De ce să nu mănânci castravete amar. Castraveții sunt amari deoarece conțin prea multă cucurbitacină. Toți castraveții conțin o cantitate mică, dar cei amari vor avea o doză mult mai mare.
Acest lucru se întâmplă atunci când condițiile de creștere a castraveților sunt prea uscate, sau prea calde.
Cucurbitacina, ce este
Cucurbitacina se găsește de obicei în capetele și în pielea castraveților, așa că eliminarea acestora va ajuta la eliminarea amărăciunii. Ca să fie clar, toate legumele din familia Cucurbitaceae - dovlecei, castraveți, dovleac, pepene verde, pepene galben - au o anumită cantitate de cucurbitacină. Este un compus destul de toxic și este apărarea naturală pe care aceste legume o au împotriva ierbivorelor.
Pe scurt, este modul în care castravetele se protejează pentru a nu fi mâncat. Doar că oamenii au gestionat condițiile de creștere a castraveților astfel încât aceștia să nu mai producă atât de multă cucurbitacină, potrivit Foodiosity
Vezi și: Aspirina, asociată cu hemoragia cerebrală. Sângerarea în creier, ca o bombă
Cucurbitacina, toxică
Da, cucurbitacina este destul de toxică. Nu ar trebui să mâncați un castravete întreg dacă este amar. De fapt, probabil că va fi atât de amar încât nu-l vei putea mânca până la capăt, chiar dacă adaugi sare.
Cu atât mai bine, pentru că reacțiile la cucurbitacină includ greață, vărsături și diaree. Cel mai bine este să nu mai consumați niciun aliment făcut din castraveți, dovlecei, etc., care sunt amari.
Vezi și: Ghid de Superalimente și beneficiile lor: Cum pot contribui la îmbunătățirea sănătății
De ce să nu mănânci castravete amar
Nu, nu ar trebui să mănânci castraveți amari. Vă rugăm să vă asigurați că îl decojiți și că îi tăiați capetele, altfel, s-ar putea să faceți doar o indigestie urâtă. În schimb, nu dați castraveți amari animalelor de companie sau oricăror animale domestice. Acestea vor avea o reacție mai puternică decât tine, deoarece cucurbitacina a fost inițial menită să descurajeze animalele să mănânce legumele.
Castraveții amari nu pot fi folosiți nici pentru murături, deoarece amărăciunea nu va dispărea, ci doar va fi mascată. Chiar dacă adăugați oțet sau sare, amărăciunea va fi tot acolo.
Vezi și: Bolile autoimune, simptome, cauze, tratament. Claudia Haralambie: Rezultă inflamația
Cum să îndepărtezi partea amară
Se decojește castravetele și se taie ambele capete. Dacă un castravete ajunge să aibă prea multă cucurbitacină, aceasta se va afla mai ales în piele și în capetele castravetelui. Unii oameni rămân la capătul tulpinii, alții spun că la capătul înflorit. Tăiați ambele capete și veți fi bine.
Acum este adevărat că s-ar putea să sacrificați în acest fel unele substanțe nutritive, deoarece multe se găsesc în pielea castravetelui. Dar e asta sau să păstrezi o toxină amară în mâncare.
Există totuși și un avantaj. Prin decojirea și tăierea capetelor îndepărtezi și orice murdărie care ar putea fi încă lipită de coaja castravetelui după spălare.
Vezi și: De ce avem scaun dimineața. Ce rol are cafeaua și ce se petrece în timpul nopții
Evitarea sindromului toxic
Probabil că veți recunoaște o legumă proastă atunci când o veți gusta, deoarece plantele cu o concentrație mare de cucurbitacină sunt extrem de amare și neplăcute. Dacă mușcați din dovleac sau castravet și simțiți o aromă neplăcută, scuipați-l și nu mai mâncați.
Consumul chiar și a câtorva bucăți vă poate face să vă îmbolnăviți violent și să suportați efecte secundare teribile. Deoarece polenizarea încrucișată este un factor care contribuie la concentrații mari de cucurbitacine, nu mâncați nici dovlecei cu care nu sunteți familiarizați, notează Simple Most.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.