De ce se schimbă culoarea ochilor în funcție de emoții. Semnul care îți arată că ai hipertensiune sau boli renale

Monika Baciu |
Data publicării:
culoarea ochilor - FOTO: Freepik@Wavebreak media
culoarea ochilor - FOTO: Freepik@Wavebreak media

Ochii noștri pot să-și schimbe culoarea în diferite circumstanțe. Această caracteristică fascinantă nu este doar un aspect estetic, ci poate oferi și indicii despre sănătatea noastră și starea noastră emoțională. 

Descoperirea că ochii noștri pot să-și schimbe culoarea în diverse circumstanțe nu este doar un fenomen fascinant, ci și o demonstrație a complexității anatomiei umane. Din procesele naturale de îmbătrânire până la influența genelor și factorii de mediu, există o varietate de motive care pot determina această schimbare aparentă. 

Iată 10 motive surprinzătoare pentru care culoarea ochilor poate să se schimbe, de la procesul natural de îmbătrânire și până la influențele genetice sau chiar emoțiile pe care le experimentăm.

Vârsta

Cel mai evident motiv pentru schimbarea culorii ochilor este procesul de îmbătrânire. Pe măsură ce îmbătrânim, pigmenții din iris devin mai puțin denși, permițând mai mult albastru al retinei să se vadă prin ei.

Acest lucru se datorează faptului că melanina, pigmentul care dă culoarea ochiului, scade odată cu vârsta, mai ales în irisul ochiului. De fapt, cercetările au arătat că nuanța medie a ochilor unei persoane de 80 de ani este semnificativ mai deschisă decât cea a unei persoane de 20 de ani.

Această schimbare în culoarea ochilor cu vârsta se întâmplă la toată lumea, indiferent de culoarea inițială a ochilor.

Dar nu numai asta, bebelușii își schimbă și ei culoarea ochilor. Ai observat vreodată că fiecare bebeluș se naște cu ochi albaștri sau gri? Pe măsură ce cresc, genetica lor începe să se manifeste și atunci apare schimbarea către culoarea finală a ochilor, potrivit Ideapod.

Vezi și: Leguma care reduce riscul de cancer. Menține sănătatea inimii și a sistemului osos

Mediu

Persoanele cu ochi deschiși la culoare adesea au o nuanță albastră în ochi atunci când se află într-un loc cu multă lumină albastră, cum ar fi într-o piscină sau în apropierea unui ecran de computer albastru.

Practic, ochiul reflectă culoarea albastră. Acest lucru duce la apariția unei nuanțe albastre în ochi și poate apărea și când te uiți la reflexii de lumină albastră, precum apa, sau când privești lumină albastră, precum cea de la un televizor sau un ecran de computer.

Acest efect este temporar și dispare atunci când ieși din lumina albastră sau după câteva minute de închidere a ochilor.

Sănătate

Când ești tânăr și sănătos, ochii tăi probabil arată mult diferit față de când ești bolnav. Asta pentru că poți vedea cât de sănătos este cineva uitându-te la ochii lui. Poți verifica starea ta de sănătate uitându-te la ochii tăi.

Dacă sunt strălucitori, este un semn bun că ești sănătos! Din cauza asta, ai putea observa și mici schimbări în culoarea ochilor pe măsură ce te îmbolnăvești sau te refaci.

Vezi și: Cine plătește la prima întâlnire și cine plătește când ieșiți în oraș. Gáspár György: Subiectul banilor apare încă de când ne-am cunoscut

Genetica

Unul dintre cele mai comune motive pentru o schimbare în culoarea ochilor este o mutație genetică. Deși genele determină culoarea ochilor noștri, efectul lor poate fi mascate de alte gene care suprimă efectul lor.

Dar uneori, aceste gene devin mai puțin active, ceea ce duce la un efect de dezvăluire, iar culoarea ochilor se dovedește a fi diferită față de cea așteptată.

De exemplu, dacă unul dintre părinți are ochi albaștri, dar copilul sfârșește cu ochii căprui, trebuie să fi existat o mutație genetică. Un lucru similar se poate întâmpla dacă copilul are o culoare a ochilor diferită față de ambii părinți.

Aceste mutații pot fi benigne, dar pot fi și asociate cu sindroame precum albinismul oculocutanat, piebaldismul sau ichtioza congenitală Roanoke.

Pe scurt, genele joacă evident cel mai mare rol în ce culoare au ochii tăi, dar de obicei nu se schimbă prea mult după aceea.

Vezi și: Inimile bolnave, diagnosticate târziu. Victor Costache: Nu toți copiii care se nasc în România au o ecografie cardiacă imediat după naștere. Asta ar salva mai multe vieți

Boli

Culoarea ochilor - FOTO: Freepik@future_vision_AI

Multe boli ale ochilor pot schimba culoarea ochilor. Majoritatea afectează retina, stratul de celule nervoase din spatele ochiului care transformă energia luminii în impulsuri electrice. În protoporfirie eritropoietică, retina devine galbenă, iar în retinita pigmentară, devine subțire și pigmentată.

Pierderea vederii este cea mai frecventă complicație a acestor boli, și poate fi parțială sau completă, în funcție de gravitatea bolii. În plus față de retin[, vasele de sânge pot fi, de asemenea, afectate de bolile ochilor, și pot schimba culoarea ochilor.

Schimbările în culoarea ochilor pot fi, de asemenea, un semn al unor probleme de sănătate subiacente. Îngălbenirea ochilor (numită și icter) sau o schimbare în culoarea sclerei (partea albă a ochiului) poate fi un semn de boală hepatică.

Sclera albastră sau cenușie poate fi un semn de deficiență de fier. Ochii albaștri cu vene roșii pot fi un indiciu al hipertensiunii arteriale. O schimbare bruscă în culoarea irisului poate fi un semn al unei boli, precum eritroblastoză fetală, toxoplasmoză sau rubeolă.

Dacă observi schimbări ciudate de culoare în ochii tăi și nu ești sigur ce se întâmplă, este cel mai bine să ceri sfatul unui medic. 

Expunerea la lumină

Atunci când expui ochii la lumină slabă, retina se extinde, încercând să capteze mai multă lumină și să vadă mai bine. Ca rezultat, culoarea irisului tău pare mai întunecată. De aceea poți observa mai puțin ochii oamenilor când sunt în interior.

Dar, dacă lumina este foarte luminoasă, același lucru se poate întâmpla și în cealaltă direcție, rezultând ochi mai deschiși la culoare. Acest efect este temporar, iar ochii se vor întoarce la culoarea lor normală după câteva ore în întuneric.

Poți observa cum, în soarele strălucitor, retina oamenilor este ca niște puncte de ac de ace și irisul lor este foarte strălucitor și mare.

Vezi și: Patru simptome ale refluxului gastroesofagian. Semnul transmis de urechi

Starea de spirit și emoțiile

Emoțiile pot schimba culoarea ochilor, deși nu în mod dramatic ca în benzile desenate și desene animate, unde ochii personajelor își schimbă culoarea când simt anumite emoții.

Dar există o ușoară schimbare în culoarea ochilor când persoana experimentează anumite sentimente, precum tristețe, furie sau fericire. Acest fenomen se numește schimbare a culorii ochilor asociată cu starea de spirit.

Motivul acestui lucru nu este clar, dar s-a sugerat că schimbările în culoarea ochilor se datorează unei schimbări în dimensiunea retinei, care rezultă într-o schimbare în reflexia luminii. Acest efect este considerat temporar.

Pubertatea

În timpul pubertății, există schimbări în hormonii care reglează pigmentația, iar aceștia pot schimba culoarea ochilor tăi. De exemplu, când ajung la pubertate, unele persoane observă că ochii lor devin mai întunecați.

Această schimbare, totuși, este normală și are de-a face cu schimbările corpului. Desigur, odată ce ochii s-au schimbat, este destul de permanent.

Sarcina

Există multe schimbări în corpul unei femei însărcinate, inclusiv în ochii ei. În timpul sarcinii, nivelurile hormonului progesteron cresc semnificativ, iar acest proces are un efect asupra pigmentației din ochi. Cu toate acestea, la fel ca în cazul pubertății, schimbările sunt de obicei minime și abia pot fi observate.

Vezi și: Vitamina care contribuie la apariția bolilor de inimă. Duce la îngustarea vaselor de sânge

Dietă

Se crede că consumul de alimente bogate în vitamine și minerale poate ajuta la menținerea ochilor sănătoși. Consumul de morcovi și alte alimente care conțin caroten poate ajuta la menținerea ochilor sănătoși, deoarece acestea se transformă în vitamina A în corp.

În plus, acestea ajută la reducerea riscului de degenerare maculară, care este principala cauză a orbirii la persoanele de peste 50 de ani. În plus față de morcovi, spanacul, dovleacul, cartofii dulci și pepenele galben sunt alimente bogate în caroten, care sunt foarte importante pentru ochii sănătoși.

La fel, alimentele bogate în vitamina C, precum broccoli și portocalele, pot ajuta la reducerea riscului de degenerare maculară. Aceste alimente pot schimba culoarea ochilor cu utilizarea prelungită. Efectul nu este dramatic și este mai vizibil la persoanele cu ochi mai deschiși la culoare.

Nu se știe exact cum afectează aceste alimente culoarea ochilor, dar se crede că pur și simplu fac ochii să strălucească puțin mai luminoși și sănătoși, ceea ce poate afecta modul în care arată irisul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel