Carnea de porc domestic are multe proteine, este plină de vitamine și minerale și poate fi preparată într-o mulțime de moduri diferite. Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de carne de porc poate avea efecte negative asupra sănătății.
Deși este cea mai populară carne roșie consumată la nivel global, în special în Asia de Est, unele religii, inclusiv islamul și iudaismul, interzic consumul acesteia. Din acest motiv, consumul de carne de porc este interzis în multe națiuni islamice.
Deși este frecvent consumată crudă, produsele din carne de porc vindecate sau conservate sunt, de asemenea, disponibile pe scară largă. Acestea se referă la cârnați, șuncă, slănină și carne de porc afumată.
Carnea de porc slabă este un adaos excelent la o dietă sănătoasă, deoarece este bogată în proteine și plină de vitamine și minerale.
Valori nutriționale
Carnea de porc este un aliment bogat în proteine și conține cantități variabile de grăsimi. O porție de 100 de grame de carne de porc gătită, tocată, furnizează următorii nutrienți:
- Calorii: 297
- Apă: 53%
- Proteine: 25,7 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Zahăr: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Grăsimi: 20.8 grame
Carnea de porc, la fel ca toate tipurile de carne, este în primul rând bogată în proteine, carnea de porc slabă, gătită, având un conținut de proteine de aproximativ 26% în greutate proaspătă. În stare uscată, acesta poate ajunge până la 89%, ceea ce o face una dintre cele mai bogate surse dietetice de proteine.
Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru creșterea și întreținerea organismului, ceea ce o face benefică pentru culturiști, atleți în recuperare, persoane după intervenții chirurgicale și pentru cei care au nevoie de repararea mușchilor.
Carnea de porc, un tip de carne roșie, are un conținut de grăsime care variază între 10-16%, cu proporții mai mari în funcție de tăiere și de alți factori. Este compusă în principal din grăsimi saturate și nesaturate, în cantități aproximativ egale prezente într-o porție de 100 de grame.
Compoziția de acizi grași a cărnii de porc este ușor diferită de cea a cărnii de animale rumegătoare, cu un conținut mai mic de acid linoleic conjugat (CLA) și un conținut ușor mai mare de grăsimi nesaturate. Untura, o grăsime de porc clarificată, este uneori utilizată ca grăsime de gătit.
Conține vitamine și minerale
În carnea de porc abundă numeroase vitamine și minerale, printre care:
- Tiamina. Carnea de porc este deosebit de bogată în tiamină, una dintre vitaminele B care este vitală pentru multe procese din organism, spre deosebire de alte tipuri de carne roșie, cum ar fi carnea de vită și de miel.
- Seleniu. Cele mai bune alimente pentru a obține acest mineral vital sunt cele provenite de la animale, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și produsele lactate.
- Zinc. Zincul este un mineral vital care se găsește în cantități mari în carnea de porc și este necesar pentru un sistem imunitar și un creier puternic.
- Vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru formarea sângelui și funcționarea creierului și este prezentă aproape exclusiv în alimentele derivate din animale. Anemia și leziunile neuronale pot fi rezultatul unei deficiențe de vitamina.
- Vitamina B6. Vitamina B6, o familie de mai multe vitamine înrudite, este necesară pentru producerea de globule roșii din sânge.
- Niacina. Cunoscută și sub numele de vitamina B3, este o vitamină B care este necesară, printre altele, pentru creșterea și metabolismului.
- Fosfor. Fosforul este larg răspândit și abundent în majoritatea alimentelor și, de obicei, reprezintă o parte considerabilă din dieta oamenilor. Acesta este necesar pentru întreținerea și creșterea organismului.
- Fier. Carnea de porc are mai puțin fier în comparație cu cea de miel su vită. Pe de altă parte, fierul din carne este foarte bine absorbit de sistemul digestiv, iar carnea de porc este o sursă excelentă de fier.
Conține alți compuși benefici
La fel ca și plantele, alimentele de origine animală includ o varietate de compuși bioactivi care, pe lângă vitamine și minerale, pot avea un impact asupra sănătății:
- Creatină. Carnea conține multă creatină, pe care mușchii tăi o folosesc drept combustibil. Culturiștii iau adesea acest supliment, pentru că îmbunătățește creșterea și menținerea mușchilor.
- Taurină. Taurina este un aminoacid antioxidant care este produs de corpul tău și este prezent în carne și pește. Consumul de taurină prin dietă poate fi avantajos pentru sănătatea inimii și a mușchilor.
- Glutation. Acesta este un antioxidant care este atât produs de organismul tău, cât și găsit în cantități mari în carne. Glutationul este un antioxidant important, dar funcția sa ca nutrient este necunoscută.
- Colesterol. un sterol care se găsește în carne și în alimentele care provin de la animale, cum ar fi lactatele și ouăle. Nivelul de colesterol al majorității oamenilor nu este afectat de un aport moderat de colesterol.
Foto: Freepik @yarunivstudio
Contribuie la menținerea masei musculare
Carnea de porc este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, care este crucială pentru menținerea masei musculare pe măsură ce îmbătrânim. Fără exerciții fizice și o dietă adecvată, masa musculară degenerează, ceea ce duce la probleme de sănătate legate de vârstă, cum ar fi sarcopenia, caracterizată prin masă musculară scăzută și scăderea calității vieții.
Un aport inadecvat de proteine poate accelera degenerarea musculară legată de vârstă, crescând riscul de sarcopenie. Consumul de carne de porc sau de alte alimente bogate în proteine poate asigura un aport alimentar suficient pentru a păstra masa musculară.
Esențială pentru îmbunătățirea performanțelor fizice
Carnea de porc este bogată în proteine de înaltă calitate și conține nutrienți sănătoși, precum taurina, creatina și beta-alanina. Beta-alanina, un aminoacid folosit pentru a produce carnosină, este crucială pentru funcția musculară.
Un nivel ridicat de carnosină în mușchi reduce oboseala și îmbunătățește performanța.
Dietele vegetariene sau vegane, care sunt sărace în beta-alanină, reduc în timp nivelul de carnosină din mușchi. Cu toate acestea, un aport alimentar ridicat de beta-alanină, inclusiv suplimentele, crește nivelurile de carnosină musculară.
Prin urmare, consumul de carne de porc sau de alte alimente bogate în beta-alanină poate fi benefic pentru maximizarea performanței fizice.
Carnea de porc și bolile de inimă
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces prematur la nivel mondial, provocând afecțiuni precum atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și hipertensiunea arterială.
Studiile observaționale privind carnea roșie și bolile de inimă au găsit rezultate mixte, unele dintre ele arătând un risc crescut atât pentru carnea roșie procesată, cât și pentru cea neprocesată, în timp ce altele nu au găsit o legătură semnificativă.
Nu există dovezi clare că bolile de inimă sunt provocate de carne, dar consumul ridicat de carne este legat de factori nesănătoși ai stilului de viață, cum ar fi consumul redus de fructe și legume, mai puțină activitate fizică, fumatul și mâncatul în exces.
O ipoteză populară leagă colesterolul și conținutul de grăsimi saturate de un risc crescut de boli de inimă, dar colesterolul alimentar are un efect redus asupra nivelului de colesterol la majoritatea oamenilor.
Legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă este controversată, unii oameni de știință minimalizând rolul acestora.
Carnea de porc și cancerul
Cancerul este o boală gravă caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Studiile observaționale sugerează o legătură între carnea roșie și riscul de cancer de colon, dar dovezile nu sunt consistente.
Consumul ridicat de carne, în special cea gătită la foc mare, poate provoca cancer, în special la nivelul colonului, sânului și prostatei.
Carnea gătită în exces poate conține substanțe cancerigene, în special amine heterociclice, formate atunci când proteinele animale sunt expuse la temperaturi ridicate, potrivit Healthline.
În timp ce un consum moderat de carne de porc gătită în mod adecvat poate să nu crească riscul de cancer, se recomandă limitarea consumului de carne de porc prea gătită pentru o sănătate optimă.
În cele din urmă, carnea de porc, cea mai populară carne din lume, este o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale, ceea ce ar putea îmbunătăți performanța la efort și creșterea musculară.
Cu toate acestea, ar trebui evitat consumul de carne de porc insuficient gătită și prea gătită, din cauza substanțelor potențial cancerigene și a paraziților.
Carnea de porc preparată moderat poate fi o parte acceptabilă a unei diete sănătoase, deși nu este un aliment sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.