Pe măsură ce îmbătrânim, gusturile noastre muzicale se schimbă din cauza mai multor factori, inclusiv schimbarea gusturilor în alte domenii ale vieții, maturitatea în creștere și nevoia de noi stimulente.
Este posibil să constatăm că nu ne mai place muzica pe care o îndrăgeam cândva sau că suntem atrași de noi genuri și artiști. Această schimbare poate fi atribuită schimbării gusturilor noastre în alte domenii ale vieții. În plus, pe măsură ce devenim mai maturi, gusturile noastre muzicale se pot schimba pe măsură ce experimentăm lucruri noi și dezvoltăm noi perspective.
Putem descoperi că muzica de care ne bucuram cândva este acum depășită sau ofensatoare și putem aprecia diferite tipuri de muzică la care nu ne-am gândit niciodată înainte.
Este posibil să constatăm că muzica pe care o iubeam odată nu ne mai oferă același nivel de emoție sau satisfacție. Acest lucru poate fi benefic, deoarece ne permite să experimentăm noi tipuri de muzică și să găsim artiști care ne plac, dar poate fi, de asemenea, frustrant, deoarece s-ar putea să nu ne mai bucurăm de muzica pe care o iubeam odată. Prin urmare, este esențial să fim deschiși la schimbare și să îmbrățișăm noi experiențe muzicale.
La ce vârstă se oprește evoluția gustului tău muzical?
Răspunsul la această întrebare este subiectiv, deoarece gusturile muzicale ale fiecăruia sunt unice. Unii își pot schimba gusturile pe măsură ce îmbătrânesc, preferând sunete mai relaxate, în timp ce alții își pot menține gusturile pe tot parcursul vieții. Depinde de fiecare individ să decidă când se termină preferințele sale muzicale.
Te-ai născut cu gusturile tale muzicale?
Gusturile noastre muzicale sunt influențate de diverși factori, inclusiv genele, mediul înconjurător și preferințele individuale. Unele studii sugerează că preferințele noastre muzicale sunt înnăscute, în timp ce altele sugerează că acestea sunt învățate.
Atât natura, cât și educația joacă un rol în modelarea gusturilor noastre muzicale. Un studiu a constatat că este mai probabil ca femeile să prefere muzica heavy bass, care evocă puterea și dominanța.
Bărbații au fost mai puțin predispuși să se bucure de muzica cu o linie de bas grea, deoarece îi poate face pe oameni să se simtă împinși în mod neintenționat. Acest lucru sugerează că ceea ce face atractiv un gen poate să nu fie același lucru cu ceea ce face atractiv un alt gen. Această constatare evidențiază diverșii factori care pot influența atractivitatea unei persoane și faptul că nu există o modalitate unică și universală de a plăcea oamenilor, conform Bright Star Musical.
Un studiu realizat de Deezer a constatat că oamenii ajung la "paralizie muzicală" la vârsta de 30 de ani și jumătate, 75% dintre respondenți ascultând 10 sau mai multe piese noi pe săptămână și 64% căutând cinci artiști noi pe lună. De multe ori, reticența de peste 30 de ani de a încerca muzică nouă nu se datorează lipsei de interes, ci din cauza alegerilor copleșitoare, a locurilor de muncă solicitante și a îngrijirii copiilor mici.
Foto: Freepik @EyeEm
Adam Read, editor muzical pentru Marea Britanie și Irlanda la Deezer, a declarat că acest lucru duce adesea la o "paralizie muzicală" în momentul în care ajung la treizeci de ani.
Un studiu publicat în New York Times a constatat că, dacă o melodie a fost lansată la începutul adolescenței, era probabil ca aceasta să fie populară în categoria lor de vârstă un deceniu mai târziu. Creierul adolescenților este în continuă schimbare, ca un burete care absoarbe cât mai multă informație. Acesta este, de asemenea, mai sensibil, astfel încât substanțele chimice fericite eliberate atunci când ne auzim melodiile preferate - dopamina, serotonina și oxitocina - sunt resimțite și mai acut. Acest lucru înseamnă că, este mult mai probabil să iubești un cântec peste zeci de ani dacă îți plăcea atunci când erai adolescent.
Un alt studiu realizat de revista Memory and Cognition a constatat că nostalgia joacă un rol important în ceea ce privește motivul pentru care ascultăm aceeași muzică pe care o ascultam în adolescență sau la douăzeci de ani, deoarece muzica este o modalitate puternică de a ne reaminti amintiri sau sentimente vechi.
În cele din urmă, modul în care gusturile noastre muzicale se schimbă de-a lungul timpului este o fereastră interesantă către experiențele, dezvoltarea și schimbarea identității noastre. Chiar dacă melodiile din copilărie ne pot aduce amintiri plăcute, este important să acceptăm faptul că preferințele noastre muzicale se schimbă pe măsură ce trecem prin diferite faze ale vieții.
Orizonturile noastre muzicale aflate în continuă schimbare ne îmbunătățesc viața prin crearea de conexiuni și influențarea deciziilor noastre, fie că sunt provocate de schimbări culturale, de rezonanță emoțională sau doar de o apreciere reînnoită pentru o varietate de genuri. Putem să privim lucrurile în retrospectivă și să considerăm gusturile noastre muzicale de-a lungul anilor drept capitole ale vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.