Fie că serviți carne de vită, miel, porc, pui sau chiar pește, un mic tertip le poate face mult mai suculente și savuroase. Ai nevoie doar de oțet, de care soi îți place.
Iată cum funcționează - și cât de mult să folosești - astfel încât să ai o friptură memorabilă!
Înmuierea bucăților de carne în oțet timp de până la patru ore nu doar că distruge fibrele dure, dar se pare că reduce și compușii cancerigeni care se formează în timpul grătarului.
Experimentați, așa cum spuneam, cu diferite soiuri de oțet pentru un plus de aromă sau pur și simplu folosiți oțet de mere sau oțet distilat. Doar asigurați-vă că clătiți carnea bine înainte de a găti.
De asemenea, adăugați 1-2 linguri de oțet alb în lichidele de gătit, iar fripturile și mâncărurile vor ieși de fiecare dată fragede și suculente. O altă opțiune este să vă împungeți carnea peste tot cu o furculiță și apoi să o înmuiați în oțet timp de 1-2 ore înainte de a o găti.
Oțetul rupe legăturile chimice care țin legate șirurile de proteine , provocând denaturarea sau dezlegarea proteinelor și „frăgezirea” lor. Acest lucru se întâmplă și atunci când carnea este marinată. Odată cu expunerea continuă la acid, șirurile de proteine desfăcute se „lovesc” în cele din urmă unul de celălalt și formează noi legături.
Atenție, dacă adăugați câteva lingurițe sau linguri de oțet într-o marinată care conține și ulei de măsline și alte lichide mai puțin acide, iar carnea nu este complet scufundată în amestec ci doar unsă cu el, trebuie să o lași la marinat 24 de ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.