Când te lovești de ceva, cum ar fi colțul patului sau al canapelei, poți răni vasele mici de sânge care sunt aproape de suprafața pielii. Sângele se poate aduna sub piele și zona se învinețește. Dar există alte cauze care te pot face să te învinețești ușor. Pentru unele ar fi bine să consulți un doctor.
1) Vârsta: pe măsură ce îmbătrânim pierdem încet stratul gras de sub piele. Vasele de sânge slăbesc și pot fi rănite ușor. Asta înseamnă că ai mai puțină protecție pentru în cazul unei lovituri și de aceea te poți învineți la ușor.
2) Istoricul familial: La fel ca culoarea părului și a ochilor, pistruii și părul creț, care se moștenesc de la părinți sau bunici, și predispoziția la vânătăi se poate transmite. De asemenea, femeile tind să aibă vase de sânge mai delicate, în special pe brațele și coapsa superioară. Vasele de sânge subțiri sau slabe pot fi rănite cu ușurință.
3) Medicamente: unele dintre ele - precum aspirina, ibuprofenul și diluatorii sângelui – împiedică formarea unui cheag de sânge. Dar antibiotice afectează organismul, astfel încât vânătăile apar mai ușor. Steroizii subțiază pielea și o fac mai fragilă, iar asta duce la o mai ușoară învinețire. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați că aveți astfel de semne și știți că luați astfel de medicamente.
4) Suplimentele: Vânătaia poate fi un efect secundar al unor suplimente luate după ureche, cum ar fi ginkgo, ginseng și cele cu usturoi. Ele pot subția sângele și pot face mai dificil ca acesta să se coaguleze după ce te lovești de ceva.
5) Deficiența de vitamina C: vitamina este esențială în organism printre altele pentru că ajută la producerea colagenului, o proteină importantă care menține vasele de sânge sănătoase. Dacă aveți deficiență de vitamina C, vă învinețiți mai ușor. Deși este neobișnuit să ai niveluri scăzute de vitamina C, asta se întâmplă mai des la cei care fumează.
6) Deficiență de vitamina K: vitamina joacă un rol important în coagularea sângelui. Dacă nu aveți suficientă vitamina K, puteți suferi mai multe vânătăi. Totuși, majoritatea adulților sănătoși obțin suficientă vitamină K din alimente precum legumele verzi cu frunze.
7) Diabetul: este o condiție în care nivelul glicemiei este prea mare, iar dacă aceasta nu este controlată, în timp distruge vasele de sânge. Printre primele semne sunt vânătăile care durează mult până dispar.
8) Boli de sânge: De exemplu, în cazul hemofiliei, organismul nu produce suficiente proteine care să determine coagularea și de aceea vă puteți învineți ușor. Aceste afecțiuni nu sunt comune și adesea apar însoțite de alte simptome precum febră, frisoane și slăbiciune. Deși nu sunt un motiv probabil pentru vânătăi, în cazuri rare, vânătăile roșii sau purpurii ar putea fi semn al unor tipuri de cancer, precum leucemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.