De ce se sparg vasele de sânge din ochi. Cele două afecțiuni pe care le indică

Monika Baciu |
Data publicării:
vasele de sange din ochi - FOTO: Freepik@mari_draiser
vasele de sange din ochi - FOTO: Freepik@mari_draiser

Două afecțiuni cu impact major pot provoca spargerea vaselor de sânge din ochi. Când e cazul să te alarmezi.

De la un strănut puternic sau oboseala oculară după ore lungi petrecute în fața ecranelor, până la afecțiuni de sănătate mai profunde precum diabetul sau hipertensiunea, există o gamă variată de cauze care pot duce la acest fenomen comun, dar uneori alarmant.

Cele mai multe vase de sânge sparte în ochi se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Cu toate acestea, există situații în care este recomandat să căutați îngrijire medicală.

Hemoragia subconjunctivală, ce este

O ruptură de vas de sânge în ochi este o leziune comună. Cunoscută sub numele de hemoragie subconjunctivală, această leziune provoacă apariția unei pete sau puncte vizibile de sânge pe albul ochiului.

Deși poate părea alarmant, o ruptură de vas de sânge în ochi nu este de obicei gravă. Simptomele se limitează adesea la roșeață și ușoară mâncărime a ochiului.

Este destul de ușor să rupi un vas de sânge în ochi prin strănut, tuse sau frecare viguroasă a ochilor. În mod norocos, această leziune se vindecă de obicei ușor și fără tratament, potrivit Healhline.

Vezi și: Indigestia, semn al unui cancer. Este un ucigaș tăcut, cu simptome comune. Detaliul care arată ca s-a extins în alte zone

De ce se sparg vasele de sânge din ochi - FOTO: Freepik@lenbIr

Hemoragia subconjunctivală, cauze

Există multe motive pentru care un vas de sânge în ochi poate să se rupă. În aproape toate cazurile, o ruptură de vas de sânge în ochi nu este dureroasă. Poate să nu observați chiar că s-a întâmplat până când nu vedeți ochiul în oglindă sau până când cineva vă atrage atenția asupra acestui aspect.

Posibile cauze includ:

Un obiect în ochi: Un obiect mic care ajunge în ochi poate provoca ruperea unui vas de sânge.

Frecarea ochilor: Apăsarea sau frecarea mai intensă a ochilor poate duce la ruperea unui vas de sânge.

Lentile de contact vechi sau murdare: Substanțele care se acumulează pe suprafața lentilelor de contact în timp pot irita ochii și pot duce la ruptura unui vas de sânge.

Îndepărtarea lentilelor de contact: Îndepărtarea rapidă a lentilelor de contact sau aplicarea presiunii pe ochi în timp ce faceți acest lucru poate provoca leziuni.

Vezi și: Afecțiunea dureroasă care îi macină pe vârstnici, dar care debutează din ce în ce mai devreme. Apare chiar și în jurul vârstei de 30 de ani

Trauma la ochi: Lovirea ochiului cu un obiect sau cu pumnul sau chiar o cădere poate duce adesea la hemoragie subconjunctivală.

Oboseala ochilor: Unele persoane observă o ruptură de vas de sânge după perioade lungi de lucru la computer sau ore îndelungate de citit.

Strănut repetat puternic: Alergiile sau o răceală pot duce ocazional la ruperea unui vas de sânge din cauza strănutului puternic.

Tuse intensă: La fel ca în cazul strănutului, tusea poate afecta vasele de sânge din ochi, în special dacă tusea este mai intensă decât de obicei.

Vărsături: Efortul de a vomita poate duce la ruperea unui vas de sânge.

Chirurgia recentă la ochi: Este posibil să observați ruperea vaselor de sânge în ochi imediat după ce ați avut o intervenție chirurgicală la ochi.

Vezi și: Alimentul care menține activitatea creierului. Beneficii semnificative în cazul vârstnicilor

Hipertensiunea arterială și diabetul, alte două cauze care pot duce la spargerea vaselor de sânge din ochi

Unele afecțiuni de sănătate pot crește riscul de rupere a unui vas de sânge în ochi. Acestea includ diabetul, hipertensiunea, colesterolul ridicat, hemocromatoza, sindromul Stevens-Johnson și tulburările de coagulare a sângelui. De asemenea, medicamentele care subțiază sângele sunt cunoscute pentru creșterea riscului de rupere a unui vas de sânge în ochi.

Vezi și: Adevărul despre trucurile care te scapă de atacul de panică. Ramona A. Dumitru: Nu există trucuri, există doar noțiunea de inducere a ideii că ar putea exista. E placebo

Hemoragia subconjunctivală, semnale de alarmă

În mod normal, o ruptură de vas de sânge în ochi nu este motiv de îngrijorare. Poate să se vindece de la sine fără tratament. De obicei, nu este nevoie să vedeți un medic.

Cu toate acestea, pot exista momente când o ruptură de vas de sânge în ochi necesită atenție medicală. De exemplu, ar trebui să consultați un medic dacă:

- ați avut mai multe vase de sânge sparte în ochi recent

- aveți o ruptură de vas de sânge în ochi după o traumă facială sau la cap

- prezentați simptome suplimentare precum pierderea vederii, umflarea ochiului sau durerea oculară

- observați sângerări inexplicabile sau vânătăi pe alte părți ale corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel