Despre cafea și efectele ei, dacă e bună sau rea pentru sănătate s-a tot vorbit în ultimii ani. Este o dezbatere amplă, alimentată de studii aparent contradictorii, care sugerează că multitudinea de substanțe chimice bioactive din această băutură populară ar putea fie să crească, fie să reducă riscul de cancer.
Acum, o analiză efectuată de oamenii de știință de la Cambridge, citată de Medscape, a sugerat că, deși cafeaua nu este asociată cu un risc general sporit de cancere ale sistemului non-digestiv în rândul persoanelor care, din punct de vedere genetic, sunt predispuse să bea mai mult, consumul a fost asociat cu un risc mai mare de cancere ale sistemului digestiv.
Acest risc a fost determinat de o "asociere puternică" cu cancerul esofagian, deși acest lucru ar putea fi explicat prin tendința de a bea cafea caldă sau fierbinte, a sugerat studiul publicat în revista Clinical Nutrition.
În Marea Britanie, se beau aproximativ 98 de milioane de cești de cafea în fiecare zi, o cifră care a crescut de-a lungul anilor datorită culturii cafenelelor de pe străzile mari. Fie că bem această băutură populară pentru a ne stimula creierul, fie că o folosim ca socializare, consumul regulat de cafea a fost asociat cu un risc ușor mai mic de mortalitate din toate cauzele. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă consumul de cafea este asociat cu un risc mai mic de a muri din cauza cancerului.
VEZI ȘI: Cum să cureți bradul artificial. Trucul genial cu sarea care va absorbi tot praful
De ce să nu mai bei niciodată băuturi fierbinți
În 2016, un grup de lucru format din oameni de știință internaționali, convocat de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), nu a găsit nicio dovadă concludentă a unui efect cancerigen al consumului de cafea. Cu toate acestea, experții au constatat că consumul de băuturi foarte fierbinți a fost o cauză probabilă a cancerului de esofag, ceea ce face ca "temperatura, mai degrabă decât băuturile în sine" să fie cea mai probabilă cauză, potrivit directorului organizației.
Acest ultim studiu a fost de acord. "Furnizăm dovezi puternice pentru o relație cauzală care este de mare amploare (de 3 ori) și consecventă în cadrul analizelor de sensibilitate și într-un studiu de replicare", a declarat acesta.
Cercetătorii de la Cambridge, asistați de colegii de la Karolinska Institutet din Stockholm și de la Bristol Medical School, au efectuat un studiu de randomizare mendeliană pentru a investiga asocierile cauzale dintre consumul de cafea și 22 de tipuri de cancer specifice unui anumit loc, folosind date de la persoane de origine europeană din UK Biobank.
Aceștia au raportat că "nu există dovezi puternice care să susțină o relație cauzală între consumul de cafea prezis genetic și majoritatea cancerelor studiate", și a rămas fără asociere după ajustări pentru IMC prezis, fumat sau consum de alcool.
Cu toate acestea, consumul de cafea prezis genetic a fost legat de un risc crescut de cancer al sistemului digestiv, iar riscul a fost atribuit în mare parte "unei asocieri puternice cu cancerul de esofag". Această asociere de risc a rămas persistentă după ajustarea pentru factorii de confuzie, au spus cercetătorii.
Cafea sau ceai?
O analiză suplimentară a datelor a constatat că riscul crescut de cancer esofagian a fost asociat în mod constant cu consumul de cafea prezis genetic de către persoanele cu o preferință pentru băuturi calde și fierbinți. În cadrul acestui grup, un profil similar de risc de cancer esofagian în rândul celor care au declarat că beau 1-3 cești de cafea pe zi și a celor care au declarat că nu beau cafea s-a datorat cel mai probabil unei prevalențe ridicate a consumului de ceai, au declarat autorii studiului.
"Prin urmare, este plauzibil ca un efect cancerigen al cafelei să fie legat de leziunile termice în general, mai degrabă decât să fie specific cafelei sau constituenților săi", au spus oamenii de știință, care au subliniat că acest lucru a fost semnalat și de către IARC în declarația sa de acum 6 ani.
S-a constatat, de asemenea, că un consum de cafea prezis genetic a fost asociat cu un risc crescut de mielom multiplu și cu un risc redus de cancer ovarian.
Autorii au concluzionat că există "dovezi privind asocierea cauzală a consumului de cafea cu riscul de cancer esofagian, cu unele dovezi că acest lucru este legat de un efect al temperaturii". Cu toate acestea, în rest, "rezultatele noastre nu susțin o asociere cauzală liniară cu majoritatea tipurilor de cancer studiate, cu excepția unor dovezi limitate privind asocierile dăunătoare și protectoare cu mielomul multiplu și, respectiv, cu cancerele ovariene".
Au fost necesare studii suplimentare pentru a investiga "posibilele mecanisme ale consumului de cafea în carcinogeneza esofagiană", au spus ei.
Studiul a fost sprijinit de subvenții din partea Societății Suedeze de Cancer.
Cum se beau corect cafeaua și ceaiul. De ce nici băuturile reci nu sunt sănătoase
În urma studiului, medicul Vasi Rădulescu a scris pe blogul său că: "Ideal, lichidele se vor consuma la temperatura camerei".
"Dacă sunt foarte reci, ele determină schimbări locale de temperatură ale mucoaselor și pot antrena dezvoltarea virusurilor, cu inflamații și infecții. Dacă sunt foarte calde, ele pot determina modificări celulare până la leziuni de tip arsură. Problema nu e însă una de tip acut, ci înglobează riscul a la longue – Universitatea Cambridge a analizat efectul ceaiului și cafelei băute fierbinți și a descoperit că acestea cresc riscul de cancer esofagean de până la 5 ori!
Explicația ar putea fi dată de contactul celulelor esofagiene cu lichidele fierbinți, acestea determinând agresiuni repetate și ducând la transformări celulare. Reținem că nu cofeina a elevat riscurile de neoplazii, studiile nu au găsit asemenea asocieri până acum, ci temperatura cafelei ingerate.
Sfat: consumă lichidele la temperatura camerei sau calde, nicidecum fierbinți. Îți poți leza mucoasele orale și esofagiană, respectiv poți crește riscul de cancer de esofag! Poți consuma lejer cafea sau ceai verde/negru fără să te gândești la riscuri de neoplazii, doar să ai în vedere o temperatură optimă", a mai scris medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.