De ce să nu pescuiești sub firele de curent. Riscurile la care te expui sunt chiar mortale. Pescarii remarcă faptul că cele mai bune locuri de pescuit sunt chiar sub firele de curent, numai că experții în sănătate atrag atenția că aceste locuri sunt și cele mai periculoase.
Ce trebuie să știi despre undițe și cum îți pot afecta sănătatea
Dr. Cristian Paparau, medic legist, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce riscuri implică folosirea undițelor în apropierea liniilor de înaltă tensiune.
”Probabil mulți dintre noi am trecut pe lângă magazine unde se vând articole de pescuit și am văzut că se comecializează undițe din ce în ce mai lungi (în general peste 5 metri). În prezent undițele sunt confecționate din materiale compozite din fibră de sticlă și de carbon, materiale excelente pentru conducerea curentului electric.
Folosirea acestor undițe în apropierea liniilor de înaltă tensiune electrică a condus la multiple electrocuții mortale în ultimii ani în rândul pescarilor. Eu personal am efectuat 5 autopsii ale unor cazuri care au decedat în astfel de condiții.
Undițele pot face contact direct cu firele de curent sau uneori formează arc electric de la distanțe considerabile, nefiind nevoie să intre în contact direct.
Factorii care influențează gravitatea electrocutării: intensitatea, frecvența și tensiunea curentului electric, durata contactului, materialele interpuse între sursa de curent și victimă, precum și umiditatea solului”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Părul permanent, adaptat tehnicilor actuale. Cum îți afectează această coafură părul
Cum se propagă curentul electric
Undițele de pescuit din fibră de sticlă și grafit sunt conductoare de electricitate din cauza atomilor delocalizați, prin urmare, undițele de pescuit conduc electricitatea în corp.
”Spasmul mâinii pe instrumentul de pescuit, indus de curentul electric, conduce inevitabil la prelungirea contactului cu sursa de curent. Cu cât contactul cu solul este mai strâns, cu atât curentul electric devine mai periculos. Odată pătruns în organism, curentul electric se propagă de obicei pe calea vaselor sanguine sau a sistemului nervos.
Decesul se produce de obicei prin inhibiția centrilor nervoși cardio-respiratori sau fibrilație ventriculară. Așadar, grijă mare atunci când mergeți la pescuit!”, a mai explicat dr. Cristian Paparau.
Pescuitul în timpul furtunii, la fel de periculos
Este extrem de periculos să pescuiești în timpul unei furtuni. Undița acționează ca niște antene, iar fulgerele vor lovi chiar pe undiță, deoarece aceasta este cea mai apropiată de cer în zona în care pescuiți. Prin urmare, veți fi electrocutat destul de rău.
În timpul unei furtuni, fulgerul poate lovi la aproximativ 16 km de locul de unde a fost generat. Fulgerele care conțin 100 de milioane de volți pot lovi viguros și pot provoca daune fizice imense sau chiar pierderea vieții dacă vă aflați în raza de acțiune, deoarece corpul dumneavoastră este un conductor excelent.
Vezi și:
Supraviețuitorii fulgerelor se confruntă cu leziuni fizice grave și dizabilități pe viață. Având în vedere riscurile pentru sănătate, cel mai bine este să nu mergeți la pescuit în timpul unei furtuni. Puteți merge la pescuit în orice moment după ce furtuna s-a încheiat sau într-o zi luminoasă, însorită și senină. Deci, de ce să vă puneți viața în pericol?
Dar dacă vă aflați în mijlocul unei furtuni în timp ce pescuiți, atunci trebuie să cunoașteți câteva măsuri de siguranță. Pescarii sunt adesea nevoiți să urmeze aceste sfaturi pentru a se salva în condiții meteo nefavorabile. Cu toate acestea, nu uitați să verificați întotdeauna vremea înainte de a merge la pescuit, potrivit Outdoor Alive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.