăcut. De asemenea, piesele grase de carne pot încetini digestia, ceea ce duce la fermentarea alimentelor în intestin.

Usturoiul și ceapa. 
Usturoiul este plin de fructani, carbohidrați fermentabili pe care sistemul digestiv uman nu îi poate metaboliza. Astfel, aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile din microbiomul intestinal îi fermentează, generând gaze urât mirositoare.

Puiul. La fel ca alte alimente din această listă, puiul conține mult sulf, datorită aminoacizilor metionină și cisteină. Pe măsură ce aceste proteine sunt descompuse, compușii sulfurici sunt produși în organism, iar gaze care urmează pot deveni mai mirositoare.

Îndulcitori artificiali. Îndulcitorii artificiali, precum stevia și aspartamul, sunt greu digerați de organism. Aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile fermentă acești compuși, generând gaze precum hidrogenul și metanul.

Care este rolul microbiomului în producerea gazelor

Dr. Allaart subliniază că microbiomul intestinal joacă un rol esențial în procesul de digestie și că flatulența este un semn că acesta funcționează corect.

„Microbii din intestin sunt responsabili pentru descompunerea alimentelor, iar gazele sunt un produs secundar al acestui proces. Chiar dacă uneori gazele pot fi incomode, ele sunt un semn că microbiomul tău este activ", a explicat ea. 

Gazele sunt naturale, dar ce mănânci influențează mirosul acestora

Gazele fac parte din viața de zi cu zi și sunt un semn că sistemul digestiv funcționează. Totuși, ce mănânci poate influența semnificativ mirosul acestora. Proteinele animale, usturoiul, ceapa și îndulcitorii artificiali sunt doar câteva dintre alimentele care pot face ca gazele tale să fie mai mirositoare. Moderarea alimentelor bogate în sulf și o dietă echilibrată sunt esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel