De ce să nu îți sufli nasul când ești răcit. Greșeala pe care ai făcut-o mereu

suflat nas - Foto: Freepik @hryshchyshen @jpchret
suflat nas - Foto: Freepik @hryshchyshen @jpchret

Ai grijă cum îți sufli nasul când ești răcit! Un gest banal, pe care toți îl facem, ar putea agrava simptomele răcelii și chiar provoca complicații neașteptate.

Când răceala își face simțită prezența, mulți dintre noi ajungem să ne suflăm nasul constant, în încercarea de a respira mai bine.

Vezi și: 

Anul Șarpelui: Ce urmează în 2025. Schimbările care îți vor da viața peste cap

Alimentul INTERZIS dimineața. "Sunt cardiolog, iar ăsta e singurul aliment surprinzător pe care nu l-aș mânca niciodată la micul dejun"

Bacteria care topește cancerul de cap și gât. Medicii sunt uluiți de rezultate

Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect

Dar este acest obicei cu adevărat benefic sau poate agrava simptomele?

Ei bine, nasul omului produce în mod natural între 1 și 2 litri de mucus zilnic, iar în timpul unei răceli, acest mucus devine mai gros pentru a capta virusurile și bacteriile.

Suflatul nasului poate părea soluția imediată, dar această acțiune, dacă nu este făcută corect, poate crea mai multe probleme decât a le rezolva, spune dr. Peter Filip, rinolog și chirurg în Chicago.

Suflatul forțat al nasului poate provoca o presiune inversă, împingând mucusul înapoi în sinusuri.

Un studiu din anul 2000 a demonstrat acest efect prin introducerea unui colorant în nasul participanților, observându-se cum mucusul forțat de presiunea suflatului ajunge în sinusuri.

"Această presiune poate duce la o agravare a infecției", avertizează dr. Filip, potrivit CNN.

În cazuri extreme, mucusul împins în sinusuri poate ajunge și în urechea medie, prin tubul Eustachian, provocând dureri sau chiar infecții.

Un alt efect secundar a suflatului excesiv al nasuui este riscul de sângerări.

Atunci când mucoasa nazală este iritată sau uscată, vasele de sânge devin mai vulnerabile și se pot sparte ușor sub presiune.

În plus, utilizarea unor șervețele aspre sau frecarea constantă a nasului poate agrava această problemă, cauzând leziuni minore care facilitează infecțiile bacteriene, cum ar fi vestibulita nazală.

Aceasta din urmă apare de obicei sub forma unor coșuri sau furuncule dureroase în zona nărilor și este cauzată de bacterii precum Staphlococcus aureus.

Pentru a evita complicațiile, experții recomandă metode mai blânde și eficiente pentru a gestiona congestia nazală precum:

1. Irigarea cu soluție salină, pentru că soluțiile saline ajută la curățarea cavităților nazale, îndepărtând mucusul, bacteriile și alți iritanți. 

Potrivit medicului, irigarea nazală oferă o ușurare rapidă și îmbunătățește respirația.

2. Decongestionante nazale

Spray-urile cu fenilefrină sau oximetazolină reduc inflamația vaselor de sânge din nas, facilitând deschiderea căilor respiratorii. Totuși, acestea trebuie utilizate cu precauție, doar pentru maximul trei zile, pentru a evita dezvoltarea rinitei medicamentoase - o afecțiune în care congestia devine mai severă din cauza utilizării excesive.

3. Comprese calde și abur

Aplicarea unor comprese calde pe față sau inhalarea aburului pot ajuta la subțierea mucusului și la eliminarea acestuia pe cale naturală.

3. Hidratarea corespunzătoare

Consumul adecvat de lichide menține mucusul fluid și ușor de eliminat.

Cum îți sufli nasul corect

Dacă trebuie să îți sufli nasul, fii blând. Închide o nară cu degetul și suflă ușor pe cealaltă nară.

Folosește șervețele moi, cu ingrediente hidratante precum aloe vera sau mentol, pentru a preveni iritarea pielii din jurul nasului.

Deci, concluzia e că suflatul nasului oferă o ușurare temporară, dar este important să nu exagerăm și să folosim metode mai eficiente pentru a scăpa de mucus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel