De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa nu mananci noaptea - FOTO: Freepik @Drazen Zigic
de ce sa nu mananci noaptea - FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Munca în ture este asociată cu dezvoltarea afecțiunilor psiho-emoționale. De ce e bine să nu mai mănânci noaptea.

Munca în ture are impact asupra sănătății, fiind un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului, alături de alți factori deja cunoscuți: fumatul, consumul excesiv de alcool, poluarea sau expunerea excesivă la razele solare.

Un studiu recent a arătat că munca în ture, dar mai ales mesele luate după ora cinei, este asociată cu perturbarea dispoziției și apariția depresiei sau a anxietății, notează Science Alert. Astfel, potrivit studiului, limitarea orei de mese ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta aceste afecțiuni psiho-emoționale.

Mai mult, cercetătorii sugerează că nici după ani de muncă în schimburi organismul uman nu reușește să se adapteze complet la programul modificat, astfel că efectele pot deveni cu atât mai grave cu cât ceasul biologic este mai tare dat peste cap.

Studiile realizate sunt menite pentru a găsi o soluție prin care persoanele care lucrează în schimburi - fie că vorbim de cei din sistemul sanitar, pompieri, poliție sau agenți de securitate - adică aproximativ 30% din forța de lucru, să fie protejate de apariția unor probleme de sănătate mintală, cu un impact asupra vieții de zi cu zi.

Melatonina și terapiile cu lumină sunt deja studiate ca soluții. Acum, cercetătorii avansează un alt panaceu potențial: modificarea orelor de masă.

”Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadiană care ar putea fi benefică și pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală.

Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la promovarea sănătății mintale”, spune cercetătorul în neuroștiințe Sarah Chellappa, care a ajutat la realizarea studiului randomizat în timp ce lucra la Brigham and Women's Hospital din Boston.

Echilibrul de hormoni al organismului fluctuează pe parcursul zilei pe baza ritmului cicardian, iar dovezile sugerează că mesele de noapte pot interveni în metabolism.

De altfel, acesta este și motivul pentru care persoanele care lucrează în schimburi tind să aibă un indice de masă corporală mai mare și un raport talie/șold mai mare decât cei care lucrează de zi.

De asemenea, controlul glicemic este deficitar, iar acest lucru este un factor de risc comun pentru perturbarea dispoziției. Mai mult decât atât, depresia și obezitatea merg de cele mai multe ori ”mână-n mână”, și avem parte de un cerc vicios care crește riscul, dar mai ales gravitatea celor două afecțiuni.

Ținând cont de aceste constatări, cercetătorii analizează dacă evitarea meselor în timpul nopții ar putea îmbunătăți starea de sănătate, fizică și mentală, a celor care lucrează în schimburi.

Mâncatul noaptea, risc crescut de depresie și anxietate

Studiul a fost realizat timp de două săptămâni, pe 19 subiecți. Jumătate dintre aceștia au mâncat atât în timpul nopții, cât și ziua, ceilalți au mâncat doar în timpul zilei, fiecare dintre participanți având același aport caloric, aceeași durată a somnului, activitate fizică și condiții de iluminare.

Rezultatele obținute după cele două săptămâni au arătat că lucrătorii din prima categoria au avut o creștere cu 26% a nivelurilor de dispoziție, asemănătoare depresiei și o creștere de 16% pentru anxietate, comparativ cu măsurătoarea de referință, în timp ce lucrătorii din a doua categorie nu au raportat astfel de schimbări de dispoziție.

”Am găsit dovezi că momentul mesei a avut efecte moderate până la mari asupra nivelurilor de dispoziție de tip depresie și anxietate în timpul simulării muncii de noapte și că aceste efecte au fost asociate cu gradul de dezaliniere circadiană internă.

Aceste constatări oferă o demonstrație a dovezii de concept a unei intervenții bazate pe dovezi privind orarul meselor care poate preveni vulnerabilitatea dispoziției în setările de lucru în schimburi”, scriu autorii studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Munca în ture de noapte este clasificată ca factor de risc în apariția cancerului, alături de fumat, alcool, poluare, raze ultraviolete, obezitate. Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc de apariție a cancerului cu 19% mai ridicat din cauza perturbării ritmului circadian.

”Organizația Mondială a Sănătății a decis să clasifice munca în schimbul de noapte ca fiind cancerigenă”, declară profesorul Shobhan Gaddameedhi. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Insomnia, de ce apare și cum scapi de ea. Deleanu, despre fenomenul "social jet-lag": Trebuie să dăm un shut-down, o închidere generală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel