Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că făina integrală are un termen de valabilitate mai mic decât făina albă.
#Știați Că
Făina integrală are un termen de valabilitate mai scăzut? Făina integrală nu este supusă procesului de rafinare, precum făina albă, motiv pentru care culoarea sa este mai închisă, textura sa este mai dură și termenul de valabilitate este mai scăzut. Din acest motiv, făina integrală trebuie păstrată în locuri răcoroase, aerisite și lipsite de razele soarelui.
Pâinea nu are tocmai reputația unui aliment care te ajută să slăbești sau al unui aliment sănătos, în general. Având în vedere popularitatea dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten, este posibil să vă fie greu să vă gândiți la pâine într-o lumină pozitivă pentru sănătate. Dar, în ciuda criticilor că îngrașă sau este prea bogată în carbohidrați, tipul potrivit de pâine poate fi de fapt un aliment extrem de sănătos. La urma urmei, multe pâini au o listă simplă de ingrediente care începe cu cerealele integrale - și consumul de mai multe cereale integrale este asociat cu o scădere în greutate și un risc redus de boli de inimă, cancer și deces din orice cauză.
Nu este de mirare că pâinea integrală 100% din grâu conține o mulțime de fibre și substanțe nutritive - și este una dintre alegerile cele mai sănătoase. O felie medie de pâine făcută cu făină integrală de grâu oferă 80 de calorii, 5 g proteine, 0 g grăsimi, 20 g carbohidrați și 3 g fibre.
Pâinea integrală de sută la sută conține, de asemenea, cantități variate de minerale esențiale, cum ar fi seleniu, mangan, calciu, tiamină și fosfor. Îndeplinirea nevoilor dvs. de nutrienți este foarte bună, dar scopul final al unei nutriții bune este, desigur, rezultatele efective pentru sănătate. Pâinea integrală din grâu oferă cu siguranță în acest domeniu. În plus, mai multe studii au demonstrat efectele pozitive ale cerealelor integrale asupra controlului greutății. Un studiu din 2018 a constatat că, atunci când adulții au înlocuit grâul rafinat cu grâu integral în dietele lor, aceștia au înregistrat o pierdere semnificativă de grăsime viscerală.
Cerealele integrale obișnuite sunt făină integrală de grâu, fulgi de ovăz, orez brun și făină de porumb integrală. Boabele rafinate sunt măcinate, ceea ce elimină tărâțele și germenii interiori, așa cum sunt făina albă și orezul alb. Specialiștii recomandă consumul mai multor cereale integrale și restricționarea cerealelor rafinate. „Când mănânci un bob integral, obțineți mai mult decât fibra din tărâțe. Veți obține, de asemenea, toate vitaminele, mineralele, grăsimile bune, proteinele, antioxidanții și alte părți sănătoase ale germenilor cerealelor. Cerealele integrale reduc riscul bolilor de inimă și al diabetului de tip 2. Persoanele care urmează o dietă bogată în cereale integrale trăiesc, de asemenea, mai mult în comparație cu cei care mănâncă alimente din cereale rafinate”, potrivit Harvard Health Publishing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.