În domeniul bolilor infecțioase au fost înregistrate unele dintre cele mai importante progrese, mai ales în lupta împotriva bacteriilor, datorită descoperirii antibioticelor. De asemenea, dezvoltarea vaccinurilor ajută la ținerea sub control a unor boli redutabile precum difteria, tetanosul, rabia, poliomielita, febra tifoidă, variola, rubeola, rujeola, meningita cu hemophilus sau cea cu meningococ, hepatita virală B.
Progrese în bolile infecțioase
„Toate aceste măsuri împotriva bolilor bacteriene și virale au contribuit în mod indiscutabil la creșterea speranței de viață a populației, ducând la prevenirea a numeroase decese premature”, a declarat, pentru antlantico.fr, dr. Stephane Gayet, cadru universitar și medic la Spitalul Universitar din Strasbourg.
Tot din categoria bolilor infecțioase fac parte și unele mai puțin grave, cum sunt virozele respiratorii sau răcelile, așa cum mai sunt cunoscute. „Răceala este o boală virală benignă, dar foarte contagioasă. Răceala provoacă simptome neplăcute, obstrucție nazală, secreții nazale, strănut, oboseală, uneori febră. Acestea durează aproximativ o săptămână și te poți aștepta la două-trei nopți de nesomn din cauza răcelii”, precizează dr. Gayet.
Răceala afectează frecvent mucoasa nazală și faringele, situație în care vorbim despre rinofaringită, manifestată prin dureri în gât, usturime, dificultăți la înghițire. În cazul în care afectează laringele, vorbim despre laringită, trahea și bronhiile - traheo-bronșită, plămânii - pneumonie (aceasta este cea mai gravă formă).
„Până acum nu a fost descoperit nici tratament țintit, nici vaccin împotriva virozelor. Cu toate acestea, sunt afecțiuni care generează disconfort, costuri foarte mari pentru tratamente și absenteism de la locul de muncă. Avem tendința de a banaliza această boală prin considerând că este o simplă răceală, dar contagiozitatea foarte mare și frecvența imensă o transformă într-o adevărată problemă de sănătate publică”, susține dr. Stephane Gayet.
De unde vine lipsa de interes față de răceli?
Absența progresului în privința virozelor respiratorii se explică prin două aspecte: lipsa de gravitate nu a incitat la efectuarea de studii, virusurile care cauzează aceste boli sunt extrem de numeroase (peste 200) și foarte variabile (suferă mutații frecvente). „Toate acestea complică mult descoperirea unui vaccin”, spune specialistul francez.
Medicamentele antivirale disponibile în momentul de față nu sunt eficiente împotriva virusurilor responsabile de viroze respiratorii. „Dispunem de antivirale împotriva virusului hepatitei B, herpesului, varicelei, gripei sau chiar contra HIV... Dar nimic contra rinovirusurilor, care se află la originea a 75% dintre răceli”, remarcă dr. Gayet.
Tot ce avem de făcut în cazul unei răceli este să apelăm la tratamente simptomatice, ceaiuri, odihnă pe parcursul celor 7 zile cât durează să treacă. Dacă nu trece, este indicat să mergem la medic. Ar putea fi mai mult decât o răceală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.