Hainele ude lăsate peste noapte în mașina de spălat îți pot pune în pericol sănătatea. Ești obosit, ai avut o zi lungă, dar oricum decizi să pui la spălat hainele. Când vine timpul să le puneți la uscat, mintea, corpul și sufletul vostru pur și simplu nu pot face față corvoadei și decideți să le lăsați în mașina de spălat.
Dar cât timp puteți lăsa hainele ude în mașina de spălat?
În mod normal, puteți lăsa hainele în mașina de spălat timp de 8 ore după spălare, fără a se forma mirosuri. Majoritatea experților sunt de acord că lăsarea hainelor în mașina de spălat peste noapte nu dăunează. Hainele ude pot începe să dezvolte un miros umed și de mucegai în aproximativ 8 ore, deși unele surse spun că este nevoie de 12 ore pentru că mirosurile să apară.
Dacă ți-ai lăsat hainele în mașina de spălat prea mult timp, știi senzația prin care acestea prindun miros mucegăit. Și în timp ce s-ar putea să puteți scăpa lăsând o încărcătură de rufe în mașina de spălat pentru o zi sau două, mai mult decât atât și riscați unele consecințe grave. Iată de ce nu trebuie să îţi laşi niciodată hainele ude în maşina de spălat.
Hainele ude pot mucegăi
Mucegaiul iubește locurile umede, întunecate. Și ce este mai umed și mai întunecat decât o mașină de spălat plină de haine umede? Dacă vă lăsați hainele ude în mașina de spălat prea mult timp, oferiți mucegaiului terenul perfect de reproducere. Acest lucru poate fi asemenea, periculos pentru sănătate. Mucegaiul poate provoca probleme respiratorii și, în unele cazuri, pot fi chiar toxice, arată Just News.
Hainele ude se pot păta
Te-ai întors vreodată la o încărcătură de rufe care stă în maşina de spălat câteva zile şi ai constatat că hainele au început să dezvolte pete? Asta pentru că atunci când hainele ude stau prea mult timp, apa începe să spargă țesătura și petele se instalează. Deci, dacă doriți să evitați hainele pătate, trebuie să le scoateți din mașină de spălat imediat ce sunt gata.
Mirosurile se pot acumula pe hainele ude
Hainele ude care sunt lăsate în mașina de spălat vor începe să dezvolte un miros neplăcut. Acest lucru este din cauza faptului că apa creează un mediu perfect pentru bacterii să crească. Și pe măsură ce bacteriile cresc, va începe să producă un miros urât. Dacă nu vrei ca hainele tale să miroasă urât, trebuie să le scoți din mașină de spălat imediat ce sunt gata.
Hainele ude se pot deteriora
Dacă îți lași hainele ude în mașină de spălat prea mult timp, riști și să-ți deteriorezi hainele. Apa poate provoca descompunerea țesăturii, ceea ce va duce la găuri. În plus, culoarea hainelor tale se poate estompa dacă sunt lăsate în mașină de spălat pentru o perioadă lungă de timp.
Hainele ude pot deteriora mașina de spălat
Dacă aveți o mașină de spălat cu încărcare frontală, sunteți, de asemenea, în pericol. Rugina se poate acumula în mașina de spălat. Acest lucru este din cauza faptului că apa se poate aduna în partea de jos a mașinii și poate provoca ruginirea metalului. Odată ce rugina se instalează, poate fi foarte dificil de îndepărtat. Și, în unele cazuri, poate provoca chiar daune permanente mașinii de spălat.
Aşadar, dacă nu vrei să te ocupi de niciuna dintre aceste consecinţe, trebuie să te asiguri că îţi scoţi hainele ude din maşina de spălat imediat ce sunt gata.
Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva
Cum să usuci corect hainele
Afară, hainele se pot usca mult mai bine. Afară, hainele ude se pot aerisi mai mult și, astfel, hainele nu vor mai prinde miros.
Dacă aveți de gând să atârnați hainele în interior, totuși, poate doriți să luați în considerare respălarea lor dacă au stat în mașina de spălat mai mult de 8 ore.
Cum te poate îmbolnăvi mucegaiul
Uneori, mucegaiul, poate provoca infecții pulmonare grave, o afecțiune pulmonară, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică sau un sistem imunitar slab - apărarea organismului împotriva germenilor. Sporii de ciuperci, implicit de mucegai, se găsesc peste tot, sunt ușoare, se răspândesc prin aer și supraviețuiesc în condiții nefavorabile, se arată pe health.harvard.edu.
Aceștia se dezvoltă într-un mediu umed, cald, în interior sau în exterior. Din prima categorie, doar în Statele Unite s-au depistat peste 1.000 de mucegaiuri diferite. În prezența mucegaiurilor din case, oamenii pot prezenta simptome de rinită alergică, tuse și dificultăți de respirație. În aer liber e bine să evitați zonele unde se află grămezi de compost, iarbă tăiată, lemne umede și putrezite.
Din a doua categorie amintim Alternaria, ai căror spori sunt mai numeroși spre sfârșitul verii sau începutul toamnei, și Cladosporium.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.