De ce se subțiază pielea pe măsură ce îmbătrânim. Cum se poate preveni această modificare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce se subtiaza pielea pe masura ce imbratranim - FOTO: Freepik
de ce se subtiaza pielea pe masura ce imbratranim - FOTO: Freepik

De ce se subțiază pielea pe măsură ce îmbătrânim. Ce putem face pentru a suplini producția de colagen.

De ce se subțiază pielea pe măsură ce îmbătrânim. Modificările cutanate cauzate de îmbătrânire reprezintă un grup de afecțiuni și evoluții comune care apar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Modificările pielii sunt printre cele mai vizibile semne ale îmbătrânirii. Printre dovezile înaintării în vârstă se numără ridurile și lăsarea pielii. Albirea sau încărunțirea părului este un alt semn evident al îmbătrânirii.

Pielea dumneavoastră face multe lucruri. Aceasta are mai multe roluri și anume:

- Conține receptori nervoși care vă permit să simțiți atingerea, durerea și presiunea

- Ajută la controlul echilibrului de lichide și electroliți

- Ajută la controlul temperaturii corpului dumneavoastră

- Vă protejează de mediul înconjurător

Vezi și: Postul intermitent, efect asupra creierului. Poate încetini apariția bolii Alzheimer. Cum trebuie să arate rutina alimentară

Pielea, trei părți principale

Deși pielea are mai multe straturi, ea poate fi împărțită, în general, în trei părți principale:

Partea exterioară (epidermă) conține celule cutanate, pigment și proteine.

Partea de mijloc (derma) conține celule ale pielii, vase de sânge, nervi, foliculii de păr și glandele uleioase. Dermul furnizează substanțe nutritive epidermei.

Stratul interior de sub dermă (stratul subcutanat) conține glande sudoripare, unii foliculi de păr, vase de sânge și grăsime.

Fiecare strat conține, de asemenea, țesut conjunctiv cu fibre de colagen pentru a oferi suport și fibre de elastină pentru a oferi flexibilitate și rezistență, potrivit MedlinePlus.

Modificările pielii sunt legate de factorii de mediu, de constituția genetică, de nutriție și de alți factori. Totuși, cel mai mare factor unic este expunerea la soare. Puteți vedea acest lucru comparând zonele corpului dumneavoastră care se expun în mod regulat la soare cu zonele care sunt protejate de lumina soarelui.

Pigmenții naturali par să ofere o anumită protecție împotriva deteriorării pielii induse de soare. Persoanele cu ochi albaștri, cu pielea deschisă la culoare prezintă mai multe modificări cutanate cauzate de îmbătrânire decât persoanele cu pielea mai închisă la culoare și mai puternic pigmentată.

Vezi și: Bărbații cu chelie, mai expuși la a dezvolta cancer. Care este greșeala pe care o fac

Modificările pielii odată cu îmbătrânirea

Odată cu îmbătrânirea, stratul exterior al pielii (epiderma) se subțiază, chiar dacă numărul straturilor de celule rămâne neschimbat. Numărul de celule care conțin pigment (melanocite) scade. Melanocitele rămase cresc în dimensiune. Pielea îmbătrânită arată mai subțire, mai palidă și mai clară (translucidă).

În zonele expuse la soare pot apărea pete pigmentate, inclusiv pete de vârstă sau "pete hepatice". Termenul medical pentru aceste zone este lentigos.Modificările la nivelul țesutului conjunctiv reduc rezistența și elasticitatea pielii. Acest lucru este cunoscut sub numele de elastosis.

Este mai vizibilă în zonele expuse la soare (elastosis solar). Elastoza produce aspectul coroiat, bătut de vreme, comun fermierilor, marinarilor și altor persoane care petrec mult timp în aer liber.

Vasele de sânge ale dermului devin mai fragile. Acest lucru duce la apariția vânătăilor, a sângerărilor sub piele (adesea numite purpură senilă) și a angioaDe ce să pui o sticlă cu apă congelată în dormitor. Efectul uimitor pe care îl are asupra somnuluimelor.

Vezi și:

Modificările pielii, la femei și bărbați

Glandele sebacee produc mai puțin ulei pe măsură ce îmbătrânești. Bărbații înregistrează o scădere minimă, cel mai adesea după vârsta de 80 de ani. Femeile produc treptat mai puțin ulei începând după menopauză. Acest lucru poate îngreuna menținerea umidității pielii, ducând la uscăciune și mâncărimi.

Stratul de grăsime subcutanată se subțiază, astfel încât are mai puțină izolație și căptușeală. Acest lucru crește riscul de rănire a pielii și reduce capacitatea de a menține temperatura corpului. Pentru că aveți mai puțină izolație naturală, puteți face hipotermie pe vreme rece.

Unele medicamente sunt absorbite de stratul de grăsime. Micșorarea acestui strat poate schimba modul în care acționează aceste medicamente.

Glandele sudoripare produc mai puțină transpirație. Acest lucru face mai greu să vă păstrați răcoarea.

Riscul de supraîncălzire sau de apariție a unui atac de căldură crește. Creșterile precum etichete cutanate, veruci, pete brune și aspre (keratoze seboreice) și alte imperfecțiuni sunt mai frecvente la persoanele în vârstă.

De asemenea, sunt frecvente și petele aspre de culoare roz (keratoza actinică), care au o mică șansă de a se transforma într-un cancer de piele. Cancerele de piele sunt, de asemenea, frecvente și, de obicei, localizate în zonele expuse la soare.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă vopsești fără mască de protecție. Ce efecte pot avea compușii chimici asupra sănătății

Cum să previi subțierea pielii

O alimentație bună și lichide adecvate sunt, de asemenea, de ajutor. Deshidratarea crește riscul de rănire a pielii. Uneori, deficiențele nutriționale minore pot provoca erupții cutanate, leziuni cutanate și alte modificări ale pielii, chiar dacă nu aveți alte simptome.

Păstrați pielea umedă cu loțiuni și alte creme hidratante. Nu folosiți săpunuri care usucă sau săpunuri  puternic parfumate. Uleiurile de baie nu sunt recomandate, deoarece vă pot face să alunecați și să cădeți. Pielea umedă este mai confortabilă și se va vindeca mai repede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel