Prima soluție la care apelează pacientul când îl doare ceva este să ia medicamente, inclusiv atunci când îl doare spatele. Medicul neurochirurg Ovidiu Grămescu ne-a explicat că nu este bine să luăm medicamente pe un termen lung.
În plus, medicul a tras un semnal de alarmă și a spus că medicamentele trebuie luate doar atunci când apare o durere și nu trebuie luate preventiv.
"Da, așa este, dar sunt niște chimicale la urma urmei. Eu le spun: Nu luați!
Vin oameni la mine și spun: iau de trei luni medicamente. Nu e sănătos să iei de trei luni așa ceva, pentru că dacă te uiți, toate au efecte secundare. Sunt foarte multe pe piață.
Și eu iau, rar, când e nevoie, când mă doare spatele în operație, atunci când stau ore în șir. Eu recomand medicamentele la nevoie, atunci când te doare, dar nu preventiv și nici la anumite ore așa cum zic anumite antibiotice. Nu mă doare astăzi, nu iau! Iau doar la nevoie, când am o durere peste o anumită limită.
Aici, la medicamente, intră:
- antiinflamatoarele, comprimate sau injectabil
- decontracturantele
- antialgicele
Toate se completează între ele", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Medicul ne recomandă să mai facem mișcare. "Plecați de pe scaun la o oră jumate, nu stați în aceeași poziție. În mașină la fel, dacă ești tânăr mergi și zece ore, dar e bine să mai faci pauze, să te mai dezmorțești. Aceste probleme apar la cei care repetă zi de zi, care au problemele acestea zi de zi, coloana suferă câte puțin, câte puțin, până își arată colții".
De ce apar durerile de spate și ce se întâmplă cu discurile intervertebrale
În continuare, medicul neurochirurg a explicat de ce scădem în înălțime odată cu înaintarea în vârstă și ce anume se întâmplă cu discurile intervertebrale.
"Discurile intervertebrale sunt acele pernițe, cartilaje, dintre vertebre. Ele, cu timpul, au cantitate foarte mare de apă la copii, dar la adulți și pe măsură ce îmbătrânim, se deshidratează. Asta înseamnă că, dacă la 20 de ani ai 1,80 m, la 70 de ani ai 1,77 m. Se deshidratează puțin câte puțin și intri la apă.
Plus că noi, dacă stăm în picioare ore în șir în timpul zilei, că ai o meserie de așa natură sau dacă ridici greutăți, se tasează discurile și seara, dacă ai măsura, o diferență minimă s-ar vedea la înălțime, ești mai scund.
Ați observat că dimineața, când vă duceți în mașină, parcă privești oglinda retrovizoare mai de sus, că vii mai relaxat după noaptea de somn, în timp ce seara ești mai gârbovit.
Discurile de uzează, se deshidratează din cauza solicitărilor zilnice, sedentarismului, apar fisuri în ele, prin canalul vertebral pe unde trece măduva spinării. Cu timpul aceste discuri dintre vertebre, sărind, apasă pe măduvă, pe nerv și apar durerile.
Dacă nervul, măduva spinării, nu este comprimată, nu apare durerea. Poate să sară discul intervertebral și dacă nu atinge nu se cunoaște", a mai spus medicul.
Stenoza de canal vertebral - ciocuri pe coloana vertebrală
"Genetic, sunt unele persoane care au un canal mai larg", a completat Val Vâlcu.
"De obicei, apare stenoza de canal vertebral, îngustarea ei, pe măsură ce trec anii. Se depun osteofite, ciocuri așa cum le zice popular, depozite de calciu care încet, încet strâng și apasă pe nerv.
Sunt și persoane care congenital au un canal vertebral mai strâns, stenozat. De obicei, canalul vertebral este mai larg la oamenii tineri și încet, încet se stenozează, se comprimă elementele", a explicat medicul Ovidiu Grămescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.