De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
tocator lemn - Foto: Freepik @sayhmog
tocator lemn - Foto: Freepik @sayhmog

De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase și când trebuie înlocuit tocătorul de lemn din bucătărie. Primul semn că tocătorul îți pune sănătatea în pericol.

Tocătorul din lemn este un obiect indispensabil în bucătărie, dar puțini dintre noi suntem conștienți de modul corect și sigur de a-l curăța. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem este spălarea tocătorului din lemn cu detergent de vase.

Deși pare o metodă rapidă și eficientă, această practicare poate avea consecințe negative atât asupra ustensilei, cât și asupra sănătății tale.

De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase

În primul rând, lemnul absoarbe detergentul.

Lemnul este un material poros, ceea ce înseamnă că poate absorbi lichidele cu care intră în contact. Când speli tocătorul cu detergent de vase, o parte din substanțele chimice din detergent se infiltrează în porii lemnului. Asta înseamnă că următorul aliment pe care îl tai pe tocător poate intra în contact cu reziduurile de detergent, care ulterior ajung în corpul tău.

Studiile au arătat că unele ingrediente din detergenți, cum ar fi triclosanul sau fosfații, pot fi dăunătoare pentru sănătate, având potențial toxic și impact negativ asupra microbiomului intestinal. Chiar dacă tu clătești bine tocătorul, urmele de detergent pot rămâne impregnate în lemn.

Apoi, acest obicei duce la deteriorarea lemnului.

Detergenții de vase sunt făcuți pentru a descompune grăsimile și murdăria de pe suprafețe, dar aceste substanțe pot afecta și materialele naturale, cum este lemnul. Cu timpul, folosirea detergentului pe un tocător de lemn poate cauza uscarea și crăparea acestuia, reducându-i durata de viață și rezistența. Probabil ai văzut că de cele mai multe ori, tocătorul de lemn se crapă sau face așchii.

În plus, uscarea excesivă face ca lemnul să devină fragil și mai predispus la dezvoltarea fisurilor. Aceste fisuri sunt greu de curățat și pot deveni un loc ideal pentru acumularea bacteriilor, punând în pericol siguranța alimentelor.

Un alt motiv este și impactul asupra igienei, pentru că deși scopul principal al spălării unui tocător este eliminarea bacteriilor și murdăriei, detergentul de vase poate compromite procesul. Odată ce lemnul absoarbe detergentul, acesta poate modifica echilibrul natural al materialului, favorizând dezvoltarea microorganismelor în porii lemnului.

Rezultatul este o suprafață care pare curată, dar care poate deveni un rezervor de bacterii, cum ar fi Salmonella sau E.coli.

Cum să cureți tocătorul de lemn corect

Ei bine, pentru a prelungi viața tocătorului din lemn și pentru a te asigura că este igienic, este recomandat să folosești metode alternative de curățare.

Câteva sfaturi utile implică:

- Apă caldă și o perie moale, folosite imediat după utilizare, pentru a elimina resturile alimentare. Evită să îl înmoi în apă, deoarece acest lucru poate deforma lemnul.

- Lămâie și sare, un truc despre care am scris mai multe AICI - Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple

- Pasta din bicarbonat de sodiu și apă, aplicată pe tocător. Freacă cu o perie și clătește bine. Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare blând, dar eficient.

- Oțet alb este o metodă bună cu multiple beneficii pentru lemn și pentru sănătatea ta, pentru că elimină bacteriile și neutralizează mirosurile neplăcute. Amestecă o parte oțet alb cu o parte apă și șterge suprafața cu un burete sau o cârpă curată.

Când trebuie înlocuit tocătorul de lemn din bucătărie?

Chiar și cu o îngrijire adecvată, un tocător din lemn nu este etern și are nevoie să fie schimbat la ceva timp.

De aceea, dacă observi fisuri adânci, pete care nu pot fi îndepărtate sau un miros persistent sau dacă tocătorul tău face așchii, este momentul să îț înlocuiești. Aceste semne indică faptul că lemnul a devenit un mediu propice pentru bacterii sau un obiect care îți pune sănătatea în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel