De ce simțim nevoia de socializare. Interacțiunile umane, esențiale pentru sănătatea noastră mintală

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
socializare Foto: Freepik @gpointstudio
socializare Foto: Freepik @gpointstudio

Socializarea este esențială pentru sănătatea fizică și mintală a oamenilor, activând funcții fundamentale ale creierului și contribuind la prevenirea izolării și a bolilor mintale.

Vezi și: De ce te dor dinții când mănânci ceva dulce. Sensibilitatea dentară și efectele zahărului asupra dinților

Oamenii sunt animale de haită dependente din punct de vedere social, care au nevoie de comunicare și depind unii de alții pentru ajutor atunci când este nevoie. Societatea noastră depinde de fiecare persoană în parte pentru ca totul să funcționeze.

Unele animale preferă să fie singure, în timp ce altele funcționează mai asemănător cu bancurile de pești, haitele de lupi sau stolurile de păsări, preferând să se grupeze și să își asume roluri în cadrul grupului pentru a lucra și a supraviețui în mod colectiv. Comunicăm în mod regulat cu alte persoane, de obicei între cinci și cincizeci de persoane pe zi, în funcție de ocupație sau stil de viață.

În primul rând, socializarea îi ajută pe indivizi să își monitorizeze și să își îmbunătățească trăsăturile de personalitate. Prin interacțiunea cu familia și prietenii, oamenii primesc feedback constructiv, ceea ce le permite să recunoască domeniile în care ar putea fi nevoie să își ajusteze comportamentul. Izolarea, pe de altă parte, poate duce la obiceiuri nesănătoase și la o lipsă de conștientizare a propriilor defecte de personalitate.

În al doilea rând, interacțiunea socială îmbunătățește învățarea. În timp ce social media poate oferi informații, învățarea prin interacțiune personală este mai eficientă. Implicarea socială încurajează creierul să învețe mai eficient, deoarece oamenii pot observa, interacționa și obține informații din experiențele altora, ceea ce le permite să învețe din greșelile și succesele altora.

În cele din urmă, socializarea contribuie la fericire și longevitate. Construirea unor relații de susținere promovează un stil de viață sănătos și o mentalitate pozitivă. Prieteniile pot influența perspectiva și bunăstarea cuiva, iar interacțiunea cu persoane optimiste poate stimula fericirea și satisfacția generală în viață. Este important să relaționăm cu persoane care au un impact pozitiv asupra vieții noastre și să căutăm legături dincolo de colegi pentru a ne îmbunătăți cercul social și calitatea vieții.

Foto: Freepik

S-a constatat că socializarea reduce semnificativ probabilitatea și evoluția demenței. Cercetările au arătat, de asemenea, că neuronii noștri au nevoie de neuronii altor persoane pentru a supraviețui.

Atunci când interacționăm cu ceilalți, activăm părți ale creierului nostru care rămân latente atunci când suntem singuri, ajutându-ne să comunicăm, să citim sentimentele celorlalți și să ne formăm judecăți și opinii.

Aceste zone ne stimulează starea de spirit și ne hrănesc creierul, ajutându-l să se mențină în formă și să crească. Fără socializare, celelalte procese ale creierului nostru sunt, de asemenea, în pericol.

Cu toții avem nevoie de un amestec de persoane necunoscute și familiare cu care să comunicăm în mod regulat pentru a activa în mod eficient fiecare dintre aceste funcții ale creierului.

De asemenea, socializarea ne reduce semnificativ nivelul de stres. Concentrându-ne pe comunicarea pozitivă și plăcută cu ceilalți, stresul nostru se va topi în mod natural, iar prin discutarea stresului cu ceilalți, am putea chiar găsi modalități de a-l preveni în viitor.

Citește și: Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular

Relațiile și interacțiunile pozitive cu ceilalți reduc, de asemenea, semnificativ depresia și anxietatea, ducând la o îmbunătățire a satisfacției generale în viață. Sentimentul nostru de valoare de sine are mult de-a face cu modul în care simțim că suntem percepuți de ceilalți, astfel încât, dacă ne implicăm în relații prietenoase în care oamenii din jurul nostru sunt amabili, creierul nostru internalizează aceste sentimente și ne ajută să ne simțim mai bine în pielea noastră.

Pandemia COVID a cauzat niveluri fără precedent de izolare, ceea ce a dus la creșterea ratei bolilor mintale și a simptomelor negative de sănătate mintală. Este important să recunoaștem că fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de socializare pentru a satisface nevoile creierului său.

Unele persoane sunt mai introvertite, ceea ce înseamnă că creierul lor are nevoie de mai puțină socializare și de mai mult timp singur. Pentru ei, poate că doar câteva ore pe zi de a fi în preajma altora vor fi suficiente și este posibil să prefere compania familiară în loc să cunoască oameni noi.

Alții pot simți simptome negative dacă petrec mai mult de aproximativ o oră singuri pe zi, deoarece se dezvoltă pe baza comunicării constante și devin stresați dacă nu au oportunități sociale frecvente și consistente.

Pe scurt, oamenii sunt animale de haită dependente social, care au nevoie de comunicare și sprijin din partea celorlalți pentru a funcționa sănătos. Chiar și atunci când nu credem că „socializăm”, interacțiunile umane importante sunt totuși necesare atât pentru societate, cât și pentru noi înșine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel