De ce să nu mai bei cafea din pahare de carton. Avertisment îngrijorător: Duc la cancer și alte efecte toxice

Monika Baciu |
Data publicării:
cafea - FOTO: Freepik
cafea - FOTO: Freepik

De ce să nu mai bei cafea din pahare de carton. Medicii trag un semnal de alarmă îngrijorător.

De ce să nu mai bei cafea din pahare de carton. Presupusele cești de cafea din hârtie ecologică sunt considerate la fel de toxice ca și cele din plastic și pot fi legate de malformații congenitale și alte probleme de sănătate. 

Pericolele provin de la învelișul subțire de plastic menit să mențină ceștile de hârtie rezistente la apă. Oamenii de știință au descoperit că straturile de plastic ”conțin sute de substanțe chimice diferite”. Un studiu sugerează că paharele de hârtie presupus ecologice pot fi la fel de toxice pentru mediu și pentru organismul uman ca și cele din plastic, potrivit Daily Mail.

Vezi și: O simplă lovitură la cap, factor declanșator pentru Alzheimer. Medic: Începe să ticăie. Trebuie să facem ceva rapid

Ce conțin, de fapt, paharele de carton

Oamenii de știință din Suedia au descoperit că pelicula subțire de plastic acoperită pe suprafața paharelor de hârtie de unică folosință pentru a împiedica conținutul acestora să se infiltreze în hârtie emite substanțe toxice.

În experimentele la care au participat insecte au provocat defecte congenitale și alte afecțiuni ale dezvoltării, atât atunci când paharul de hârtie a fost lăsat să se biodegradeze în apă, cât și atunci când a fost lăsat în sedimente sau murdărie.

Vestea vine la doar câteva săptămâni după rezultate similare obținute de cercetătorii din Belgia, care au descoperit că paiele de hârtie au fost testate cu concentrații ridicate de concentrații ale grupului de substanțe chimice sintetice toxice ”pentru totdeauna”.

Acum, cercetătorii suedezi solicită ”cerințe de transparență în cadrul industriei materialelor plastice”, sperând să forțeze ”raportarea clară a substanțelor chimice pe care le conțin toate produsele, la fel ca în industria farmaceutică”. Deoarece hârtia absoarbe cu ușurință apa, alte lichide, uleiuri și grăsimi din toate tipurile de alimente și băuturi, producătorii tratează hârtia utilizată în ambalajele alimentare cu acoperiri de suprafață din plastic rezistent.

În prezent, aceste materiale plastice sunt în mod frecvent un tip de bioplastic regenerabil și biodegradabil numit polilactide sau PLA, care este fabricat din porumb, manioc sau trestie de zahăr, în locul combustibililor fosili folosiți pentru fabricarea materialelor plastice tradiționale.

Vezi și: Combinația de medicamente care poate ucide femeile. Duce la formarea unor cheaguri de sânge

Cât de dăunătoare sunt, de fapt, aceste pahare

Deși, PLA se descompune mai repede decât aceste materiale plastice mai comune pe bază de petrol, cercetătorii de la Universitatea suedeză din Göteborg au reușit să demonstreze că substanțele chimice încorporate în plastic ar putea dăuna larvelor de muște arlechin.

Specia, un tip de țânțar cunoscut sub denumirea tehnică de Chironomus riparius, a fost mult timp un candidat standard pentru studii preliminare de toxicologie și genetică a dezvoltării de acest tip.

”Am lăsat pahare de hârtie și pahare de plastic în sedimente umede și apă timp de câteva săptămâni și am urmărit modul în care substanțele chimice leșinate au afectat larvele. Toate cănile au afectat în mod negativ creșterea larvelor de țânțari”, a declarat într-un comunicat ecotoxicologul Bethanie Carney Almroth, profesor de știința mediului la Universitatea din Göteborg.

Pe lângă cănile de hârtie cu PLA, cercetătorii au testat și căni de plastic din polipropilenă (PP), capace negre din polistiren, pentru a face o comparație. În unele dintre cazurile PP, cercetătorii au descoperit leziuni de dezvoltare la larvele de arlechin - dar în cazul multor pahare de hârtie acoperite cu plastic, larvele nici măcar nu au ajuns la o stare de maturitate în care să poată fi constatate leziuni genetice de dezvoltare.

Vezi și: Condiția ca un pacient să se trateze în străinătate. Celebrul formular E112. Vlădescu: Firul roșu. Pentru români nu era foarte convenabil, dar era mai bine decât deloc

Unele dintre substanțele chimice găsite în aceste materiale plastice PLA și PP includ stabilizatori de lumină ultravioletă (UV), substanțe ignifuge, plastifianți și substanța nonilfenol, asemănătoare detergentului, pe care Agenția pentru Protecția Mediului din SUA o consideră toxică.

Ca și în cazul paielor de hârtie, PFAS a fost din nou o prezență îngrijorătoare, la fel ca și, spun cercetătorii, ”sute de substanțe chimice diferite care pot migra în produsele alimentare”. Aceste substanțe chimice, raportează ei, ar putea include perturbatori endocrini care ar putea afecta reproducerea sexuală, creșterea și alte funcții corporale; precum și substanțe chimice care se pot acumula în organism, pot provoca cancer și alte efecte toxice.

”Unele substanțe chimice din plastic sunt cunoscute ca fiind toxice”, a subliniat Almroth în declarația sa, ”despre altele nu avem cunoștințe”. Ambalajele din hârtie prezintă, de asemenea, ”un potențial pericol pentru sănătate”, având în vedere propriul conținut de plastic, a precizat ea, ”și sunt din ce în ce mai frecvente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel