Este destul de alarmant să te trezești și să găsești o pată roșie pe partea albă a ochiului tău. Această schimbare bruscă în aspectul ochiului poate ridica îngrijorări, dar vestea bună este că, de obicei, nu reprezintă un motiv de panică.
Ceea ce se întâmplă, cel mai probabil, este o hemoragie subconjunctivală, o afecțiune care, deși poate părea dramatică, este, de obicei, inofensivă.
Ce este o hemoragie subconjunctivală?
O hemoragie subconjunctivală apare atunci când o mică venă de sub suprafața ochiului se rupe. Acest lucru duce la apariția unei pete roșii sau strălucitoare pe partea albă a ochiului (sclera), care poate arăta destul de dramatic.
Deși aspectul poate fi îngrijorător, această afecțiune nu afectează, de obicei, vederea și nu indică o problemă gravă de sănătate.
Cauzele care o provoacă
Există 2 tipuri de cauze: traumatice și spontane. Cauza traumatică se referă la o traumă fizică, cum ar fi o leziune oculară. O cauză spontană descrie un motiv necunoscut sau rezultatul unei probleme de sănătate în altă parte a corpului, potrivit Discover Eyecare.
Hemoragiile subconjunctivale pot apărea fără un traumatism evident. Chiar și un simplu strănut sau tuse puternică poate face ca o venă mică din ochi să se rupă.
Alți factori, cum ar fi purtarea lentilelor de contact, pot crește riscul ca acest lucru să se întâmple.
Persoanele care poartă lentile de contact aplică adesea presiune pe globul ocular atunci când pun sau scot lentilele, ceea ce poate duce la ruperea vaselor de sânge.
În cea mai mare parte, o hemoragie subconjunctivală este o problemă cosmetică, fără durere sau disconfort însoțitor. De multe ori, singurul simptom este pata roșie de pe ochi. Din fericire, sângele va fi treptat absorbit de corpul tău, iar roșeața va dispărea, de obicei, în decurs de o săptămână sau două, potrivit Harvard Health.
Dacă ești purtător de lentile de contact, poți continua să le folosești în această perioadă, atâta timp cât nu experimentezi alte simptome.
Frecarea ochilor poate fi uneori un reflex, dar și o cauză care sparge un vas de sânge. Senzația ocazională de iritare sau uscăciune este normală. Cu toate acestea, senzația constantă de iritare, mâncărime, uscăciune sau arsură poate fi un simptom al unei probleme oculare.
Alergiile sunt un motiv comun pentru frecarea frecventă a ochilor. Infecțiile și afecțiunile oculare cronice, cum ar fi conjunctivita (ochiul roz), ochiul uscat sau blefarita, pot crește nevoia de a vă freca ochii. Din păcate, frecarea ochilor prea tare sau prea frecventă poate provoca traume oculare.
Traumatismele oculare cauzate de frecarea ochilor pot crește riscul de infecție și pot duce la afectarea vederii. De exemplu, frecarea cronică a ochilor este un factor de risc pentru apariția keratoconusului. Această afecțiune face ca corneea să devină subțire și să se arcuiască spre exterior, ceea ce duce la vedere încețoșată sau distorsionată.
Un vas de sânge rupt spontan nu are o cauză cunoscută, dar există câteva posibilități comune. Cea mai semnificativă este o creștere a tensiunii arteriale. De exemplu, este posibil să vă confruntați cu o creștere a tensiunii arteriale în timpul unui antrenament, după un strănut puternic sau să aveți tensiunea arterială crescută din cauza unei probleme de sănătate.
Diabetul este o afecțiune cronică care poate provoca hipertensiune arterială. Complicațiile suplimentare ale diabetului cresc riscul de spargere a unui vas de sânge și alte probleme de sănătate oculară.
Când ar trebui să ceri ajutor medical
Deși majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine, fără complicații, există situații în care o hemoragie subconjunctivală ar putea semnala o problemă de bază.
Un vas de sânge spart nu ar trebui să vă afecteze vederea.
Dacă simți durere oculară, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină, aceasta ar putea indica o infecție oculară sau o altă problemă care necesită atenție medicală. În aceste cazuri, este important să nu mai porți lentilele de contact și să consulți imediat medicul.
Simptomele suplimentare sau mai multe vase de sânge sparte pot indica o problemă oculară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.