Lămâile conțin o cantitate mare de vitamina C, fibre solubile și compuși vegetali care le conferă o serie de beneficii pentru sănătate. Consumul regulat de vitamina C, un nutrient antioxidant esențial, ajută la îmbunătățirea imunității, a absorbției fierului, a sănătății oaselor, a pielii, a părului și a ochilor.
Lămâile pot ajuta la pierderea în greutate și pot reduce riscul de boli de inimă, anemie, pietre la rinichi, probleme digestive și cancer.
Lămâile nu numai că sunt un fruct foarte sănătos, dar au și un gust și un miros distinct și plăcut care le fac să fie un adaos grozav la alimente și băuturi.
Lămâile sunt adesea promovate ca aliment pentru pierderea în greutate, și există câteva teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. O teorie comună este aceea că fibrele solubile de pectină din ele se extind în stomac, ajutându-vă să vă simțiți sătui pentru mai mult timp.
Acestea fiind spuse, nu mulți oameni mănâncă lămâi întregi. Și pentru că sucul de lămâie nu conține pectină, băuturile din suc de lămâie nu vor promova sațietatea în același mod.
Mai mult, studiile arată că doar o 1/2 cană de suc de lămâie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi la persoanele care le-au avut deja. Unele studii au constatat, de asemenea, că limonada a prevenit în mod eficient apariția pietrelor la rinichi, dar rezultatele au fost amestecate.
Deși are o mulțime de beneficii pentru sănătate, există unele greșeli pe care le facem și care fac lămâia inutilă.
De ce să nu mai pui lămâie peste mâncarea fierbinte sau în ceaiul fierbinte
Da, potrivit nutriționistului Juhi Kapoor, trebuie să ne oprim să mai punem lămâie sau suc de lămâie peste mâncărurile fierbinți și aburinde.
"Folosirea lămâii este foarte importantă în rutina zilnică de gătit și asta pentru că lămâia este încărcată cu vitamina C,un nutrient esențial de care organismul tău are nevoie zilnic.
Organismul nostru nu stochează sau produce vitamina C, prin urmare, un aport zilnic de vitamina C este foarte important pentru o sănătate bună și longevitate", a scris ea pe Instagram.
Însă, trebuie remarcat faptul că vitamina C este extrem de sensibilă la căldură, iar nutrientul se distruge ușor la căldură.
"Dar ceea ce este important de înțeles despre vitamina C este că este un nutrient foarte sensibil care se distruge ușor la căldură. De aceea, nu ar trebui să puneți niciodată suc de lămâie pe alimentele care sunt foarte fierbinți și care sunt încă pe flacără, fiind gătite.
Mai ales atunci când pregătim mâncăruri precum curry, ceai de lămâie - avem tendința de a stoarce lămâia în timp ce mâncarea este încă în fierbere pe flacără. Fără să știm, acest obicei face ca vitamina C din lămâie să fie distrusă și nu reușești să beneficiezi pe deplin de ea.
Așa că, ori de câte ori folosiți lămâia la prepararea vreunui preparat alimentar, încercați să țineți mâncarea departe de flacără și lăsați-o să se răcească puțin, înainte de a stoarce lămâia pe ea.
Vitamina C este foarte importantă pentru stimularea imunității, pentru îmbunătățirea absorbției fierului, pentru îmbunătățirea sănătății oaselor, pentru o piele strălucitoare și pentru un păr sănătos, ochi și sănătate generală", a adăugat ea.
Lămâia, sensibilă la lumină și temperatură
Dr. Sawinder Kaur, decan adjunct, șef de catedră Tehnologie alimentară și nutriție la Lovely Professional University India a fost de acord cu Juhi Kapoor și a declarat pentru Indian Express că lămâia, care este o sursă bună de vitamina C, ajută la absorbția fierului atunci când este inclusă în mese.
"Dar, vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină sensibilă la temperatură și la lumină. Degradarea vitaminei C poate avea loc la temperaturi de până la 30°C și este maximă la temperaturi cuprinse între 85-95°C, în funcție de timpul de expunere. Această vitamină este, de asemenea, solubilă în apă și, în mod normal, se scurge în apa de gătit. Punerea sucului de lămâie pe mâncarea fierbinte poate distruge vitamina și activitatea enzimatică a acesteia", a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.