De ce să nu îți mai pui niciodată alarme multiple pentru a te trezi dimineața. Cum să te trezești ușor dimineața

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Alarma - Foto: Freepik @wirestock_creators
Alarma - Foto: Freepik @wirestock_creators

Ai nevoie de alarme multiple pentru a te trezi dimineața? Iată ce s-ar putea întâmpla, potrivit experților. De ce ar trebui să le eviți. Cum să te trezești ușor dimineața și cum să îți ajustezi ceasul biologic.

Dacă ești obișnuit să setezi mai multe alarme pentru a te asigura că te trezești la timp dimineața, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine, avertizează experții.

Această practică, deși aparent utilă, poate duce la o stare de oboseală și lipsă de energie pe parcursul zilei.

De ce alarmele multiple nu sunt o soluție?

Vezi și:

Dieta care provoacă tumori în corp. Multă lume o ține. S-a descoperit că declanșează cancer de colon

Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi

Ei bine, mulți oameni aleg să seteze alarme succesive, începând cu una mai devreme și terminând cu cea care ar trebui să fie "ultima strigare". 

Poate părea o metodă eficientă de a evita apăsarea butonului de snooze și de a te asigura că nu vei rata ora de trezire, dar realitatea este alta.

Dr. Brandon Peters, neurolog și specialist în medicina somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle, explică faptul că această metodă de a te trezi fragmentat afectează calitatea somnului.

"E tentant să amâni trezirea prin snooze, dar asta fragmentează somnul și reduce semnificativ calitatea acestuia", spune Peters.

Ultimele ore de somn sunt esențiale, deoarece în această perioadă intrăm și ieșim din faza REM (Rapid Eye Movement), care este crucială pentru procesarea memoriei și gândirea creativă.

Fragmentarea acestei faze poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive.

Cum să te trezești ușor dimineața

Dacă te confrunți cu dificultăți în a te trezi dimineața, există mai multe cazuri posibile.

Dr. Cathy Goldstein, specialist în medicina somnului la Michigan Medicine Sleep Disorders Centers, spune că unul dintre motivele comune este inerția somnului, care face trezirea un proces dificil.

Acesta poate duce la o incapacitate de a răspunde adecvat la alarma și la apăsarea repetată a butonului de snooze.

Totuși, în majoritatea cazurilor, nevoia de multiple alarme este un semn a privării de somn.

"Este important să te întrebi dacă îți asiguri cu adevărat cantitatea de somn necesară. Nu cât crezi că ar trebui să dormi, ci cât ai nevoie cu adevărat", subliniază Goldstein, potrivit CNN.

Adulții au nevoie, în medie, de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, dar fiecare persoană trebuie să își descopere necesarul propriu de somn.

Goldstein recomandă studenților să folosească vacanțele pentru a observa câte ore de somn au nevoie, iar pentru ceilalți, o vacanță mai lungă poate fi o ocazie ideală pentru a descoperi acest aspect.

Cum să îți ajustezi ceasul biologic

Un alt motiv pentru dificultatea de a te trezi poate fi faptul că ești, în mod natural, o persoană nocturnă, dar programul de lucru te obligă să fii matinal.

Dr. Alicia Roth, clinician, explică: "Într-o lume ideală, ne-am culca atunci când suntem somnoroși și ne-am trezi când ne trezim. Dar aceasta nu este lumea în care trăim".

Pentru a te adapta unui program de dimineață, poți încerca să îți schimbi treptat ritmul circadian.

De exemplu, poți seta trezirea și culcarea cu 30 de minute mai devreme la fiecare câteva zile sau cu o oră mai devreme o dată pe săptămână.

Evitarea luminii intense și limitarea timpului petrecut în fața ecranelor cu patru ore înainte de culcare pot ajuta la promovarea producției naturale de malatonină a organismului.

Trezește-te fără stres

Pentru cei care se trezesc înainte de alarma setată, dr. Peters recomandă să nu se verifice ora imediat, deoarece acest lucru poate duce la anxietate și dificultăți în a adormi la loc.

În schimb, încearcă să te relaxezi și să adormi din nou.

Dacă simți că au trecut 15 - 20 de minute și tot nu ai adormit, atunci poți verifica ora și decide dacă să începi ziua mai devreme sau să te ocupi de o activitate liniștită până te simți din nou somnoros.

Deși unii pot reuși să se trezească natural fără alarmă, acest lucru nu este posibil pentru toată lumea, mai ales pentru cei care suferă de inerția somnului sau au un ceas bioloc setat mai târziu.

"Nu vrem să facem pe nimeni să se simtă vinovat pentru modul în care doarme. În medicină și sănătate publică, ne bazăm deseori pe medii, dar există diferențe biologice și vrem să ne asigurăm că fiecare optimizează somnul cât mai bine posibil", a mai spus Goldstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel