De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Semnalul de alarmă pe care ți-l transmite organismul. Ce poți face pentru a combate poftele

Monika Baciu |
Data publicării:
pofta - FOTO: Freepik
pofta - FOTO: Freepik

De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Ce poți face pentru a-ți înfrunta pofta și ce trebuie să mănânci, de fapt, la ultima masă a zilei pentru a nu mai simți nevoia de dulce.

De ce ți-e poftă de dulciuri după cină. Deficiențele de nutrienți precum zincul ar putea duce la pofta de dulciuri după cină. Consumul de dulciuri activează sistemul de recompensă al creierului, ceea ce poate duce la creșterea poftei.

Cu toate că acest obicei pare a fi inofensiv, aceste alimente pot conține cantități mari de zahăr, grăsimi, calorii și aditivi dăunători precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care a fost asociat cu obezitatea și alte afecțiuni.

Pofta de dulciuri ascunde deficiențe nutritive

Experții au declarat că există mai multe motive pentru aceste pofte, cum ar fi deficiențele nutritive, o dietă neechilibrată, stresul și anumite substanțe chimice din creier.

Foamea și sațietatea sunt reglate de hormonii ghrelin și leptina, care transmit creierului când este momentul să începi sau să oprești mâncatul. Cu toate acestea, pofta de mâncare poate să treacă peste aceste semnale.

Rachael Richardson, dietetician și fondatoare a Nutrolution, a declarat că anumite diete ar putea fi responsabile pentru acest lucru. Unul dintre semnele distinctive ale dietei keto, de exemplu, este limitarea drastică a carbohidraților. Fără aceștia, s-ar putea să rămâi cu pofta de dulciuri bogate în carbohidrați, precum bomboanele și zahărul.

”Persoanele care țin o dietă keto ar putea dori ceva dulce pentru a satisface această nevoie de nutrienți”, a spus ea, potrivit Daily Mail.

Vezi și: De ce persoanele care sunt pe moarte dorm mai mult. Ce este murmurul morții. Medic: Corpul începe să rămână fără energie

De asemenea, atunci când nu există un aport corespunzător de nutrienți, cum ar fi carbohidrații, poate duce și la scăderea glicemiei, ceea ce duce la mai multe pofte pentru gustări dulci. Richardson a mai spus că, dacă îți faci degrabă pofta de dulciuri după cină, acest lucru ar putea indica deficiențe de vitamine precum zinc, fier, calciu și magneziu.

De exemplu, magneziul ajută la reglarea producției de insulină - ceea ce menține glicemia la un nivel stabil. Fără suficient magneziu, glicemia poate scădea, determinând dorința de dulciuri.

Ce este stomacul de desert

Un alt motiv ar putea fi sațietatea specifică senzorială (SSS), cunoscută și sub numele de ”stomacul de desert”. Sațietatea specifică senzorială apare atunci când consumul unui aliment specific devine mai puțin plăcut pe măsură ce te simți sătul și inconfortabil.

Cu toate acestea, consumul unui aliment diferit, pe care nu îl întâlnești atât de des - cum ar fi bomboanele sau prăjitura - nu este asociat cu acea senzație inconfortabilă de sațietate, făcându-te mai predispus să mănânci mai mult. Papilele gustative devin, de asemenea, obișnuite cu mesele consumate în mod regulat, dar varietatea deserturilor te face mai dispus să mănânci.

Vezi și: Hiperpigmentarea, semn al bătrâneții. Mihaela Bilic: Chiar dacă nu vrem să acceptăm, este un semn de menopauză și de înaintare în vârstă

Alimentele dulci, hipnotizante pentru creier

De asemenea, poți simți poftă de dulciuri datorită substanțelor chimice care eliberează senzații plăcute în creier, precum serotonină și dopamină.

Alimentele dulci activează sistemul de recompensă al creierului, numit sistemul mezolimbic al dopaminei, ceea ce determină neuronii să elibereze o mulțime de dopamină. Acest lucru spune creierului că experiența a fost pozitivă, ceea ce întărește acest comportament.

Allyson Brigham, dietetician la Los Robles Regional Hospital din California, spune că substanțele chimite din creier sunt legate de starea de spirit.

”Anumite substanțe chimice din creier, precum serotonină, sunt legate de starea de spirit. Dulciurile pot declanșa eliberarea de serotonină, făcându-te să te simți mai fericit și mai relaxat.

Acest lucru poate explica de ce oamenii se îndreaptă spre dulciuri ca o formă de recompensă sau confort la sfârșitul zilei”, a spus Brigham.

Consumul repetat de zahăr după cină poate face ca creierul să dezvolte o toleranță și să aibă nevoie de și mai multe dulciuri pentru a obține aceeași eliberare de dopamină și serotonină.

”În timp, obiceiul de a mânca ceva dulce după cină poate deveni un comportament obișnuit. Creierul formează asocieri, iar corpul tău începe să aștepte acea gustare dulce ca parte a rutinei tale de seară”, a spus Brigham.

Vezi și: Creierul, afectat de traumele transgeneraționale. Costin Dămășaru: Bunicii noștri știau asta. În 7 generații se transmit traumele

Stresul, legat de pofta de dulciuri

Stresul și distresul emoțional pot, de asemenea, duce la pofte de dulciuri, deoarece obținerea de serotonină poate îmbunătăți starea de spirit și poate ameliora sentimentele de anxietate sau depresie.

Obținerea unei varietăți nutriționale mai mari la cină ar putea reduce aceste pofte.

”Asigură-te că cina ta include o combinație de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a promova sațietatea și a reduce poftele post-masă”, a spus Brigham.

Richardson a recomandat, de asemenea, înlocuirea bomboanelor sau înghețatei cu fructe dulci, precum fructele de pădure, amestecate cu iaurt grecesc sau unt de migdale. Aceste alimente conțin puțin zahăr, dar sunt, de asemenea, bogate în proteine și fibre, ceea ce te va ține sătul pentru mai mult timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel