De ce să pui un măr lângă cartofi. Cum se depozitează, de fapt, cartofii și ce rol are mărul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa pui un mar langa cartofi - FOTO: Freepik@artemsh@sathitsavett
de ce sa pui un mar langa cartofi - FOTO: Freepik@artemsh@sathitsavett

De ce să pui un măr lângă cartofi. Cum trebuie, de fapt, să depozitezi cartofii și ce rol are mărul.

De ce să pui un măr lângă cartofi. Cartofii sunt una dintre cele mai versatile legume, fiind utilizați pentru a prepara de la simpli cartofi prăjiți la rafinați cartofi gratinați. De aceea, poate fi deosebit de dezamăgitor să ajungi acasă și să descoperi că cartofii pe care îi păstrai în cămară au început să încolțească.

Lăstarii, sau ochii, de pe cartofi sunt în general considerați toxici, ceea ce poate însemna că o parte din tuberculi tăi pot ajunge în coșul de gunoi. Din fericire, există o modalitate surprinzătoare de a evita această situație, și anume să folosești câțiva mere.

De ce să pui un măr lângă cartofi

Locul în care îți păstrezi cartofii poate avea un efect semnificativ asupra duratei pentru care rămân proaspeți. Se pare că ținându-i aproape de mere, păstrându-i în aceeași bol sau coș de fructe, poți încetini rata la care amândouă se coc. Aceasta se datorează faptului că merele produc un gaz natural numit etilenă, și conform unui studiu din 2016 publicat inițial în Jurnalul de Știința și Tehnologia Alimentelor, expunerea la etilenă poate încetini sau opri procesul de încolțire al cartofilor.

Etilena produsă de mere poate, de asemenea, în general, menține cartofii proaspeți mai mult timp, potrivit Tasting Table.

Etilena din mere menține cartofii proaspeți

În timp ce prezența etilenei a fost dovedită a încetini rata de coacere a cartofilor, când vine vorba de alte produse, poate, de fapt, accelera procesul și îi poate face să se deterioreze rapid. De aceea, nu ar trebui să păstrezi merele lângă alimente care sunt deosebit de sensibile la etilenă, cum ar fi ceapa, pepenii, broccoli și piersicile.

Dacă nu ai mere la îndemână, există câteva alte modalități de a preveni încolțirea cartofilor. Cartofii încep să dezvolte lăstari când mediul este cald, așa că este recomandat să îi ții într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Cu toate acestea, nu ar trebui să îi păstrezi în frigider, deoarece temperatura rece poate declanșa transformarea amidonului din cartofi în zaharuri, care pot deveni carcinogene atunci când sunt gătiți. De asemenea, asigură-te că zona în care păstrezi cartofii are ventilație, astfel încât să nu dezvolte ciuperci.

Poate nu există multe rețete care să folosească cartofii și merele împreună, dar ele sunt totuși o pereche perfectă când vine vorba de a se menține proaspeți reciproc. Cartofii se numără printre puținele produse care nu sunt afectate negativ de etilenă, așa că profitați de această știință și evitați lăstarii toxici ținându-i lângă câteva mere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel